Apia 06.01.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Jestesmy w trakcie wykanczania strychu, panowie robotnicy wlasnie szlifuja belki wiezby dachowej. Belki byly zabarwione na zielono, niestety nawet po szlifowaniu kolor zielonkawy pozostal. Mialam wczesniej dwie koncepcje wykonczenia: na bialo lub ewentualnie na kolor drzwi (bejca jasny orzech). Czy jest sens zamawiania bejcy u producenta drzwi i czy te belki maja szanse miec podobny kolor co drzwi, czy nie kombinowac i pobejcowac na bialo? Pomozcie, bo nie mam w tej kwestii zadnego doswiadczenia, a panowie robotnicy nie potrafia mi tez niczego (niestety) doradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 06.01.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Jedyne co mogę Ci w tej kwestii powiedzieć, to że to zielone "zabarwienie" to środek przeciw grzybom i pleśni, więc chyba niezbyt nadaje się do usunięcia. Nie wiem niestety jak zachowa się bejca na takiej belce. Proponuję kupić jakieś próbki i wykonać testy w mało widocznym miejscu (wybacz, że zabrzmiało jak z ulotki na środku do prania dywanów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apia 06.01.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Jedyne co mogę Ci w tej kwestii powiedzieć, to że to zielone "zabarwienie" to środek przeciw grzybom i pleśni, więc chyba niezbyt nadaje się do usunięcia. Nie wiem niestety jak zachowa się bejca na takiej belce. Proponuję kupić jakieś próbki i wykonać testy w mało widocznym miejscu (wybacz, że zabrzmiało jak z ulotki na środku do prania dywanów). No wlasnie problem w tym jak zachowa sie bejca na takiej belce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 07.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja daje lazurę białą. Po drugiej warstwie jest jeszcze ciut zielonkawego zabarwienia ale chyba będzie dobrze. Niestety czeka mnie jeszcze szlifowanie bo bylo robione 40 -stka i lazura wyciaga slady. Pył ze szlifowania jest masakryczny. Trzeba pracowac w okularach i maseczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.01.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jestesmy w trakcie wykanczania strychu, panowie robotnicy wlasnie szlifuja belki wiezby dachowej. Belki byly zabarwione na zielono, niestety nawet po szlifowaniu kolor zielonkawy pozostal. Mialam wczesniej dwie koncepcje wykonczenia: na bialo lub ewentualnie na kolor drzwi (bejca jasny orzech). Czy jest sens zamawiania bejcy u producenta drzwi i czy te belki maja szanse miec podobny kolor co drzwi, czy nie kombinowac i pobejcowac na bialo? Pomozcie, bo nie mam w tej kwestii zadnego doswiadczenia, a panowie robotnicy nie potrafia mi tez niczego (niestety) doradzic Najpierw spróbuj gdzieś w niewidocznym miejscu czy ciemna bejca położona kilkakrotnie przykryje zieleń impregnatu na belce? Jezeli tak to w jakim stopniu? Kłaśc wtedy aż do skutku! Bejcy używaj dobrze kryjacej firmy Zar lub Loba. Nie używaj spirytusowej Możesz popróbowac z akwarelami na paierze aby otrzymac przy zieleni -kolor brunatny lub podobny do Twoich drzwi. Zobacz co da czerń z domieszką zieleni lub ciemny brąz itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 08.01.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Malować belki na biało? Psucie całego efektu... Belki mogą być zrobione z innego drewna niż drzwi.Bejcowanie może różnie wyjść.Sądzę jednak iż producent drzwi oferuje określone kolory wybarwienia- jakieś palety kolorystyczne. Proponuję zabejcować najpierw belki do pożądanego koloru wybranego na podstawie oferowanych przez producenta drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apia 09.01.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Dziekuje za porady. Zamowilam probke bejcy u producenta drzwi, bedziemy probowac Znajomy stolarz twierdzi, ze bejca powinna pokryc belki. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 09.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 a ja wyszlifowalam takie belki i pomalowalam duluxem do drewna. I wszystkie jetki w pokojach - wiec sporo tego. wzystko przyjelo. Kolory: szary (to chyba byl nawet Dekoral), zielony i zolty. Narazie 5 miesiecy - ale nei widze by cos sie odbarwialo. Malowalam jedno i dwukrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 09.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ja daje lazurę białą. Po drugiej warstwie jest jeszcze ciut zielonkawego zabarwienia ale chyba będzie dobrze. Niestety czeka mnie jeszcze szlifowanie bo bylo robione 40 -stka i lazura wyciaga slady. Pył ze szlifowania jest masakryczny. Trzeba pracowac w okularach i maseczkach. szlifowalam szlifierka Bosha z zasobnikiem zbierajacym pyl. Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 14.01.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jestesmy w trakcie wykanczania strychu, panowie robotnicy wlasnie szlifuja belki wiezby dachowej. Belki byly zabarwione na zielono, niestety nawet po szlifowaniu kolor zielonkawy pozostal. Mialam wczesniej dwie koncepcje wykonczenia: na bialo lub ewentualnie na kolor drzwi (bejca jasny orzech). Czy jest sens zamawiania bejcy u producenta drzwi i czy te belki maja szanse miec podobny kolor co drzwi, czy nie kombinowac i pobejcowac na bialo? Pomozcie, bo nie mam w tej kwestii zadnego doswiadczenia, a panowie robotnicy nie potrafia mi tez niczego (niestety) doradzic A może zamiast szlifować postarzyć , ta metoda przedewszystkim głebiej wybierze impregnat a i efekt będzie ciekawszy - tak myslę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts