angelhod 06.01.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 witampółtora roku temu kupiłem dom o powierzchni ok 360-370m2 ze stara instalacja c.o., otwarta instalacjakilka miesicy temu wymienilem piec ze starego jubana na saunier devoul czy jak to sie pisze....w grudniu padla mi pompa co zasilala c.o. a byla to WATTS 63 wiec kupilem WEBERMAN 60 czy jakos tak... parametry prawie podobne oprocz tego ze WATTS na 3 biegu mial 110W napisane a to nowe 100W no i teraz mam jaja...tzn dom ma 3 kontygnacje.... przyziemie, parter, pietro i w przyziemiu mi kaloryfery nie chca grzac .... czasem gora grzeje ale sa jaja.... dodam ze przed ostatnia zima tez mialem podobne jaja ale jakos ruszylo.... a co do obecnej to juz zrobilem:1) probowalem odpowietrzac dol na srubunkach2) rozkrecilem piec na 70 stopni3) zakrecilem wszystkie kaloryfery na parterze i wlasnie po trzecim punkcie zaczal grzac dol..... czy to znaczy ze potrzebuje mocniejsza pompe?teraz kaloryfery na parterze wlaczylem ale stlumione.... i bede czekal na reakcje.... ale licze ze ktos moze mi pomoze z forum/...... kazda rada sugestia jest dla mnie bardzo wazna....a co do pomp to jak narazie w jednym sklepie sprawdzalem i powidzieli ze mocniejsza od 60 jest 80 Leszna i kosztuje prawie 1k.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 08.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Za mało danych ,jakie rury masz na pionach,jeżeli grzało przed wymianą pieca to i nie powinna być kłopotu po wymianie .Nie ważna jast marka ale moc pieca.Woda mimo pąpy będzie płyneła tam gdzie ma najlżej.Na początku prubuj regulacji przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 09.01.2009 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 1) jak stlumilem wiekrzosc grzejnikow to zaczely grzac te na dole.... 2) poprzedni piec pompa nie sterowal tylko ona chodzila nonstop 3) rury sa 3/4cala na samej gorze, 1 cal nizej i 1 1/4 na samym dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 09.01.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 1) jak stlumilem wiekrzosc grzejnikow to zaczely grzac te na dole.... 2) poprzedni piec pompa nie sterowal tylko ona chodzila nonstop 3) rury sa 3/4cala na samej gorze, 1 cal nizej i 1 1/4 na samym dole Z przekroju rur wychodzi na to że CO miało być grawitacyjne.Ktoś spaprał i trzeba było zamontować pompę.Nie wiem jak tam u ciebie ze sterowaniem pompy.Jaki to piec czym opalany,czy się pali czasowo czy cały czas.Po osiągnięciu temp.pompa powinna się przełączyć na drugi bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 09.01.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 piec Saunier Devoul niedźwiedź 50 na gazon nagrzewa do ilus tam wode i wtedy ja zdaje sie puszcza .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 09.01.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 piec Saunier Devoul niedźwiedź 50 na gaz on nagrzewa do ilus tam wode i wtedy ja zdaje sie puszcza ....[/quoteNie wiem jak jest to pompa ,ale z pewnością budową jest podobna do pompy Grunofos i ma śrubę odpowietrzającą.Odkręć ją i zobacz w którym momęcie się uruchamia i kiedy staje,prawdopodobnie będzie kapać woda ,nie przejmuj się..Jeżeli podczs pracy będą wydobywać się pęchęrzyki powietrza to znaczy że była zapowietrzona.Jeżeli była zapowietrzona,śrubę(jest niklowana) odpowietrzającą wkręć gdy pęcherze powietrza przestaną się wydobywać, może to być jeden z problemów.Odpowietrzysz tylko w ruchu.Sprawdz pompę czy jest dobrze zamontowana,zgodnie ze strzałką na korpusie i kierunek obroru wirnika,strzałka powinna się znajdować przy gnieżdzie śruby odpowietrzającej.To by było narazie tyle.Swoją drogą przypuszczam że coś jest ze sterowaniem,ale trzeba inne rzeczy wykluczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 10.01.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 no wlasnie.... tak pompa.... hmmmona dosc glosno pracuje......... przy niektorych grzejnikach az szumi/buczy... jak ta srube luzuje to syczy ale i woda idzie... i w koncu nie wiem czy dluzej tak potrzymac czy ok 3 minuty mi wystarczyly.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 10.01.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Sprawdziłeś czy pompa jest dobrze zamontawana,strzałka ma korpusie zgodnie z kierunkiem przepływu wody.Jak jest dobrze zamontowana ,to odpowietrzaj do skutku,aż przestanie się pokazywać powietrze .Przypominam odpowietrza się tylko podczas pracy i śrubę zakręć też podczas pracy.A woda ci tylko leci gdy pompa stoi,jak pracuje nie powinna kapać,moze minimalnie.J ak pompę będziesz miał odwrotnie zamontowaną ,to też cuda będą ci się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 11.01.2009 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 - tak strzałka w dobrą strone - odpowietrzałem podczas pracy - pompa pracowała a woda i tak leciała razem z syczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 11.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Powinna mniej kapać jak podczas postoju.Zobacz w instrukcji pompy czy jest jedno czy dwu biegowa,być może chodzi na drugim biegu.Odpowierzaj aż bąble powietrza przestaną się wydobywać. Jezeli nawet masz trochę zamało pompę to centralne też powinno grzać,tylko duża różnica temp. między piecem a grzejnikami.Prawidłowe działanie pompy pompa się załańcza równoczwśnie z piecem,w piecu się nie pali pompa chodzi na drugim biegu.Ale spotkałem się i z takim piecem u koleżanki że pompa się całkowicie wyłącza i też problemy.Zasegurowałem jej aby elektronik jej to zmienił .Problem się rozwiązał.Czy masz termostat pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 11.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 jaki konkretnie to kocioł typ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 14.01.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 piec to Saunier Devoul KLOM 50 ale juz problem rozwiazany..... wyszlo ze ten osiol co to montowal zamontowal taki odmulacz malutki przy powrocie do pieca..... i wyszlo ze w sumie w 4 dni sie zapchal tak ze obiegu nie robil..... ale doszedl do tego koles co tez prowadzi serwis Devoula ale inny teraz pompa pracuje cicho, wszystko grzeje.... piec cudow nie robi .... nie wykluczone ze ta stara pompa jeszcze bedzie chodzic :) czyli backup bede mial... wielkie dzieki za zainteresowanie i dobre rady, kilka z nich mi troche temat rozjasnilo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 15.01.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Cały problem się zrobił twoim stwierdzeniem (twojego fachmana)że pompa się spaliła i została wymieniona na inną.Siatkę w odstojniku nawet jak ci się nie zapcha zawsze czyść przed sezonem grzewczym lub jak masz podejrzenie że coś jest nie tak.Mój wiekowy polski piec 18-lat ma zabezpieczenie jeżeli jest za mała cyrkulacja wody w instalacji włącza awarię także prawdopodobieństwo spalenia pompy jest minimalnie.Pompa mogła ci się spalić prawdopodobnie z braku drożności instalacji,praca na sucho.Nie wiem jak producent przewidział ,ale odstojnik powinien być montowany przed pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts