Mki1719508566 08.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Nieźle dedukujesz . Jeszcze kilka wskazówek i poradzisz sobie sam w odróżnianiu bełkotu od wartościowych wypowiedzi. 1.Jeśli szyberek to taki hicior, rodzi się pytanie dlaczego Spartherm z niego zrezygnował ? 2.Wkłady dzielą się na dobre i z szyberkami. . 1. Przekonstruowali budowę wkładu kominkowego . Rezygnacja z szybra niebyła tak prosta i oczywista jak pisze "eniu" 2. Bzdura.. bujda na resorach i jeszcze kilka innych określeń pasuje do tej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 1. Przekonstruowali budowę wkładu kominkowego . Rezygnacja z szybra niebyła tak prosta i oczywista jak pisze "eniu" 2. Bzdura.. bujda na resorach i jeszcze kilka innych określeń pasuje do tej wypowiedzi 6. Rozczarowałeś mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 08.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 rpoz ma rację: "Tylko tyle - do tego służy forum. Reszta jest demagogią i mieszaniem wody patykiem. Proszę, zachowujcie prostą formę - WIEM albo NIE WIEM. Stwierdzenie - "to są kiepskie wkłady" nie robi na mnie wrażenia chyba, że ktoś napisze "u 10 klientów mających te wkłady urwały się drzwiczki" - to jest konkretna informacja. " OD SAMEGO MIESZANIA HERBATA NIE BĘDZIE SŁODKA Drzwiczki zasadniczo nie odpadają same "Kiepskie wkłady " to forma uproszczona- nikomu nie chce się dywagować jak powinien być zbudowany "dobry wkład", a widząc różnicę między produktami można łatwo pokusić się o taką ocenę(sam to uczyniłem razy kilka ) Ze swojego kominka najprawdopodobniej będziesz bardzo zadowolony- wszak włożyłeś w niego dużo pracy i parę wad wkładu zlikwidowałeś, jednak my mamy przewagę- montujemy tego na tyle dużo , aby widzieć różnicę w kosztach i komforcie użytkowania, chociaż często, niestety na nasze oceny wpływ mają też interesy z dystrybucją związane:(. Z resztą , wszytko jest podane na tym forum jak na talerzu , tylko trzeba się wysilić , przeczytać ze zrozumieniem i samodzielnie wyciągnąć wnioski pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 08.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Nieźle dedukujesz . Jeszcze kilka wskazówek i poradzisz sobie sam w odróżnianiu bełkotu od wartościowych wypowiedzi. 1. Montowałem. Np Brunner : seria RF i HKD. Inny przykład to Olsberg : seria Profi i Quadro.... 2. Czekamy na uprawnionych do odpowiedzi... 3. Przymknięcie szybra z pewnością zakłóca odprowadzenie dymu. Więc odpowiedź brzmi : tak, pomoże . Szczelny wkład i szyber na wylocie, to wykluczające się opcje. I z tym się zgodzę 1.Jeśli szyberek to taki hicior, rodzi się pytanie dlaczego Spartherm z niego zrezygnował ? 2.Wkłady dzielą się na dobre i z szyberkami. 3. Nawet jak wkład jest niezły, a ma szyberek, świadczy to że producent nie wie co produkuje, albo mu odbiło. 4.Romotop w swoich wkładach ma szyberek do niczego niepotrzebny, ale podobno "musiał być", bo czescy zduni tak chcieli 5. W związku z punktem 4, wypowiedź najlepszego zduna na Forum, nie może być inna...niż ta w # 38 6.Będzie się pluł... A z tym już nie- wnioski są nieuprawomocnione, dlatego że: ad1.Czy wszystkie wkłady S są szczelne,że zrezygnował z szyberka ????? ad2. Czy z tego wynika ,że wkłady dzielimy na szczelne i z szyberkiem:P ????? ad3 No comennts;) ad4 Akurat nie dziwi mnie zastosowanie szyberka w Romkach, tak jak dziwi mnie rezygnacja w S. Eniu , napisz jeszcze ,że wszystkie wkłady Spartherma są z super regulacją szybkości spalania- zaraz odezwą się ci , którzy je mają i będzie fajna jazda Zbyt długo obserwowałem S. by nie wiedzieć po co zostały wprowadzane kolejne zmiany i jakie problemy rozwiązywały;) A że serwisuje wkłady, to wiem jakie są ich wady i jak "rozprawia " się z nimi typowy serwis Kiedyś kazali mi czekać 6 tygodni na śrubkę z mimośrodem do zamka drzwi- mój pracownik zrobił 10 takich następnego dnia z lepszego materiału pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Bader ja piszę o stanie na dzień dzisiejszy. Niektórzy producencisie rozwijają i dość skutecznie ulepszają swoje produkty. Żabojadyzawsze miały opory w zmianach. Jak już coś popełnili, nie bardzomieli ochotę na modyfikacje. Woleli nowe zrobić. Twój komentarz do sytuacji z przed paru lat , jak najbardziej trafny.Nie rób tez ze mnie jakiegoś bałwochwalcy S. Błazen raczył nawiązać, więc wyraziłem opinię... Po kiego grzyba szyber, jeśli gasisz ogień dolotem ?Zarówno w S. jaki w R. Dygresje o serwisie nie na temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpoz 08.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Widzę, że rozpaliłem lub zaogniłem, żeby użyć terminologii kominkowej, jakiś dawny spór pomiędzy co niektórymi forumowiczami Ale jak to mówią "kto się lubi ten się czubi" Więc pewnie dorzucę nieco drewna do ognia jak powiem, że jako klientowi i zupełnemu laikowi nie podoba mi się, że na wielu stronach, nie wyłączając polecanych na tym forum, nie mogę łatwo odfiltrować wkładów/pieców z ujęciem powietrza z zewnątrz, pomijając już kwestię szczelności. Muszę przeklikiwać się przez pozycje, które mnie interesują i sprawdzać czy ma ujęcie czy nie a czasami nawet nie można się tego dowiedzieć z opisu! A to przecież taka ważna kwestia. Ludzie często zupełnie nie zdają sobie sprawy z tego, że kominek nie tylko wypuszcza dym kominem ale też wciąga powietrze z pomieszczenia. Wkłady bez ujęcia powietrza w ogóle powinny zniknąć z ofert. Ciekawe tylko kiedy Unia się za to weźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 08.02.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Bader ja piszę o stanie na dzień dzisiejszy. Niektórzy producenci sie rozwijają i dość skutecznie ulepszają swoje produkty. Żabojady zawsze miały opory w zmianach. Jak już coś popełnili, nie bardzo mieli ochotę na modyfikacje. Woleli nowe zrobić. Twój komentarz do sytuacji z przed paru lat , jak najbardziej trafny. Nie rób tez ze mnie jakiegoś bałwochwalcy S. Błazen raczył nawiązać, więc wyraziłem opinię... Po kiego grzyba szyber, jeśli gasisz ogień dolotem ?Zarówno w S. jak i w R. Dygresje o serwisie nie na temat.... Chyba jednak nie znasz żabojadow:D Fakt, nie chwalą się każdą zmianą, jaką wprowadzają a po drugie,jeżeli coś produkują od 100lat w niezmienionej formie i znajduje nabywców , to chyba jest dobre. Mój komentarz nie odnosił się do nowych produktów, tych jeszcze nie sprawdziłem na tyle aby się mundrzyć , a do ogólnie dostępnej oferty, która stanowi wiekszość sprzedarzy- a tu na zachodzie bez zmian. Gdyby gaszenie dolotem było tak łatwe.... ostatnio próbowałem zrobić to w Varii FD- nie dałem rady Dlatego pisz o produktach( to można zawsze łatwo zweryfikować ) a nie o firmach- takie ujęcie tematu wprowadza mętlik- wszak gniotów w żadnej nie brakuje. pzdr. ps. mnie naprawdę nie interesuje , skąd wkład czerpie powietrze ( chociaż we wspólczesnym , stermosowanym budownictwie wolę pobór z wnętrza ) byle nie ograniczało to sterowalności palenia i wymagało bógwie jaakich akcesoriów aby działało prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.02.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Widzę, że rozpaliłem lub zaogniłem, żeby użyć terminologii kominkowej, jakiś dawny spór pomiędzy co niektórymi forumowiczami Ale jak to mówią "kto się lubi ten się czubi" Więc pewnie dorzucę nieco drewna do ognia jak powiem, że jako klientowi i zupełnemu laikowi nie podoba mi się, że na wielu stronach, nie wyłączając polecanych na tym forum, nie mogę łatwo odfiltrować wkładów/pieców z ujęciem powietrza z zewnątrz, pomijając już kwestię szczelności. Muszę przeklikiwać się przez pozycje, które mnie interesują i sprawdzać czy ma ujęcie czy nie a czasami nawet nie można się tego dowiedzieć z opisu! A to przecież taka ważna kwestia. Ludzie często zupełnie nie zdają sobie sprawy z tego, że kominek nie tylko wypuszcza dym kominem ale też wciąga powietrze z pomieszczenia. Wkłady bez ujęcia powietrza w ogóle powinny zniknąć z ofert. Ciekawe tylko kiedy Unia się za to weźmie Mnie ciekawi kiedy łunia weźmię sie za prawidłową wymianę powietrza w budynkach mieszkalnych- o dziwo , są nawet normy , które radzę Koledze przestudiować , celem rozpatrzenia kwestii czy na pewno żyje Kolega w zdrowych i komfortowych warunkach. Po przestudiowaniu tychże informacji radzę przeczytać trochę o spalaniu paliw stałych i udziale w nim powietrza - a potem wygłaszać sądy- będą bardziej kompetentne:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpoz 09.02.2012 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mnie ciekawi kiedy łunia weźmię sie za prawidłową wymianę powietrza w budynkach mieszkalnych- o dziwo , są nawet normy , które radzę Koledze przestudiować , celem rozpatrzenia kwestii czy na pewno żyje Kolega w zdrowych i komfortowych warunkach. Po przestudiowaniu tychże informacji radzę przeczytać trochę o spalaniu paliw stałych i udziale w nim powietrza - a potem wygłaszać sądy- będą bardziej kompetentne:D pzdr. Niestety, zupełnie nie zrozumiałem tej wypowiedzi ... a tym bardziej poprzedniej Jeśli wkład ma pobierać powietrze z pomieszczenia a w konsekwencji zimne powietrze przez szpary w oknach czyli tzw. wentylację grawitacyjną to bilans energetyczny takiego ogrzewania znacznie się pogarsza. Nie wspomnę o problemie jakim może być wsteczny ciąg w łazience i zaciąganie zapachów do innych pomieszczeń. Więc PO CO mi takie rozwiązanie?? Zapytam też czy Kolega instalując wkłady bez ujęcia powietrza INFORMUJE lojalnie klientów o konsekwencjach takiego rozwiązania?? Może jakieś doprowadzenie powietrza pod wkład? Ale zapytam jeszcze raz PO CO mi takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Bader, ja widzę, że Ty masz po prostu kompleksy... Znowu wojnę Francji z Niemcami próbujesz wywołać. Edytowane 9 Lutego 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 09.02.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Może jakieś doprowadzenie powietrza pod wkład? Nie powietrze POD wkład lecz DO paleniska . Zimne powietrze doprowadzone rurą pod wkład nie wie że ma wlecieć tylko do wkładu , często takie rury "pod" dają efekt schłodzenia całego salonu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam. jeżeli coś produkują od 100lat w niezmienionej formie i znajduje nabywców , to chyba jest dobre Socjalistyczna gospodarka potrafiła produkować te same cuda motoryzacji przez kilkadziesiąt lat. Rozchodziły się jak ciepłe bułki, tyle było chętnych ... do samego końca ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 09.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Bader, ja widzę, że Ty masz po prostu kompleksy... Zabawne, ze kazda dluzsza dyskusja z Toba Eniu, konczy sie zawsze... postawieniem diagnozy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.02.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Niestety, zupełnie nie zrozumiałem tej wypowiedzi ... a tym bardziej poprzedniej Jeśli wkład ma pobierać powietrze z pomieszczenia a w konsekwencji zimne powietrze przez szpary w oknach czyli tzw. wentylację grawitacyjną to bilans energetyczny takiego ogrzewania znacznie się pogarsza. Nie wspomnę o problemie jakim może być wsteczny ciąg w łazience i zaciąganie zapachów do innych pomieszczeń. Więc PO CO mi takie rozwiązanie?? Zapytam też czy Kolega instalując wkłady bez ujęcia powietrza INFORMUJE lojalnie klientów o konsekwencjach takiego rozwiązania?? Może jakieś doprowadzenie powietrza pod wkład? Ale zapytam jeszcze raz PO CO mi takie rozwiązanie? No cóż, próbowałem dać ścieżkę . aby Kolega sam wyciągnął wnioski;) Szanowny Kolega raczy reprezentować typowe podejście- skupuć się na jednym , niedostrzegając ,że ogrzewanie to tylko jeden z elementów komfortu życia I parę wyjaśnień; Jedną z podstaw prawidłowej wentylacji bud. mieszkalnego jest wymiana powietrza na poziomie 1x kubatura/ h ( niektóre podręczniki podają 1,5 ) Ekonomiczne spalanie drewna wymaga ok. 1,5-2m3 x 1kg drewna. Przeciętne zapotrzebowanie domu o powierzchni 150m2 ( kubatura ok.390m3 )energię cieplną wymaga spalenia ok. 1,5-3 kgdrewna / h - czyli spalisz powietrze z budynku o objętości 2,25-6m3/h przy prawidłowej wymianie 390-585m3/h. Masz więc o co walczyć ;P Do tego Twój wkład posiada , jak większość nieszczelna przepustnicę , dzięki której gdy nie palisz masz zapewniony równie duży przepływ powietrza przez wkład , który działa w takim czasie jak fajna chłodziarka salonu- ale przecież walczysz o zachowanie ciepła:D A jeżeli chodzi o wentylacje mechaniczną , to z moich obserwacji wynika , że : 1. W-M jest zazwyczaj źle dobrana do kubatury 2. Nie dość ,że źle dobrana ( zbyt słaba ) to jeszcze w imię walki o zachowanie ciepła wyłączona lub pracuje na pierwszym biegu Myślę ,że te imformacje wymagają weryfikacji i tak jak radziłem wcześniej zaczniesz trochę szukać i czytać na ten temat- może poprawisz moje ew. błędy - piszę z pamięci , a ona bywa zawodna Montuje wszystkie dostępne wkłady ( posiadające wiarygodny serwis- dlatego Volnera nie , a bliźniaka Kfd tak ) we wszyskich możliwych opcjach i zawsze imformuje klientów jakie posiadają wady a jakie zalety.Wybór i tak należy do nich - wszak mamy wolną wolę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam. Socjalistyczna gospodarka potrafiła produkować te same cuda motoryzacji przez kilkadziesiąt lat. Rozchodziły się jak ciepłe bułki, tyle było chętnych ... do samego końca ... Pozdrawiam. Dlatego socjalizm upadł a te cholery wciąż funkcjonują Nie zauważyłeś???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A propos, próbowałeś już spalić dużgo klocuszka w sposób jaki Ci podałem ? I jak efekt? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpoz 10.02.2012 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 A propos, próbowałeś już spalić dużgo klocuszka w sposób jaki Ci podałem ? I jak efekt? Jakoś nie kapuję o co chodzi? Co do zapotrzebowania powietrza przy spalaniu drewna to są różne dane. Zacytuję np. taki fragment znalezionego artykułu: "Znacznie lepiej wygląda sytuacja w powszechnie stosowanych dziś kominkach zamkniętych - z wkładami lub kasetami kominkowymi. Przyjmuje się, że na 1KW mocy grzewczej potrzebują ok. 10m³ powietrza na godzinę. Łatwo więc przeliczyd sobie kubaturę pomieszczenia z kominkiem i godzinne zapotrzebowania na powietrze do spalania. Wniosek nasuwa się sam: przy coraz szczelniejszej stolarce okiennej i drzwiowej oraz normalnych potrzebach bytowych kilkuosobowej rodziny w zakresie świeżego powietrza, nie można nie dostarczad z zewnątrz dodatkowego powietrza do spalania." Bez względu na to ile tego powietrza potrzeba zapytam już do znudzenia - PO CO mam je ogrzewać od temperatury np. -10C do 25C? Dodać jeszcze wypada, że wciąż większość powstających budynków korzysta z wentylacji grawitacyjnej. Potem kupowane są okna bez nawiewników, których się zimą nie rozszczelnia bo "wieje" i podane normy wymiany powietrza są fikcją ... a kominek nadal potrzebuje tyle samo Odpowiedź jest prosta - kominki bez doprowadzenia powietrza się sprzedają to się je sprzedaje ... a potem dobudowuje jakąś teorię jak tu Kolega próbuje, że przecież się pali i nikt się nie udusił. Albo potrzebna jest większa edukacja w tym względzie albo Unia przyjdzie pomocą z potrzebnymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.02.2012 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 10 m3 powietrza na godzine na 1kW mocy grzewczej?Przy mocy 10 kW (raczej mikrus wsrod wkladow) to daje 100 m3 powietrza na godzine. To jest 100000 litrow. Jak to podzielic przez 3600 to wychodzi okolo 30 litrow na sekunde! Tyle to ma standardowy kosz na smieci. Napompuj worek na smieci do pelna i podlacz do rury doprowadzajacej powietrze do wkladu. Zobacz czy wciagnie wszystko w ciagu sekundy. Autor artykulu mial niezla wyobraznie;-)Wartosci podane przez Badera wydaja sie byc daleko bardziej prawdopodobne.A pytanie o duzy klocek to bylo chyba do mnie.W piecokominku to ja nie mam problemu ze spaleniem niczego co jest palne. Chodzilo mi o spalenie go w zwyklym zeliwnym wkladzie.Po pierwsze to trudno w nim uzyskac gruba warstwe zaru, bo powietrze dostarczane przez ruszt skutecznie ogranicza jego ilosc. Po drugie szybki odbior ciepla przez scianki sprawia, ze po wlozeniu duzego klocka calosc zaczyna sie wedzic w niskiej temperaturze, trzeba to mocno napowietrzac zeby nie zgaslo i w rezultacie cale cieplo ucieka kominem.Reasumujac - nie wierze, ze masz zwykly wklad zeliwny. Obstawiam, ze to wklad bezrusztowy i z wylozeniem paleniska z szamotu itp. Ja takiego nie mam, wiec nie mam jak sprawdzic.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 10.02.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Bez względu na to ile tego powietrza potrzeba zapytam już do znudzenia - PO CO mam je ogrzewać od temperatury np. -10C do 25C? Dla kominka w brew temu co się tu pisze czy -10 czy 25 nie ma znaczenia. Bo jeśli by tak było to kominek jest jedynym urządzeniem do spalania, które ma tak dziwne wymagania. Zimne powietrze o temperaturze -20C a ciepłe +20C bierze się z ignorancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 10.02.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Powietrze i tak będzie podgrzane zanim trafi do komory spalania . Przy wkładach z poborem z zewnątrz jest ono wstępnie podgrzana w rurze doprowadzającej oraz w drugiej fazie wewnątrz kanałów biegnących po korpusie paleniska . Pozostawiając swobodny pobór powietrza z pomieszczenia ... mamy zimne przeciągi wiejące po nogach z różnych kierunków . Dodatkowa atrakcja to zapach jakie roznoszą się po domu gdy wkład pobiera powietrze do spalania , przypominam o braku uszczelki na szybie , oprócz opisanych tu łazienkowych są również kuchenne wonności ... Najgorszy jest jednak ZAPACH KOMINA który wraca do domu gdy nie palimy we wkładzie "bez uszczelek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts