bodek38 07.01.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 posiadam pompe Grundfos ALPHA2 ustawiona jest na AUTO Adapt oraz na opcje oszczednosciowa(słoneczko) w mieszkaniu jest termostat AURATON2005TX piec c.o. Klimosz50kW z Estima Wszystko jest ok gdy piec grzeje by osiągnąc żadaną temp ale w momencie dłuższego postoju gdy obieg jest zamkniety pompa przechodzi nastan oszczedosciowy czyli pobór mocy jest ok5W lecz gdy obieg się otwiera bo temp w mieszkaniu spada pompa przezdłuższy czas pozostaje dalej w tzw stanie oszczedzania i wtedy wiadomo grzejniki chłodne dopiero gdy wyłacze ten opcje oszczędnosciową to zaczyna chodzić bo widac to po zwiększajacym sie natychmiast poborze dochodzi do ok 30w czy jest to normalne funkcjonowanie pompy może ktoś ma podobne doświadczenia i jest to normalne funkcjonowanie choć przez takie działanie temp przy obecnej temp na zewn b. szybko spada bo grzejniki nie grzeja mimo że na piecu jest odpowiednia temp łacznie z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albinos 16.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Takze mam te pompe i jakos przez przypadek przestailem ja na najmnijesza moc 5kwteraz dopiero zbieram nfo, czytam o niej bo zauwazylem ze grzejnik (lazienkowy, innych jeszcze nie mam) robi sie cieply jedynie gdy kociol podgrzewa wode. Gdy przestanie,robi sie cieplo na podlogowce jednak grzejnik stygnie, a termometr "po chwili" za*na popmie pokazuje ok 18st Teraz zaczne testowac autoadapt bo jakczytam na tej funkcji w normalnym domu powinna dzialac. Jak zanotuje zmiany, napisze. ps.sterownik auraton 2005 (na kabel)kociol de dietrich ecodens (lodowa z zasobnikiem 130l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 23.11.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 witam, ja przymierzam się do zakupu pompy alpha2 25-60 i mam w związku z tym pytanie czy spokojnie uciągnie ona instalację ogrzewania podłogowego z ok. 1500 metrów rur pex 16 w 16 obiegach (2 rozdzielacze po 8 obiegów)? czy też potrzebuję dwie takie pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 23.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 wiem że rekordy popularności bije obecnie wątek pt. jak samemu przetkać WC ale może ktos by coś doradził do cholery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Powinna jedna wystarczyć. Jak będzie mało to dołożysz. Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 26.11.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Powinna jedna wystarczyć. Jak będzie mało to dołożysz. Pozdr adam Ok. Dzięki. Problem o tyle jest dla mnie ważny, iż w przypadku konieczności zakupu dwóch pomp kupiłbym zwykłe grundfosy ups 25-60, tańsze o połowę od modelu alpha? Jak myslicie jaka jest różnica w zużyciu energii elektr. przez model alpha a przez zwykły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Warto pompy alfa. Moj kumpel ostatnio wymieniał kilka zwykłych na alfy i twierdzi że rachunki mocno spadły za prąd (chyba 6 sześć takich pomp miał ). Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.11.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Warto pompy alfa. Moj kumpel ostatnio wymieniał kilka zwykłych na alfy i twierdzi że rachunki mocno spadły za prąd (chyba 6 sześć takich pomp miał ). Pozdr adam Jeżeli rozbicie na dwie zwykłe to wystarczą 40, ale i tak lepiej alfa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts