Wowka 07.01.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Newsy są coraz to bardziej alarmujące. Wczoraj odcięto lub znacznie ograniczono przesył gazu dla Słowacji, Czech oraz Bałkanów. Dzisiaj przykręcono kurek dla całej Europy zachodniej. Rezerwy gazu, wspomagane wydobyciem krajowym, mogą wystarczyć na kilka tygodni. Co dalej? Wiem. Kraczę . W rzeczywistości żywię przekonanie, że kryzys zostanie przezwyciężony w ciągu kilku najbliższych dni. Niemniej? Z ogrzewaniem sobie jakoś poradzę. Mam kominek i zapas drewna oraz brykietów, który winien wystarczyć do wiosny. Noo... jakieś dziesięć europalet i kilka starych krzeseł też się znajdzie Kuchnię mam elektryczną oraz grilla w ogrodzie. Czy będę zmuszony przejść na wariant awaryjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Jest biogaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.01.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Jest biogaz. Dziś - fasolka po bretońsku A przy okazji - tu mnie boli: http://forum.muratordom.pl/jakosc-gazu-gz50,t123743.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.01.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ogrzeję dom kominkiem, mam z 10 kubików suchego buka. Ale kuchenka gazowo elektryczna. A jak ludzie zaczną ogrzewać prądem i on "padnie". Pozostaje nam przenieść się do tzw "starej chałupy", gdzie mamy piece na drewno i węgiel + stary piec kuchenny - sprawny. Tylko wodę do mycia będziemy musiieli również grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Wlaśnie dlatego w poniedziałek dowożą mi ponad 2 tony węgla do domku Oczywiście zartuję sobie. Co do tych, co mają gaz z rury, to oni powinni się martwić na końcu. Najpierw odcinają przemysł potem użytkowników końcowych. Mniej potem podobno problemów ze wznowieniem przesylu. Ci, co mają zbiorniki przydomowe chyba mają zapas na całą zimę, więc tez przetrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.01.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 I tak nie mamy gazu.A co będzie, jeżeli zabraknie prądu? ZCiągle straszą, że Polska nie ma szans wybudować wystarczająco szybko elektrowni, a prądu już mamy na styk! Importować się też nie da, bo brakuje sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.01.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Kominek z DGP pięknie działa, kuchnia węglowa też. Spiżarnia i piwnica pełne. Damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 I tak nie mamy gazu. A co będzie, jeżeli zabraknie prądu? ZCiągle straszą, że Polska nie ma szans wybudować wystarczająco szybko elektrowni, a prądu już mamy na styk! Importować się też nie da, bo brakuje sieci... Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! Wychowała szóstkę, własnie dlatego, że prądu nie było. Wiesz co sie robi jak prądu nie ma .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.01.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ...Wychowała szóstkę, własnie dlatego, że prądu nie było. Wiesz co sie robi jak prądu nie ma .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 08.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! no ale, jak to tak bez komputera i Tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! Wychowała szóstkę, własnie dlatego, że prądu nie było. Wiesz co sie robi jak prądu nie ma .... dzieci już były i prądu nie było. I dziadka nie było, bo go w 1940-tym Niemce wykończyli ale miał kto zbierać szyszki suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 08.01.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! Wychowała szóstkę, własnie dlatego, że prądu nie było. Wiesz co sie robi jak prądu nie ma .... dzieci już były i prądu nie było. I dziadka nie było, bo go w 1940-tym Niemce wykończyli ale miał kto zbierać szyszki suche No ale wczesniej tez chyba prądu nie bylo ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Słowo daję, moja babcia wychowała szóstkę dzieci i przez ten czas ani jeden dzień prądu w domu nie miała! Ba, w całej wsi nie było! Więc damy radę! Wychowała szóstkę, własnie dlatego, że prądu nie było. Wiesz co sie robi jak prądu nie ma .... dzieci już były i prądu nie było. I dziadka nie było, bo go w 1940-tym Niemce wykończyli ale miał kto zbierać szyszki suche No ale wczesniej tez chyba prądu nie bylo ...? raczej nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 08.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 .... i jakos sie zylo. Ale jak .... ? Wstawalo sie o świcie, kładlo sie spac z kurami. A u mnie w domu wszystko do góry nogami .... "świdrem na wywrót" jak to moja babcia mówiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 a ja moderkę kotłowni zrobiłem w grudniu ...mam piec na gaz i zwykły piec drewno/węglowy spawany jako fucha w przemyśle ciężkim (więc wysoka sprawność, blacha nie oszukana, a i spawy mocne)... skręcili mi też bojlerek z nagrzewnicą...więc dokupiłem dmuchawę ze sterownikiem, zamontowałem i... teraz palę na zmianę ( w dzień drzewo- dokładam co 5-6 godzin-obrzyny) na noc zasypuję około 25kg węgla...i trzyma tak około 14h temp.48-50stopni(a w nocy u nas bywało po -20sC)... narazie nie chcę gazu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 09.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ja w razie czego w kominku upiekę jakiegoś kuraka lub kiełbaski (przezornie kupując kominek dokupiłem do niego rożen co prawda kręci się na prąd ale myslę że zasilając pompki CO to i kilka W na rożen można przeznaczyć) a dobrze kombinując to pewnie i zupę w kominku można by ugotować wystarczy odrobina pomysłowości. A z drugiej strony to nie mam się czym przejmować - bo nie mam gazu - i jeszcze raczej długo go nie będzie na mojej ulicy ale brak prądu to już inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.01.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 wykrakaliście i ruskie przykręciły GAZ dla Polski o 25% PS jak PIS gadał o mafii gazowej i postawieniu milera przed trybunałem stanu to myślałem że znowu coś bredzą o układzie, a tymczasem okazuje się że to ich scenariusz się potwierdza, ciężkie dni przed Tuskiem, samym uśmiechaniem się nie da rady wytłumaczyć czemu w Polsce gaz jest droższy niż w każdym innym kraju UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 dzięki bogu mam piec na ekogroch ....chociaż nie wiem z czego się tak do cholery cieszę - tona po 700-800zeta ... jak gazu będzie niedobór to zdziercy jeszcze podwyższą ceny węgla - no bo przecież zarobić na krzywdzie ludzkiej trza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 szyszki są bezpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts