tokas 07.01.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak sobie wymysliłem, że w pom. mokrych (łazienka, WC, kuchnia) zastosuję czujniki przelania wody, który będzie podłaczony do alarmu i w chwili właczenia sie (wylania sie wody na podłogę) uruchomi ( zamknie) dopływ wody do domu (zamkniecie poprzez zawór zainstalowany w garażu za licznikiem). Uchroni to dom od wiekszego zalania, bo wyleje sie tylko woda która znajdzie sie w rurach w domu. I tu mam pytanie - czy ktos z Was tak ma i podpowie mi jak połaczyć czyjniki poprzez alarm z zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 07.01.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 I tu mam pytanie - czy ktos z Was tak ma i podpowie mi jak połaczyć czyjniki poprzez alarm z zaworem. Nie mam ale mam zamiar mieć. Polecam zawory kulowe z siłownikiem (w stanie otwartym nie będą ograniczać przepływu). Sterowanie przez przekaźnik. Taki zawór ma dwa stany i trzy przewody. Jeden przewód to N, na jeden z pozostałych podaje się fazę i wtedy się zawór otwiera (lub zamyka) i tylko wtedy pobiera prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 I tu mam pytanie - czy ktos z Was tak ma i podpowie mi jak połaczyć czyjniki poprzez alarm z zaworem. Nie mam ale mam zamiar mieć. Polecam zawory kulowe z siłownikiem (w stanie otwartym nie będą ograniczać przepływu). Sterowanie przez przekaźnik. Taki zawór ma dwa stany i trzy przewody. Jeden przewód to N, na jeden z pozostałych podaje się fazę i wtedy się zawór otwiera (lub zamyka) i tylko wtedy pobiera prąd. To się pewnie nazywa zawór bistabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts