Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa Grundfos ALPHA2 pomoc

bodek38

Recommended Posts

posiadam pompe Grundfos ALPHA2 ustawiona jest na AUTO Adapt oraz na opcje oszczednosciowa(słoneczko) w mieszkaniu jest termostat AURATON2005TX piec c.o. Klimosz50kW z Estima

Wszystko jest ok gdy piec grzeje by osiągnąc żadaną temp ale w momencie dłuższego postoju gdy obieg jest zamkniety pompa przechodzi nastan oszczedosciowy czyli pobór mocy jest ok5W lecz gdy obieg się otwiera bo temp w mieszkaniu spada pompa przezdłuższy czas pozostaje dalej w tzw stanie oszczedzania i wtedy wiadomo grzejniki chłodne dopiero gdy wyłacze ten opcje oszczędnosciową to zaczyna chodzić bo widac to po zwiększajacym sie natychmiast poborze dochodzi do ok 30w czy jest to normalne funkcjonowanie pompy może ktoś ma podobne doświadczenia i jest to normalne funkcjonowanie choć przez takie działanie temp przy obecnej temp na zewn b. szybko spada bo grzejniki nie grzeja mimo że na piecu jest odpowiednia temp łacznie z powrotem

• 9 months później...

Takze mam te pompe i jakos przez przypadek przestailem ja na najmnijesza moc 5kw

teraz dopiero zbieram nfo, czytam o niej bo zauwazylem ze grzejnik (lazienkowy, innych jeszcze nie mam) robi sie cieply jedynie gdy kociol podgrzewa wode. Gdy przestanie,robi sie cieplo na podlogowce jednak grzejnik stygnie, a termometr "po chwili" za*na popmie pokazuje ok 18st

Teraz zaczne testowac autoadapt bo jakczytam na tej funkcji w normalnym domu powinna dzialac.

Jak zanotuje zmiany, napisze.

ps.

sterownik auraton 2005 (na kabel)

kociol de dietrich ecodens (lodowa z zasobnikiem 130l)

• 1 month później...
Powinna jedna wystarczyć. Jak będzie mało to dołożysz. Pozdr adam

Ok. Dzięki. Problem o tyle jest dla mnie ważny, iż w przypadku konieczności zakupu dwóch pomp kupiłbym zwykłe grundfosy ups 25-60, tańsze o połowę od modelu alpha? Jak myslicie jaka jest różnica w zużyciu energii elektr. przez model alpha a przez zwykły?