Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

całkowite uszczelnienie szyby - kominek

wiciu2

Recommended Posts

Moja szyba przy wkładzie kominka ma brak uszczelek do góry i na dole. Ta niby-kurtyna wydaje mi się jednak, że zamiast polepszać utrzymanie w czystości szyby - pogarsza sprawę. A to dlatego, że sadza przy wysokiej temperaturze nie chce się w tych miejscach wypalić - szyba chłodzona jest wpadającym z impetem powietrzem więc nie osiąga odpowiedniej temperatury. Zrobiłem test i na chwilę zakleiłem górę i dół taśmą - powietrze dochodziło tylko popielnikiem. Temperatura szyby szybko zaczęła rosnąć. Nie przytrzymałem tak jednak długo, wole wcześniej zapytać: można to zrobić bezkarnie? A może szyba nie wytrzyma, nie jest przystosowana? A może są inne "przeciw"? Szyba Philips, niby wytrzymuje do 800c.

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z uwagi na funkcjonujaca w moim domu wentyacje mechniczna zrownowazona, zdecydowalem sie calkowicie odciac komore spalania kominka od otoczenia. Blanzek ma dwie zasuwy do podawania powietrza, ale u mnie one sa zwasze zamkniete. Powietrze do spalania podawane jest rura (110mm), ktorej jeden koniec wyprowadzony jest na zewnatrz domu, drugi zas podlaczony za pomoca rozgaleznika z przepustnicami do otworow wycietych w dolnej czesci wkladu kominkowego. Taki zabieg wymagal niewielkiej przerobki wkladu polegajacej na wycieciu, w odpowiednich miejscach, dwoch otworow.

• 3 years później...

Witam serdecznie

chciałbym poruszyć ten temat:

Wkład to Feliks z Kratek z niezależnym doprowadzeniem powietrza do spalania rurą Q160, ale mam pytanie

Wkład ten jest rozszczelniony poprzez brak sznura uszczelniającego górną krawędź szyby, wydaje się ze nie jest to właściwe, a może się mylę?

Bardzo proszę o odpowiedz czy należy to uszczelnić bo wydaje mi się, że nieraz wydostaje się tamtędy dym i rozprowadzony jest po domu DGP.

Jeśli rozszczelnienie to ma być to ok ale jeśli nie to czym to uszczelnić aby było dobrze?

Pozdrawiam

Wkład to Feliks z Kratek z niezależnym doprowadzeniem powietrza do spalania rurą Q160, ale mam pytanie

:popcorn:NIEZALEŻNYM ?? ;)

Wkład ten jest rozszczelniony poprzez brak sznura uszczelniającego górną krawędź szyby, wydaje się ze nie jest to właściwe, a może się mylę?

:popcorn: NIE JEST TO WŁAŚCIWE ale NIESTETY :mad:powszechnie spotykane w wielu wkładach :evil:

Bardzo proszę o odpowiedz czy należy to uszczelnić bo wydaje mi się, że nieraz wydostaje się tamtędy dym

:goodnight::goodnight:

i rozprowadzony jest po domu DGP.:stirthepot:

Niestety takich g..wkładów jest wile na rynku , sprawa nie dotyczy tylko tej marki lecz zdecydowanej większości "żeliwniaków" ,niektórzy twierdzą nawet że są to dobre produkty :p

Brak uszczelki w górnej części szyby powoduje ;

- pobieranie powietrza do spalania z pomieszczenia - CIEPŁEGO a więc już "zapłaconego:yes:" dodatkowo jeszcze dogrzanego od szyby ...

- możliwość cofki dymu z komina do salonu... tylko co to za salon jak śmierdzi w nim dymem ? :(

- gdy nie palimy w takim wkładzie poprzez dziurę wokół szyby nawiewa mroźne powietrze ..... jest to najniższy punkt wentylacji w domu :yes:

- nie można takiego wkładu montować w domach z wentylacją mechaniczną - rekuperator :bye:

- zabrudzenia sadzami elementów obudowy kominka

- brud ze środka wkładu przedostaje sie do obudowy a w konsekwencji do obiegu powierza .... BRUD wokół KRATEK !

Witam serdecznie

Wkład to Feliks z Kratek z niezależnym doprowadzeniem powietrza do spalania rurą Q160

Pozdrawiam

Jest to doprowadzenie tylko części powietrza do spalania .Pod popielnik trafia teoretycznie najmniej powietrza gdyż jest ono potrzebne jedynie do rozpalenia , potem podawane jest "nad płomień" czyli w przypadku TAKICH wkładów z pomieszczenia ..

Takie doprowadzenia "części powietrza" to tylko marketingowe mydlenie oczu ...

Witam serdecznie

Bardzo proszę o odpowiedz czy należy to uszczelnić bo wydaje mi się, że nieraz wydostaje się tamtędy dym i rozprowadzony jest po domu DGP.

Jeśli rozszczelnienie to ma być to ok ale jeśli nie to czym to uszczelnić aby było dobrze?

Pozdrawiam

Pomijając marketingowy bełkot, można rozważyć temat spokojnie.

Lubię porównanie z motoryzacją. Każdy z nas chętnie jeździłby

nowym lub prawie nowym autem, najlepiej jakiejś dobrej marki.

Podobnie z wkładami kominkowymi. Prawie dobre zaczynają się od

4000,-, dobre od 6000,-. Poniżej tej ceny trafiają się rodzynki,

ale też sporo dziadostwa. Oddzielną kategorię stanowią wkłady

które swą budową, konstrukcją - pozwalają na osiągnięcie niskiej

ceny. Takich wkładów sprzedaje się w Polsce najwięcej, bo najwięcej

Polaków dysponuje takim właśnie budżetem. Czy to jest zły czy dobry

wkład? Na pewno nie jest to zły wkład, jeśli zachowane zostaną

podstawowe warunki, których spełnienie jest podstawą jego

właściwej i bezpiecznej eksploatacji.

1.Wkład nie nadaje się do budynków z WM i Reku

2.Wkład musi mieć dopasowany do jego potrzeb komin i być podłączony

zgodnie ze sztuką zduńską a nie ułańską fantazją wykonawcy.

3.Nie wolno dokonywać żadnych przeróbek (zatykać szczeliny w drzwiach)

I to w zasadzie jedyne warunki jakie należy spełnić, by bezpiecznie

używać te wkłady. Wdmuchiwanie dymu można ograniczyć stosując

na kominie strażak. Jak dobrze dmuchnie , to i z najlepszego wkładu

wyjdzie dym.W dobrze podłaczonych urządzeniach nie słyszałem

o wdmuchiwaniu dymu. Brudzenie z kratek nie zalezy od rodzaju

wkładu, tylko od kultury obsługi kominka i sposobu jego instalacji.

Wracając do motoryzacji. W mojej firmie pracują trzy Mercedesy Sprintery,

z żoną jeździmy prawie nowymi autami, ja niemieckim, ona francuskim.

Nie zawsze tak było , że umiałem na te zabawki zarobić .

Kiedyś mieszkaliśmy w skromnym domku, który przez 11 lat ogrzewaliśmy

tanim wkładem za 1750 zł, ze szczelinką w drzwiach. Teraz handluję innym

sprzętem, doskonalszym, ale droższym. Nie znaczy to ,że mam zaraz

mówić o swojej przeszłości jako o czymś złym, czy niewłaściwym.

..Czy to jest zły czy dobry

wkład? Na pewno nie jest to zły wkład, jeśli zachowane zostaną

podstawowe warunki, których spełnienie jest podstawą jego

właściwej i bezpiecznej eksploatacji.

1.Wkład nie nadaje się do budynków z WM i Reku

2.Wkład musi mieć dopasowany do jego potrzeb komin i być podłączony

zgodnie ze sztuką zduńską a nie ułańską fantazją wykonawcy.

3.Nie wolno dokonywać żadnych przeróbek (zatykać szczeliny w drzwiach)

I to w zasadzie jedyne warunki jakie należy spełnić, by bezpiecznie

używać te wkłady. Wdmuchiwanie dymu można ograniczyć stosując

na kominie strażak. Jak dobrze dmuchnie , to i z najlepszego wkładu

wyjdzie dym.W dobrze podłaczonych urządzeniach nie słyszałem

o wdmuchiwaniu dymu. Brudzenie z kratek nie zalezy od rodzaju

wkładu, tylko od kultury obsługi kominka i sposobu jego instalacji.

Dziękuję za odpowiedz

Napisał Kominki Piotr Batura

"Kiedyś mieszkaliśmy w skromnym domku, który przez 11 lat ogrzewaliśmy

mówić o swojej przeszłości jako o czymś złym, czy niewłaściwym."

Piotr wielki szacun za powyższe zdanie.

Czy ja dobrze rozumiem."3.Nie wolno dokonywać żadnych przeróbek (zatykać szczeliny w drzwiach)"

Tzn. Szyba musi pozostać nie szczelna?

Jeśli uszczelnię szybę to może pęknąć ?

A jeśli doprowadzę z zewnątrz powietrze na szybę?

Przerobić oczywiście można, nawet teściową. Ważne by to zrobić umiejętnie.

Ostrzegałem przed przeróbkami, których dokonać by miały osoby bez

wiedzy na temat zasad funkcjonowania urządzeń grzewczych.

W przypadku wkładu o którym mowa zatkanie szczeliny nie spowoduje

pęknięcia szyby, lecz zakłócenie pracy wkładu. Przez szczelinę wlatuje

do wkładu część powietrza niezbędna do spalania. Miejsce i sposób

podania tego powietrza nie jest przypadkowe. Powietrze to stanowi kurtynę

oddymiającą szybę i jest tą porcją, którą powszechnie nazywamy

powietrzem wtórnym. Oczywiście to bardzo ogólne informacje, nie

wyczerpujące tematu. Twoje kombinacje z doprowadzeniem powietrza

na szybę w inny sposób to "małe piwo" dla chętnego.

Nie wykluczam konsultacji w Łaziskach. Ćwiczę właśnie taki model jak

Twój, więc to tylko dla Ciebie problem z dojazdem :)

i. Prawie dobre zaczynają się od

4000,-, dobre od 6000,-.

Kiedyś mieszkaliśmy w skromnym domku, który przez 11 lat ogrzewaliśmy

mówić o swojej przeszłości jako o czymś złym, czy niewłaściwym.

Jeśli mieszkasz w środku lasu :rolleyes: lub masz dostęp do darmowego drewna , to konstrukcja wkładu może niemieć dla Ciebie znaczenia .

Jednak WIĘKSZOŚĆ posiadaczy kominków musi kupować drewno , niestety coraz droższe , dla ekonomicznego grzania ma ogromne znaczenie ile tego drewna trzeba spalić w sezonie .

Budujemy coraz cieplejsze/lepiej ocieplone domy , skrupulatnie LICZYMY KOSZTY ogrzewania , stosując proste konstrukcyjnie = PRZESTARZALE wkłady kominkowe NISZCZYMY cały EFEKT . :bash:

Chciałbym zadać pytanie, które wydaje mi się ma związek z uszczelnianiem szyby. Otóż zakupiłem drogi wkład kominkowy firmy Volner, który według producenta ma zamkniętą komorę spalania - powietrze do wkładu podaje się otworem od spodu wkładu. Jednak ku mojemu zaskoczeniu w kominku pali się bez widocznej różnicy gdy ten otwór dostarczający powietrze szczelnie zatkam?

Sądziłem, że zamknięta komora spalania jest zamknięta - powietrze dostaje się tylko jedną drogą po to aby je doprowadzić z zewnątrz tymczasem tu najwyraźniej tak nie jest. Czyżby definicja wkładów z zamkniętą komorą spalania nie była jednoznaczna?

Chciałbym spytać jakie jest doświadczenie Szanownych forumowiczów w tym względzie?

Szukając tematu w internecie spotkałem bardzo różne artykuły - w jednym dla autora kominek z zamkniętą komorą to taki co ma drzwiczki z szybą! Natomiast na stronie producenta najdroższych wkładów jakie spotkałem - Bellfires - znajduję poglądowe rysunki konstrukcji wkładów, w których powietrze zdaje się nie pochodzić z jednego źródła - choć to tylko poglądowe rysunki.

Jak to więc jest z tą szczelnością wkładów z zamkniętą komorą spalania?

Szczelne komory spalania to takie gdzie 100% powietrza jest dostarczane jednym przyłączem , umożliwia to pobór całkowicie z poza budynku. Takie wkłady można stosować w domach z rekuperacja . Pobieranie powietrza z poza budynku gwarantuje większą ekonomie spalania oraz lepszy komfort w mieszkaniu .

W naszej ofercie 100% szczelności posiadają paleniska serii : Romotop KV 025 , Romotop KV055 , Romotop KV 075

http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic011.htm

http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic068.htm

Chciałbym zadać pytanie, które wydaje mi się ma związek z uszczelnianiem szyby. Otóż zakupiłem drogi wkład kominkowy firmy Volner, który według producenta ma zamkniętą komorę spalania - powietrze do wkładu podaje się otworem od spodu wkładu. Jednak ku mojemu zaskoczeniu w kominku pali się bez widocznej różnicy gdy ten otwór dostarczający powietrze szczelnie zatkam?

Sądziłem, że zamknięta komora spalania jest zamknięta - powietrze dostaje się tylko jedną drogą po to aby je doprowadzić z zewnątrz tymczasem tu najwyraźniej tak nie jest. Czyżby definicja wkładów z zamkniętą komorą spalania nie była jednoznaczna?

Chciałbym spytać jakie jest doświadczenie Szanownych forumowiczów w tym względzie?

Szukając tematu w internecie spotkałem bardzo różne artykuły - w jednym dla autora kominek z zamkniętą komorą to taki co ma drzwiczki z szybą! Natomiast na stronie producenta najdroższych wkładów jakie spotkałem - Bellfires - znajduję poglądowe rysunki konstrukcji wkładów, w których powietrze zdaje się nie pochodzić z jednego źródła - choć to tylko poglądowe rysunki.

Jak to więc jest z tą szczelnością wkładów z zamkniętą komorą spalania?

Uległeś sugestii współczesnego marketingu. Niewiele w nim uczciwości

a prawda miesza się z kłamstwem. Takie czasy taka moda . Przyjrzyj się

samogwałtowi uprawianemu na FM przez importera Romotopów. Ani

one szczelne (o czym sam gdzie indziej pisze), ani takie dobre jak by

wynikało z jego mantry...

Volner to nic innego jak nie najlepszej jakości wkład produkowany

w byłych DEMOLUDACH, który ktoś sobie wymyślił sprzedawać w

płaszczyku CH . Szwajcarskie naklejki na folii, jak widać robią

wrażenie i można sprzedać drożej , bo amatorów nie brakuje.

Szwajcarzy nie robią dobrych wkładów , bo Ruueg , lepszy jest

co prawda od Volnera (czytaj KFD), ale nie aż tak, by sprzedawać

go o 50% drożej od Spartherma .

tu było co nieco, wystarczyło poszukać ...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165497-KFD-czy-Volner-Opinie-mile-widziane.

Uległeś sugestii współczesnego marketingu. Niewiele w nim uczciwości

a prawda miesza się z kłamstwem. Takie czasy taka moda.

A może takie szkolnictwo, na uczelniach wyższych?

Może reforma szkolnictwa, to zmieni, a może nie..

Poczekajmy

Warto w między czasie zastanowić się i zrozumieć kto to marketingowiec i na podstawie jakich kryteriów jego praca jest rozliczana.

W tym czasie zastanówmy się co oznaczają pojęcia

- kominek z otwartą komorą spalania (paleniskiem) - kominki otwarte

- kominek z zamkniętą komorą spalania (paleniskiem)- kominki zamknięte drzwiami z szybą

Bo może z nieprecyzyjnych interpretacji wynikają wszelkie niezrozumienia.

Edytowane przez bohusz

Dziękuję za odpowiedzi ale bardzo proszę o konkrety. Jeśli ktoś ma doświadczenie czyli może wskazać mi wkład, który jest szczelny proszę o informację. Podobnie jeśli ktoś potrafi wskazać odpowiednie przepisy w tym względzie proszę o informacje.

Chodzi mi o przepisy podobne do takich jakie są w Niemczech, gdzie jeśli się nie mylę nie instaluje się już kominków bez zamkniętej komory spalania.

Odpowiedzi jak "Volner to nic innego jak nie najlepszej jakości wkład produkowany w byłych DEMOLUDACH, który ktoś sobie wymyślił sprzedawać w

płaszczyku CH ." nic mi nie dają bo co to znaczy "nie najlepszej jakości", co z tego czy go produkują w byłych demoludach i nie uległem naklejce CH. Szukałem wkładu określonej postaci, o określonych parametrach i w określonej cenie i znalazłem JEDYNIE ten choć przejrzałem setki różnych producentów; podobne, np. firmy MCZ NIE są z zamknięta komorą spalania o czym dystrybutor lojalnie informuje! Tu jednak wkład ma być z zamkniętą komorą i nie chodzi o uleganie marketingowi - to konkretne parametry i jeśli wkład ich nie spełnia a ktoś twierdzi, że spełnia to popełnia przestępstwo. Dla porównania to tak jakby ktoś sprzedawał samochód na benzynę jako diesel i kupujący przekonywał się o tym dopiero na stacji benzynowej gdy próbuje zatankować. Nie można tego nazwać "uleganiem marketingowi" - po prostu ktoś sprzedał nie to co twierdzi, że sprzedaje.

Dziękuję za odpowiedzi ale bardzo proszę o konkrety. Jeśli ktoś ma doświadczenie czyli może wskazać mi wkład, który jest szczelny proszę o informację. Podobnie jeśli ktoś potrafi wskazać odpowiednie przepisy w tym względzie proszę o informacje.

Chodzi mi o przepisy podobne do takich jakie są w Niemczech, gdzie jeśli się nie mylę nie instaluje się już kominków bez zamkniętej komory spalania.

Odpowiedzi jak "Volner to nic innego jak nie najlepszej jakości wkład produkowany w byłych DEMOLUDACH, który ktoś sobie wymyślił sprzedawać w

płaszczyku CH ." nic mi nie dają bo co to znaczy "nie najlepszej jakości", co z tego czy go produkują w byłych demoludach i nie uległem naklejce CH. Szukałem wkładu określonej postaci, o określonych parametrach i w określonej cenie i znalazłem JEDYNIE ten choć przejrzałem setki różnych producentów; podobne, np. firmy MCZ NIE są z zamknięta komorą spalania o czym dystrybutor lojalnie informuje! Tu jednak wkład ma być z zamkniętą komorą i nie chodzi o uleganie marketingowi - to konkretne parametry i jeśli wkład ich nie spełnia a ktoś twierdzi, że spełnia to popełnia przestępstwo. Dla porównania to tak jakby ktoś sprzedawał samochód na benzynę jako diesel i kupujący przekonywał się o tym dopiero na stacji benzynowej gdy próbuje zatankować. Nie można tego nazwać "uleganiem marketingowi" - po prostu ktoś sprzedał nie to co twierdzi, że sprzedaje.

Co do przepisów w Niemczech- mylisz się- sprawdź jaka jest oferta wkładów na niemieckim rynku :D

Większość znanych wkładów o tych gabarytach nie ma nic wspólnego z szczelnością , ale jak się chciało mieć "duże " i ładne ....

Trafiłeś na dystrybutora , który nie chciał lub nawet nie wiedział o " bezszczelności " produktu, co jest dość częstym zjawiskiem.

Fakt ,że nie dostałeś karty produktu- tego się czep, bo jest czego.

Czepianie się produktu bo zostało się wprowadzonym w błąd przez dystrybutora uważam za źle ukierunkowane.

Jak dobrze pamiętam , to "dodatkowy " pobór powietrza znajdziesz z tyłu dolnej puszki do której podłączone masz powietrze z zewnątrz, o braku dwóch pionowych uszczelek przy szybie nie wspominając :D

pzdr.

ps. nie wiń Enia za styl, bo chyba dobrze trafił i zabolało;)