Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wnioski po termowizji

Recommended Posts

koniec budowy, na zewnątrz zimno jak na Syberii - więc zleciłem badanie termowizyjne domu - wnioski - parter ok - ściana z 20 cm wełny zdała egzamin - pan wykrył zimno tylko w drzwiach na taras - 3 szybowe M&S- zawiasy na dole i na górze a na środku ramy zimno, na wszystkich 4 drzwiach więc jak sądzę błąd technologiczny - zgłosiłem do producenta - trzeba dołożyć trzeci zawias lub rygiel, na piętrze gorzej panowie od ocieplenia nie przyłożyli się i w ściance kolankowej widać braki ocieplenia - MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ jak to naprawić - przychodzi mi do głowy wiercenie otworków i wpuszczanie piany- mało inwazyjne , a pomieszczenia gotowe do wniesienia mebli, mile zaskoczyły okna dachowe Langer - czeskie - pan aż sobie zapisał nazwę bo sam buduje sobie dom ii stanowczo odradzał Fakro - podobno w badaniach termowizyjnych wypadają fatalnie . Ogólnie polecam 1,5 godziny, 600 zł i wiem więcej o moim domu , a przede wszystkim mając wydruki zdjęć termowizyjnych wiem dokładnie gdzie poprawić lub naprawić- polecam

... Ogólnie polecam 1,5 godziny, 600 zł i wiem więcej o moim domu , a przede wszystkim mając wydruki zdjęć termowizyjnych wiem dokładnie gdzie poprawić lub naprawić- polecam

dołozyłbyś jakies pięc stów /1000 zł + VAT/ i miałbyś tzw"swiadectwo energetyczne"

w takim swiadectwie wyniki miałbyś z pewnościa lepsze /a w związku z tym lepsze samopoczucie z dobrze wydanych pięniędzy/

a tak co ?

wydałes szesc stów i straciłes spokój duszy ...

marny interes ...:-?

... Ogólnie polecam 1,5 godziny, 600 zł i wiem więcej o moim domu , a przede wszystkim mając wydruki zdjęć termowizyjnych wiem dokładnie gdzie poprawić lub naprawić- polecam

dołozyłbyś jakies pięc stów /1000 zł + VAT/ i miałbyś tzw"swiadectwo energetyczne"

w takim swiadectwie wyniki miałbyś z pewnościa lepsze /a w związku z tym lepsze samopoczucie z dobrze wydanych pięniędzy/

a tak co ?

wydałes szesc stów i straciłes spokój duszy ...

marny interes ...:-?

Nie wiem czy to dobry pomysł masz swiadectwo przed ewentualna poprawka i jak poprawisz to kolejne swiadectwo :lol: , a wogóle po co Ci swiadectwo energetyczne potrzebne jest tylko w przypadku sprzedazy domu i to jak sobie zażyczy kolejny wlasciciel... :D

na piętrze gorzej panowie od ocieplenia nie przyłożyli się i w ściance kolankowej widać braki ocieplenia - MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ jak to naprawić - przychodzi mi do głowy wiercenie otworków i wpuszczanie piany- mało inwazyjne
Może zamiast piany jakaś wełna wdmuchiwana. Mniej palna.

Tylko, że do pianki wystarczy mały otworek w ściance w miejscu o niższej temp., a do wełny trochę większy no i parametry wełny trochę gorsze.

zrobiłem badanie termowizyjne żeby poprawić , a zwłaszcza wiedzieć czy moje wysiłki przy budowie domu energooszczędnego miały sens - na marginesie MIAŁY- dzięki badaniu mogę poprawić - bo wiem o nich- z certyfikatu pożytek ten sam jeżeli poparty będzie takim badaniem - jeżeli nie - to dla mnie pieniądze w błoto wyrzucone - ja domu nie sprzedaję tylko będę w nim mieszkał - przy okazji wszelkie reklamacje poparte takim badaniem (okna , wykonawcy ocieplenia są dużo łatwiejsze , nie mówimy o odczuciach tylko pokazujemy dowody)

przygotowałem się jak na wojnę- z moimi mostkami termicznymi - kupiłem 10 nabojów z pianką , powierciłem otwory w kartongipsie - w miejscach które wskazała kamera termowizyjna i w efekcie zużyłem 2 pianki - okazało się że obraz z kamery pokazujący 0,5 m2 zimnego miejsca to szpara 2 centymetrowa między płytami wełny -

przygotowałem się jak na wojnę- z moimi mostkami termicznymi - kupiłem 10 nabojów z pianką , powierciłem otwory w kartongipsie - w miejscach które wskazała kamera termowizyjna i w efekcie zużyłem 2 pianki - okazało się że obraz z kamery pokazujący 0,5 m2 zimnego miejsca to szpara 2 centymetrowa między płytami wełny -
otwory w kartongipsie? sadzilem ze bedziesz uszczelnial od zewnatrz.

baba :lol:

na pierszy rzut oka to tak...

ale dlaczego miedzy nogami znajduje się źródło ucieczki ciepła..??!

u faceta to rozumiem, jest mostek, ale u baby..???

...bo za dużo dziurek i piździ eee znaczy cug większy i wieje.

....może reku by załatwił sprawę?