RSzymczak 06.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Zaczeliśmy w lipcu budowę domu. W decyzji o warunkach zabudowy Wójt Gminy orzekł m.in., że optymalna szerokość elewacji frontowej budynku (od strony zach.) winna wynosić 18 m, zaś max. 21 m, pod warunkiem przebudowy lub zabezpieczenia odcinka istniejącego wodociągu. I tu zaczyna się mój dylemat. Pan w Gminie powiedział, że wodociąg możemy przebudować po wybudowaniu domu. Nie wiem czy jest to fakt prawny, czy jego ciche przyzwolenie. Na środku działki, na której budujemy dom znajduje się wodociąg. Działke dostaliśmy w formie darowizny. Poprzedni właściciele nie wyrażali żadnej pisemnej zgody na poprowadzenie wodociągu przez działkę. Nie ma też żadnego zapisu w księdze wieczystej. Znalazłem na forum temat, w którym potwierdzono, tak jak w moim przypadku naruszenie przez włąściciela wodociągu prawa korzystania z nieruchomości. Tzn. budowa domu wiąże się z przesunięciem wodociągu, tak aby przebiegał przy granicy, a nie w poprzek działki. Jest to prawdopodobnie niedopatrzenie projektanta wodociągu, a kosztami przebudowy winno się obciązyć właściciela wodociągu. Pytanie czy warto walczyć z Gminą??Czy nie wytkną mi, że jeszcze nie przebudowałem wodociągu??Jakie są ewentualne konsekwencje braku przebudowy wodociągu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 07.01.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Konsekwencje sa takie, że prawdopodobnie nie dostaniesz pozwlenia na budowę jak budynek będzie stał za blisko wodociągu. Ty nie pisz, ze właściciele ne wyrazili zgody, bo musieli wyrazić. A jeżlei to była działka rolna, to obowiązywały wtedy jakies inne zasady. Było na forum juz o tym mowa. Nawet w słusznie minionych czasach. Ty nie krzycz idź sie najpierw dowiedzieć jaka jest sytuacja tego wodociągu. Do kogo on należy, czy to jest siec czy przyłącze. Może ktoś sobie przyłącze pociągnął przez te działkę. Jak bedziesz wiedzieć to sie zobaczymy co dlaej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RSzymczak 07.01.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Pozwolenie na budowę już mam. Do stoi w stanie surowym. Żadnej pisemnej zgody nie było - właścicielami są nasi dziadkowie. Może w grę wchodzi jakaś zgoda ustna, ale dziadek tego nie pamięta. Podejdę jeszcze raz do gminy i zapytam jeszcze raz polubownie. Wodociąg zaopatruje 3 gospodarstwa w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts