Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobierać grzejniki na poddaszu?

jz

Recommended Posts

Mam pomieszczenie na poddaszu o pow. 8.8m2 (liczona od wys. 1,8m), powierzchnia podłogi to 19,4m2.

W projekcie mam dobrane grzejniki do tej mniejszej powierzchni, ale jak patrzę sobię na to pomieszczenie, to wydaje mi się bardzo duże i grzejnik 900W nie za bardzo mi jakoś na oko pasuje do tego pomieszczenia... Wydaje się za mały...

Do której powierzchni powinienem dopierać grzejnik? do tej mniejszej czy większej?

Poddasze będzie ocieplone wełną 25cm. Ściany bk + 15cm styro.

... Do której powierzchni powinienem dopierać grzejnik? do tej mniejszej czy większej? ...

do wiekszej

Do kubatury. Ogrzewasz podłogę, czy znajdujące się w pomieszczeniu powietrze?

Ale jak strzelać to oczywiście do większej. Za duży grzejnik ma tylko dwie wady - wielkość i koszt, a poza tym same zalety.

Mam pomieszczenie na poddaszu o pow. 8.8m2 (liczona od wys. 1,8m), powierzchnia podłogi to 19,4m2.

W projekcie mam dobrane grzejniki do tej mniejszej powierzchni, ale jak patrzę sobię na to pomieszczenie, to wydaje mi się bardzo duże i grzejnik 900W nie za bardzo mi jakoś na oko pasuje do tego pomieszczenia... Wydaje się za mały...

Do której powierzchni powinienem dopierać grzejnik? do tej mniejszej czy większej?

Poddasze będzie ocieplone wełną 25cm. Ściany bk + 15cm styro.

Witam.Nie podałes najważniejszego,jaka będzie temp. zasilania(jaką przewidujesz).Jeśli dasz niską to i grzejniki na wszystkich scianach nie pomogą.Standard to 75/65 a jeśli będzie mniej to daj trochę większy grzejnik.