Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z fakturą

sukieneczka

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam krótkie pytanie, czy ktoś wie jak można uzyskać taki efekt na ścianie? Co nałożyć na ścianę, żeby po przeciągnięciu np grzebieniem do rozprowadzania zaprawy pod płytki zrobić taką fakturę.

http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57596,3626863.html?i=5

My zrobiliśmy taką strukturę z kleju do płytek :D , który został rozprowadzony pacą do tegoż kleju o szer. zęba 1cm, a następnie został zagruntowany i pomalowany. Użycie do tego celu kleju do płytek gwarantuje trwałość struktury.

Można użyć również gotowej masy szpachlowej, lecz jest to rozwiązanie dość delikatne - ja użyłam tej masy do stworzenia poziomego pasa na ścianie na wys. ok. 1,8m, więc w tym miejscu jej nic nie grozi :wink:

Polecam, fajny efekt. :D

Fotki za jakąś chwilę, o ile pomyślnie pójdzie ładowanie na fotosika :D .

Co do kleju, to na większej ze ścian użyliśmy jakiegoś droższego kleju (niestety nazwy nie pamiętam :oops: ), natomiast na mniejszej ściance użyliśmy końcówek trzech różnych klejów ( bardzo zróżnicowanych cenowo :wink: ) - nie ma rożnic ani w trwałości, wytrzymałości, ani w wyglądzie.

Jeśli chodzi o gruntowanie to częściowo poszedł na to uni grunt, a na całość jakaś farba podkładowa pod "normalne" farby. Ta różnorodność użytych materiałów nie jest zamierzonym działaniem, a jedynie chęcią wykorzystania resztek, jakie zostały nam po remoncie.

Trociu , klej rzeczywiście jest palstyczny i nieco się odkształca - najtrudniej jest wykonać dużą płaszczyznę w tej strukturze, najłatwiej poszło z paskiem struktury o szerokości pacy - ten wyszedł najprościej :lol: . Paski nie opadają, jednakże przy ściąganiu pacy tworzą się małe "wiórki" z kleju, część z nich odpada samoistnie :D , część należy usunąć póki klej jest świeży.

Zaznaczam, że duża płaszczyzna nie wyszła idealnie, ale też nie zrobiliśmy przed jej tworzeniem żadnych prób. Nam taki efekt z drobnymi niedoróbkami i brakiem idealnego pionu nie przeszkadza :wink: 8)

Jeśli mogę podpowiedzieć, bo też mam taką ścianę w salonie właśnie z kleju do płytek, to nie trzeba jej gruntować-można malować bezpośrednio farbą. Struktura na ścianie przy użyciu packi z "wąskimi ząbkami" niestety (oczywiście, to rzecz gustu) nie będzie równa, raczej taka "porwana".

Trociu paski nie opadają, w ogóle z takiego kleju można robić różne wzorki. Mam też z kleju ścianę w łazience.

http://images29.fotosik.pl/37/9d559a5bbb874cdam.jpg http://images28.fotosik.pl/3/73f3b5831d9b6438m.jpg

iva_marti bardzo fajna ta ścianka :D . Myślę, że, o ile nie jesteś w stanie skontaktować się z właścicielem owego wnętrza, trzeba na własną rękę popróbować np. na masie szpachlowej efektu różnych narzędzi, aby uzyskać taki efekt.

Trzeba się zastanowić, czego można użyć do tego celu :D : proponuję spróbować szczotką drucianą (a może ryżową? ), albo może grzebieniem z nieregularnie powyłamywanymi ząbkami :lol: ...

A może ktoś wymyśli coś innego? :wink: :D

jolasia czym zrobiliścietą strukturę poziomą? ona przypomina to co ja chcę.

Na kleju czy na tynku?

Co kładziecie na ścianę ,żeby oddzieliś strukturę od reszty? Bardzo ładne proste podziały macie.

Wszystkie struktury są zrobione z tynku gipsowego, nie pamiętam nazwy, ciągle zapominam sprawdzić. Ten poziomy był robiony własnie szczotką, co prawda ja kupiłam taką specjalną na stoisku z tynkami ozdobnymi w Leroy Merlin, ale myślę, że zwykła szczotka ryżowa pozwoli uzyskać podobny efekt.

A pasy oddzielane były od ściany zwykła taśmą malarską:)