Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie do ZUS i US

rcdcd

Recommended Posts

zarejestrowałem firme. Siedziba jest w miejscowości B. Natomiast mieszkam i jestem zameldowany w miejscwości A.

- gdzie mam złożyć NIP-1 ? w miejscowości gdzie jestem zameldowany ... nie chceili go przyjac, tlumaczac ze mam to zrobic w US do ktorego przynaleze ze wzgledu na siedzibe (B) ... co mi sie wydaje dziwne ?

- ZUS - w ktorym ZUS mam zlozyc rejestracje platnika skladek ? A czy B ?

jak sie licza terminy jesli wysle dok. poczta ? i co powinienem do koperty wsadzić ? ksera nadania regon, wpisu do ew. dg, ksero umowy najmu, umowy z bankiem ? jakos potwierdzone ?

Urząd Skarbowy właściwy ze wzgledu na adres zamieszkania, nie zameldowania - to podatek dochodwy.

Podatek VAT ze wzgledu na miejsce wykonywania działalności, w przpadku gdy miejsce wykonwania działalności podlega pod kilka urzedów - urząd skabowy własciwy ze wzgledu na miejsce zamieszkania.

Co do ZUS to nie wiem.

Oczywiście powyższe tyczy się osoby fizycznej prowadzonej działalność gospodarczą.

Pozdro

NIP-1 US wg miejsca zamieszkania, do tego załączasz ksero regonu, umowy najmu, rachunek bankowy.

VAT-R jeżeli będziesz "vatowcem" do US gdzie będziesz płacić VAT i opłata skarbowa chyba 170 zł do gminy własciwej wzgledem połozenia US gdzie bedziesz płacić VAT.

Myślę, że najlepiej udać się osobiście - jak coś bedzie źle wypełnione to poprawisz na miejscu i po kłopocie. A jak coś bedzie źle to i tak bedą wysyłać wezwanie do poprawy.

Pozdro

tylko osobiście mie nie chieli przyjąć nip-1 w US ze wzgledu na zamieszkanie :D wiec musze im wyslac poczta ;]
A argumentowali to jakoś? Czy powiedzieli - nie bo nie.

Jak wyślesz pocztą, to i tak mogą ze względów formalnych - dla których pewnie nie chcieli przyjąć osobiście - odrzucić i będziesz znaczki i czas stracony na PP w plecy.

tylko osobiście mie nie chieli przyjąć nip-1 w US ze wzgledu na zamieszkanie :D wiec musze im wyslac poczta ;]

W pierwszym poscie pisales, ze nie chcieli przyjac w miejscu zameldowania, a w tym, ze zamieszkania. To w ktorym nie chcieli w koncu? Tak jak Nefer napisala - w miejscu siedziby firmy sie rejestruje w US, zalacza tytul prawny do lokalu (np. umowe najmu lub uzyczenia), REGON, umowe z bankiem. VAT to osobna sprawa i nie trzeba tego od razu zalatwiac. NIP wazniejszy.

Oczywiście, że firmę rejestruje się w US właściwym ze względu na miejsce wykonywania działalności.

Dlaczego?

Jeśli ktoś mieszka (i zresztą jest zameldowany) np. w Gliwicach a siedziba firmy jest np. w Sosnowcu, to jeśli w przypadku kontroli firmy przez US urzędnicy skarbowi działają na własnym terenie i nie muszą przyjeżdżać z Gliwic do Sosnowca.

To tyle.

Oczywiście, że firmę rejestruje się w US właściwym ze względu na miejsce wykonywania działalności.

Dlaczego?

Jeśli ktoś mieszka (i zresztą jest zameldowany) np. w Gliwicach a siedziba firmy jest np. w Sosnowcu, to jeśli w przypadku kontroli firmy przez US urzędnicy skarbowi działają na własnym terenie i nie muszą przyjeżdżać z Gliwic do Sosnowca.

To tyle.

Nie do końca,

Jeżeli mieszkasz w Gliwicach, a siedziba firmy jest w Sosnowcu to właściwym US do spraw podatku dochodowego będzie US Gliwice, a podatku VAT US Sosnowiec.

Pozdro