maciek slowikowski 07.01.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzień dobry mam problem z kotłem co z paleniskiem retortowym firmy Staporków typ kotła EKO-TECH 18 CARBON.Sterownik kotła to TECH ST-80 dom ocieplony, nowe okna, nowe ocieplone podłogi .Eko groszek firmy EKOPAL . Piec nie moze osiągnąć zadanej temperatury . Opał wypucha zar i wogule jest problem z utrzymaniem temperatury . Moze ktoś poda mi jakies ustawienia i pomoze .Troszke zimno sie robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 07.01.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 też w ostatnim tygodniu kręciłem w moim kotle jak pierdzielnięty co prawda mam żeliwnego 25kw ale może ci coś podpowiem Zadzwoniłem do serwisu i dali mi prosty przepis na porządne rozpalenie paleniska na retorcie a potem leci już z górki więc tak: wentylator ustaw na 3 , z przesłoną otwartą na maxa podawanie i przerwę ustaw w stosunku 1/4 ,ja mam 11s/45s tak ustawiony kocioł zamknij i zostaw na około 30min , po tym czasie otwórz drzwiczki tylko na tyle byś widział retortę (nie na maxa bo powietrze wpływające przez drzwiczki wprowadza cie w błąd przy dalszym ustawianiu) patrz na palenisko i przymykaj przesłoną na wentylatorze do momentu ustania wylatywania iskierek z paleniska ( pojedyncze mogą się zdarzyć , ale nie ciągłe iskrzenie) Zastosowałem się go rady serwisu i o dziwo teraz mój kocioł hula jak lala ,osiąga każdą zadaną temperaturą Kwestie jakości groszku to inna bajka o czym przekonałem sie na swojej skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Opał wypucha zar i wogule jest problem z utrzymaniem temperatury .czyli masz za długi czas podawania względem czasu palenia. Zmniejszaj aż palenisko się unormuje. Poczytaj również w wątku o piecach z zasobnikiem. Wiele fajnej wiedzy. To chyba ten http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2983924#2983924. Przeleć również archiwum - inne podobne wątki się znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 patrz na palenisko i przymykaj przesłoną na wentylatorze do momentu ustania wylatywania iskierek z paleniska ( pojedyncze mogą się zdarzyć , ale nie ciągłe iskrzenie) To ciekawe co piszesz o tych iskrach. U mnie dość sporo ich leci. Będę dzisiaj wieczorem miał zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts