Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy oszukali mnie na ekogroszku ?

p

Recommended Posts

Witajcie,

niedawno zamówiłem 3 tony ekogroszku. Oczywiście przywieźli multicarem ... tylko się zastanawiam czy to jest rzeczywiście 3 tony czy może jednak mniej. Wrzucam go tzw. "magazynku" czyli wybetonowanego małego pomieszczenia o wymiarach X * Y * Z

(nie mam pod ręką wymiarów) więc mogę obliczyć ile to zajmuje

objętościowo. A według Was 3 tony ekogroszku to ile jest metrów sześciennych (w przybliżeniu) ?

Pozdrawiam Was

Witajcie,

niedawno zamówiłem 3 tony ekogroszku. Oczywiście przywieźli multicarem ... tylko się zastanawiam czy to jest rzeczywiście 3 tony czy może jednak mniej. Wrzucam go tzw. "magazynku" czyli wybetonowanego małego pomieszczenia o wymiarach X * Y * Z

(nie mam pod ręką wymiarów) więc mogę obliczyć ile to zajmuje

objętościowo. A według Was 3 tony ekogroszku to ile jest metrów sześciennych (w przybliżeniu) ?

Pozdrawiam Was

Zależy ile dolali wody :)

Ja kupowałem w 30kg workach i w każdym worku brakowało średnio 2kg, kupując 100 worków jestem 200kg do tyłu = 136zł , co dla mnie to jest na dwa tygodnie grzania. Mówiłem gościowi że oszukuje, mówił że nie możliwe. Jak by tak gościa postraszyć urzędem miar i wag, czy posiada aktualną legalizacje wagi, może by nie był taki mądry.

A co to ten multicar??

Brakuje informacji czy groszek workowany czy luzem.

Jeżeli workowany to liczysz ile masz worków. Kontrolnie ważysz kilka z nich. Bierzesz średnią wagę i mnożysz przez ilość worków.

Jak multikarem to raczej luzem. Jest to taka skarlała ciężarówka. Mieści o ile pamiętam wg danych oficjalnych 3,5t, ale w praktyce wozi więcej.

Na 3-4 łopaty to tego było ze 150 kg. Zamówiłem 1,5 tony to kupka miała 2,5 2,5 m i wysoka była na do klaty (około 1,2m). Tylko, ze ja nie mam ekogroszku tylko orzech. Jeżeli chodzi o multicara to teoretycznie wejdzie na niego 3 tony. Kolega miał i czasem woził tyle. Jednak powiedzmy szczerze, ze jak C przywieżli 2,5 tony to i tak sporo. Ja teraz niere u Teścia, bo jak zamówiłem w innym składzie to mi zamiast tony przywieźli 3-4 łopaty...

A co to ten multicar??

Brakuje informacji czy groszek workowany czy luzem.

Jeżeli workowany to liczysz ile masz worków. Kontrolnie ważysz kilka z nich. Bierzesz średnią wagę i mnożysz przez ilość worków.

Gdyby to były worki to bym dawno to zrobił. Ale mam luzem.

może polewają że się nie zapalił ? :wink:

co do różnic w wadze worków. Jak ja kupowałem workowany to mówili żebym nie przejmował sięwagą worków bo oni najpierw wrzucają na auto np 50 worków (teoretycznie 1,5t) a przy wyjeździe to ważą jak jest za mało to dorzucają worek jak za dużo zdejmują - znowu ważą i dopiero wtedy wystawiają fakturę.

Mój ojciec był przy jednym załadunku i faktycznie ważyli auto.