Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

całkowite uszczelnienie szyby - kominek

wiciu2

Recommended Posts

Powietrze ogrzewać od temperatury np. -10C do 25C trzeba głównie

po to żeby dupa nie marzła :D

Dyskusja miała być sterylna i konkretna, a sam kolega rpoz zaczyna

mieszać rożne problemy (to oczywiście kolejna diagnoza ).

1 problem to kupno/sprzedaż wkładu niezgodnie z oczekiwaniami

kupującego

2 problem to powietrze w budynku. Ile, jakie , kiedy, w kontekście

WM, w kontekście kominka, wentylacja grawitacyjna, którędy, dlaczego...

tego nie da się w paru postach wyjaśnić. Studenci magisterki z tego

piszą . Nie wszyscy dobrze :D.

Każdy dyskutant wtrąca swoje trzy grosze ze swojego punktu

widzenia (kontekstu) i robi się młyn. O wzajemnych "sympatiach"

to już lepiej nie mówić ....

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś nie kapuję o co chodzi?

Co do zapotrzebowania powietrza przy spalaniu drewna to są różne dane. Zacytuję np. taki fragment znalezionego artykułu:

"Znacznie lepiej wygląda sytuacja w powszechnie stosowanych dziś kominkach zamkniętych - z

wkładami lub kasetami kominkowymi. Przyjmuje się, że na 1KW mocy grzewczej potrzebują ok. 10m³

powietrza na godzinę. Łatwo więc przeliczyd sobie kubaturę pomieszczenia z kominkiem

i godzinne zapotrzebowania na powietrze do spalania.

Wniosek nasuwa się sam: przy coraz szczelniejszej stolarce okiennej i drzwiowej oraz normalnych

potrzebach bytowych kilkuosobowej rodziny w zakresie świeżego powietrza, nie można nie

dostarczad z zewnątrz dodatkowego powietrza do spalania."

Bez względu na to ile tego powietrza potrzeba zapytam już do znudzenia - PO CO mam je ogrzewać od temperatury np. -10C do 25C?

Dodać jeszcze wypada, że wciąż większość powstających budynków korzysta z wentylacji grawitacyjnej. Potem kupowane są okna bez nawiewników, których się zimą nie rozszczelnia bo "wieje" i podane normy wymiany powietrza są fikcją ... a kominek nadal potrzebuje tyle samo :-)

Odpowiedź jest prosta - kominki bez doprowadzenia powietrza się sprzedają to się je sprzedaje ... a potem dobudowuje jakąś teorię jak tu Kolega próbuje, że przecież się pali i nikt się nie udusił. Albo potrzebna jest większa edukacja w tym względzie albo Unia przyjdzie pomocą z potrzebnymi przepisami.

Szanowny kolega powołał się na artykuł znawcy kominków - gawędziarza :D, który nie dość ,że pomylił normy ( owe 10m3 dotyczy zapewnienia dopływu powietrza do pomieszczenia w którym znajduję się kominek z otwartym paleniskiem sic! ) a nawet te bezsensownie przemnożył przez kW/h wydajności wkładu. Dyletant lub lanser wkładów z poborem z zew. :D Aby nie być gołosłownym odsyłam do http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0063/R03.pdf- znajdziesz tam, między innymi wzory do obliczania zapotrzebowania na powietrze w procesie spalania :D

Po zabawie z liczeniem możesz spokojnie zastanowić się ile musi dostarczyć wentylacja , jaką masz przy kominku.

A co ciekawsze , coraz więcej producentów W-M zaczyna wyposażać swoje centrale w opcje zróżnicowania stosunku poboru do usówania powietrza , dostosowując ją , tj. W-M do kominków ( nawet z otwartym paleniskiem )

Pomocą biurwokratycznej Unii niech Kolega nie straszy- lobbing dokonuje tam niezłych cudów , za które płaci społeczeństwo. Mam jednak w sobie wiarę w nasze anarchistyczne społeczeństwo, które mimo przepisów potrafi zachować rozsądek.

Już byli tacy , którzy zakazali stosować kominek jako jedyne źródło ogrzewania- i co ? Niech mi skoczą :p

pzdr.

A pytanie o duzy klocek to bylo chyba do mnie.

W piecokominku to ja nie mam problemu ze spaleniem niczego co jest palne. Chodzilo mi o spalenie go w zwyklym zeliwnym wkladzie.

Po pierwsze to trudno w nim uzyskac gruba warstwe zaru, bo powietrze dostarczane przez ruszt skutecznie ogranicza jego ilosc. Po drugie szybki odbior ciepla przez scianki sprawia, ze po wlozeniu duzego klocka calosc zaczyna sie wedzic w niskiej temperaturze, trzeba to mocno napowietrzac zeby nie zgaslo i w rezultacie cale cieplo ucieka kominem.

Reasumujac - nie wierze, ze masz zwykly wklad zeliwny. Obstawiam, ze to wklad bezrusztowy i z wylozeniem paleniska z szamotu itp.

Ja takiego nie mam, wiec nie mam jak sprawdzic.

Pozdrawiam.

Źle coś wcisłem :D Jasne ,że do Ciebie.

Problem dotyczy raczej samego wkładu . Mam normalny żeliwniak z wykładkami szamotowymi ( zastosowanymi jako izolator. Inaczej wkład miałby krótką żywotność przy tej mocy ) I broń Boże nie bezrusztowy :D Z grubą warstwą żaru nie mam problemu- wystarczy dobry układ deflekcyjny + dobrze skonstruowany szyber regulujący siłę podciśnienia wytwarzanego przez rozgrzany komin- ot cała filozofia. Ale trudno, abym nie wiedział co wybrać :D

Wrzuć na priv. jaki masz wkład - może wykombinuje jak go trochę poprawić.

pzdr.

Źle coś wcisłem :D

Mam normalny żeliwniak z wykładkami szamotowymi ( zastosowanymi jako izolator. Inaczej wkład miałby krótką żywotność przy tej mocy )

pzdr.

Popatrz no popatrz .. "normalny żeliwniak z wkładkami szamotowymi " ... Od kiedy to "normalne żeliwniaki" to takie które maja wyłożenie szamotowe ?

Jak krótką zywotność miałby ten wkład bez wkładki szamotowej ?

Propozycja była dla Enia. Rogoźno to fajna miejscowość a w Hotelu Jamajka [ Wągrowiec ] dają dobrze jeść ... Cukiernia obok też niczego sobie. Piwko z Czarnkowa .. i te klimaty .

Teraz to mnie powaliłeś na kolana.To eniu jest właścicielem tych włości?Ma hotel,restaurację,cukiernię itp ??? :(:(:( .To dlaczego od razu nie mówiłeś,że oprócz tego konika jakim są kominki w pełnym tego słowa znaczeniu ,uciułał na te dobra.Fajnie nazwałeś firmę enia. :D:D:D .Jesteś miszcz nad miszcze zazdrośniku :D:):)

Teraz to mnie powaliłeś na kolana.To eniu jest właścicielem tych włości?Ma hotel,restaurację,cukiernię itp ??? :(:(:( .To dlaczego od razu nie mówiłeś,że oprócz tego konika jakim są kominki w pełnym tego słowa znaczeniu ,uciułał na te dobra.Fajnie nazwałeś firmę enia. :D:D:D .Jesteś miszcz nad miszcze zazdrośniku :D:):)

To pewien standard i normalność.

Z reguły każda firma kominkowa, prowadzi działalność hotelarsko - gastronomiczną. Niektóre również inwestują w hodowlę zwierząt i sadownictwo, również w usługi związane z projektowaniem wnętrz.

Trudno, aby jakakolwiek firma prowadziła działalność jednokierunkową, szczególnie w aktualnej rzeczywistości.

No ale to chyba jest zrozumiałe i oczywiste.

to jak to jest z tym całkowitym uszczelnieniem szyby? można próbować modyfikować producenta tych "ułomnych" wkładów czy też nie?....bo dyskusja była tak wielowątkowa że aż się prosi aby ktoś podsumował temat...:)

Ja spróbowałem. Odkręcałem sprawę po jednym rozpaleniu. Taka modyfikacja zbyt mocno ingerowała w "system czystej szyby". Wolę nie myśleć, jak wyglądałaby szyba gdybym palił drewnem zamiast brykietu. Na szybie był gruby osad sadzy - choć dość łatwo usuwalnej. Pomimo tego wkład nadal był nieszczelny (zasuwka w popielniku zapewne)

Na forum jest zdun amator. Bogusław mu na imię. Amator, ale

wiedzą i dążeniem do perfekcji niejednego Mistrza Zduńskiego

zastawia daleko w polu. Powiedział kiedyś coś w tym sensie:

masz pomysł ? Buduj! Jak zbudujesz, odpalisz, za chwile będziesz

wiedział co byś zrobił lepiej następnym razem. :)

Są też ludzie tacy jak Sterowiec. Nie ma za wiele pojęcia, ale

je sukcesywnie zdobywa. Głównie przez własne, jakże niedoskonałe

próby. Ma wielka ochotę dojść do przyzwoitego wyniku bawiąc

się swoim kominkiem sam, nie zważając na to, że gdyby chciał, za

czas i materiał włożony w swój wkład, miałby już palenisko o

parametrach spalania zbliżonych do Brunnera.

Piotr napisał:

"Są też ludzie tacy jak Sterowiec. Nie ma za wiele pojęcia, ale

je sukcesywnie zdobywa. Głównie przez własne, jakże niedoskonałe

próby. Ma wielka ochotę dojść do przyzwoitego wyniku bawiąc

się swoim kominkiem sam, nie zważając na to, że gdyby chciał, za

czas i materiał włożony w swój wkład, miałby już palenisko o

parametrach spalania zbliżonych do Brunnera"

Zostałem tu "zauważony" przez Piotra , więc postaram się zrobić kalkulację i opisać ile wydałem na mój kominek, który jest tu opisany

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193432-KOMINEK-porad%C5%BA-jak-dobrze-go-obudowa%C4%87/page4

Popatrz no popatrz .. "normalny żeliwniak z wkładkami szamotowymi " ... Od kiedy to "normalne żeliwniaki" to takie które maja wyłożenie szamotowe ?

Jak krótką zywotność miałby ten wkład bez wkładki szamotowej ?

Od zawsze:D Każda ,w miarę szanująca się firma stosowała we wkładach żeliwnych od pewnej mocy nominalnej wykładki osłaniające korpus- czasami żeliwne, czasami szamotowe. Myślałem,że to oczywiste :D

Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi , choć jeden z moich klientów używa takiego samego wkładu 8 sezon bez szmotu ( zdemontowałem na jego odpowiedzialność- nie odpowiadał mu wzór cegiełki:D a na gładki nie chciał czekać ) i nic. Co nie oznacza ,że przy intensywnej eksploatacji i temperaturach, które można w nim uzyskać nawet żeliwo nie uległoby odkształceniu.

pzdr.

Szanowny kolega powołał się na artykuł znawcy kominków - gawędziarza :D, który nie dość ,że pomylił normy ( owe 10m3 dotyczy zapewnienia dopływu powietrza do pomieszczenia w którym znajduję się kominek z otwartym paleniskiem sic! ) a nawet te bezsensownie przemnożył przez kW/h wydajności wkładu. Dyletant lub lanser wkładów z poborem z zew. :D Aby nie być gołosłownym odsyłam do http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0063/R03.pdf- znajdziesz tam, między innymi wzory do obliczania zapotrzebowania na powietrze w procesie spalania :D

Powietrze do spalania - temat bardzo ważny, a tutaj takie swawole...

W podanym opracowaniu obliczenia ilości powietrza opierają się na 21% zawartości tlenu w powietrzu. A wiadomym jest, że ten procentowy udział ma swoje granice - jeżeli zależy nam na tym, co by nas nie odmóżdżyło.

Wartość 10m3/h dla 1kW mocy wkładu zamkniętego ustalona jest przez budowlane normatywy i ma na celu zapewnienie odpowiedniej ilości tlenu nie tyle dla kominka, co dla NAS samych.

Wybacz , nie znam tych normatywów , za to mam takie same normatywy z lat 60 dla pomieszczeń z kominkiem ( wiadomo , otwartym paleniskiem- innych w czasach Gomułki nie było ) Wartość ta była podana dla wentylacji ( minimum) takiego pomieszczenia a nie do spalania w kasecie , wkładzie , piecu ( jak zwał, tak zwał ) Pomyśl , jaki byłby to absurd- musiałbym wentylować salonik od 2.5- 4 razy /h (250-400m3- czyli prawie tyle , ile wynosi wymiana powietrza w całym moim domu):D. Takiej wentylacji wymagają zatłoczone sale kinowe :D a nie pomieszczenie ,w którym przebywa max. 3 osoby + pies + kot.

Nie wiem, gdzie znalazłeś te dane, ale możliwe jest ,że to kolejny nawiedzony ( lub interesowny ) arytkuł z jakiegoś ŚK lub podobnego "fachowego " źródła.

pzdr.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Z dnia 15 czerwca 2002 r.)Wprowadza pewne ustalenia, które nas obowiązują podczas instalowania tych urządzeń.

§ 132. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika

4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej.

I to nie jest głupie:)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Z dnia 15 czerwca 2002 r.)Wprowadza pewne ustalenia, które nas obowiązują podczas instalowania tych urządzeń.

§ 132. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika

4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej.

I to nie jest głupie:)

Ciekawi mnie na czym oparli swoje wyliczenia;) Jak znajdę stare normy będziemy mogli porównać , czy nie przepisali czasem z epoki wczesnego Gomułki, dodając jedynie pojęcie paleniska zamkniętego.

Red Flag Act też pewnie nie był głupią ustawą , skoro od lat nasi ustawodawcy powoli zmierzają w jego kierunku :p

pzdr.