granat110 06.01.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, mam pytanie czy montując piec gazowy tzw. junkers do ogrzewania tylko ciepłej wody muszę montowac na zewnątrz duży zbiornik ok 2700 l. co wiąże się z bardzo dużymi kosztami, czy mogę taki piec zasilic ze zwykłej butli od kuchenki? Dodam że gazu ziemnego u mnie nie ma i szybko nie będzie. Może ktoś z państwa ma w tym temacie jakieś doświadczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 06.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, mam pytanie czy montując piec gazowy tzw. junkers do ogrzewania tylko ciepłej wody muszę montowac na zewnątrz duży zbiornik ok 2700 l. co wiąże się z bardzo dużymi kosztami, czy mogę taki piec zasilic ze zwykłej butli od kuchenki? Dodam że gazu ziemnego u mnie nie ma i szybko nie będzie. Może ktoś z państwa ma w tym temacie jakieś doświadczenia??? Jasne, że można z butli. Rodzice nawet jedną zimę (przed zbiornikiem) ogrzewali tak cały. Dom. Teoretycznie butla powinna wystarczyć na ok [(cena butli/80)*30] dni (przy założeniu 2 osób korzystających z ciepłej wody i prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 07.01.2009 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Bardzo się cieszę , ale ciśnienie będzie dobre czy trzeba jakiś inny reduktor na butlę? no i jak mieli połączone butlę z piecem tym czerwonym wężem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.01.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Bardzo się cieszę , ale ciśnienie będzie dobre czy trzeba jakiś inny reduktor na butlę? no i jak mieli połączone butlę z piecem tym czerwonym wężem?? Problemy będą przynajmniej trzy. 1. Skraplająca się woda na butli, czyli zimą może cała oblodzieć na zewnątrz 2. Konieczność połączenia szeregowego butli 11kg bo z jednej może być problem z wydajnością i problem z wykorzystaniem gazu do końca 3. Częstość wymiany butli. Wielkość tych problemów zależeć będzie między innymi od mocy ogrzewacza, czyli poboru gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 2. Konieczność połączenia szeregowego butli 11kg bo z jednej może być problem z wydajnością i problem z wykorzystaniem gazu do końcaMożna się postarać o taką większą butlę, chyba mają 45kg. Gdzieś tutaj na forum czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 07.01.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A ciśnienie moi drodzy z takiej zwykłej butli będzie dobre??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 07.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A ciśnienie moi drodzy z takiej zwykłej butli będzie dobre??? Oczywiście, przez reduktor - standard jak do kuchenki. Przy poborze tylko do grzania wody nie sądzą żeby butla się obladzała - przy grzaniu tak było. Butle 33 kg też testowaliśmy - cięzki i tragicznie niewygodne cholerstwo. Pytanie było czy system będzie działał - będzie, ale co do wygody i ekonomiczności to wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A ciśnienie moi drodzy z takiej zwykłej butli będzie dobre??? Oczywiście, przez reduktor - standard jak do kuchenki. Przy poborze tylko do grzania wody nie sądzą żeby butla się obladzała - przy grzaniu tak było. Butle 33 kg też testowaliśmy - cięzki i tragicznie niewygodne cholerstwo. Pytanie było czy system będzie działał - będzie, ale co do wygody i ekonomiczności to wątpliwe. Powoli, powoli. Kolega nie napisał jakiem mocy ma ten ogrzewacz. Całkiem możliwe, że pobór gazu dla takiego piecyka jest spory (choć chwilowy - kilka minut max.). Używając u siebie ogrzewacza gazowego podokiennego (2,5kW i 4,3kW) butle 11kg były całe mokre stojąc w środku. Do podgrzania wody moc potrzebna jest sporo większa niż 2,5kW więc dlaczego nie mają się obladzać? Co do większych butli to się zgadzam. Operowanie pełnymi 11kg butlami nie należało do przyjemności, a do 33kg to ciężko mi sobie wyobrazić. Poza tym koszt też inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 08.01.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jesli nie masz gazu w domu to tańszym bedzie rozwiazaniem ogrzwewacz przepływowy elelktryczny bo gaz w butlach jest drogi i dorszy od kW z produ, wez sobie przelicz ile bedzie zuzywac Twój Junkers i na ile staczy Ci jedna butla gazu. Wylicz cene kW ciapła z butli. 33kg butle sa ciezkie a pozatym nie bedziesz ich trzymac w łazience. pozatym skonczy Ci sie butla i bedziesz musial wyjsc z wanny i leciec zmieniac. Wyatarczy lekkie przeziembienie ze niebedziesz wstanie podniesc butli 11kg i bedziesz mial zimna wode, pomysl o wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 albo zwykły bojler grzany w nocnej taryfie. Bedzie 2 razy taniej niz gazem z butli jeśłi chodzi o eksploatację i ze 3 razy taniej w kosztach inwestycji. Co się tak upieracie na ten gaz z butli? Kalkulatora brak? Liczyć nie umieta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A ciśnienie moi drodzy z takiej zwykłej butli będzie dobre??? za duże /dlatego stosuje sie reduktor/ czeka Cie tez zmiana dysz w piecyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 albo zwykły bojler grzany w nocnej taryfie. Bedzie 2 razy taniej niz gazem z butli jeśłi chodzi o eksploatację i ze 3 razy taniej w kosztach inwestycji. Co się tak upieracie na ten gaz z butli? Kalkulatora brak? Liczyć nie umieta? Niektórzy pewnie liczyć nie potrafią, ale niektórzy po prostu potrafią myśleć i przewidywać. A przewidująć w przyszłości podłączenie do sieci gazu ziemnego można się przygotować technicznie bazując na gazie z butli. To oczywiście jedna z możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 08.01.2009 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Tak się zastanawiam,przecież gaz z butli to ten sam co na stacji benzynowej, a tam litr kosztuje 1,95zł. no 2zł. Czyli 11kg x 2zł=22zł. Tylko czy zatankują do butli.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 08.01.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Tak się zastanawiam,przecież gaz z butli to ten sam co na stacji benzynowej, a tam litr kosztuje 1,95zł. no 2zł. Czyli 11kg x 2zł=22zł. Tylko czy zatankują do butli.??? A od kiedy 1 litr gazu LPG to 1 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 08.01.2009 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 No dobra pomyliłem się , ale nie zmienia to treści tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.01.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 LPG jest droższy bo ma akcyzę do jazdy po asfalcie. Zwykły gaz do ogrzewania takowej akcyzy nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 09.01.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A czy ktoś wie ile w zwykłej butli od gazu mieści się litrów gazu bo ja myślałem że 11l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A czy ktoś wie ile w zwykłej butli od gazu mieści się litrów gazu bo ja myślałem że 11l. Pierwszy adres z Google podaje: Ciężar 1 dm3 ciekłego propanu - butanu wynosi 0,51 do 0,58 kg Ciężar 1 m3 fazy gazowej propanu-butanu wynosi 2,02 do 2,70 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.01.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Używając u siebie ogrzewacza gazowego podokiennego (2,5kW i 4,3kW) butle 11kg Mam pytanie na ile ci wystarcza taka butla ??? w tych ogrzewaczach gazowych , oraz czy 11kg = 22 litry = 5,5 m/3 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.01.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Używając u siebie ogrzewacza gazowego podokiennego (2,5kW i 4,3kW) butle 11kg Mam pytanie na ile ci wystarcza taka butla ??? w tych ogrzewaczach gazowych , oraz czy 11kg = 22 litry = 5,5 m/3 ??? Pisałem wcześniej: w pokoju 25m2 i ogrzewaczu 4,3kW butla 11kg starczała mi na 3 dni, gdy na zewnątrz było zimno (-10) Kg/litry OK. m3 musisz poszukać przelicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts