Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec weglowy w układzie zamknietym?

Recommended Posts

Czy ktos montował w układzie zamknietym zawór zabezpieczenia termicznego który wrazie przegrzania pieca upuszcza gorącą wode a dopuszcza zimna do powrotu? ja juz takie montowałem i sprawdzałem ich działanie przez ,,specjalne,, przegrzanie pieca powyzej 90 stopni na piecu weglowym i działa prawidłowo. prosze o opinie

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos montował w układzie zamknietym zawór zabezpieczenia termicznego który wrazie przegrzania pieca upuszcza gorącą wode a dopuszcza zimna do powrotu? ja juz takie montowałem i sprawdzałem ich działanie przez ,,specjalne,, przegrzanie pieca powyzej 90 stopni na piecu weglowym i działa prawidłowo. prosze o opinie

Co lepiej? Owinąć się w poduszkę i skakać z okna, czy zejść po schodach?

Stary, wybacz, ale o tym wogóle nie powinno się dyskutować.

Kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym prędzej czy później oznacza kłopoty. A co będzie, jak za kilka lat Twój zawór się zatnie?

Na piecu węglowym nawet jak nie zadziała to nie ma ryzyka.

Ale na kotle montowanie takiego układu bez dodatkowych zabezpieczeń w postaci wężownicy wychładzającej lub innych to po prostu nawet nie głupota tylko jak dla mnie przestępstwo.

Z praktycznego punktu widzenia są dwa wyjścia:

- albo po jakimś czasie będzie ciekło non stop,

- albo kiedyś się nie otworzy, ale to może już nie być problem właściciela.

• 2 weeks później...
Dzieki za opine .

Prawde powiedziawszy gdy zabraknie prądu to piec powinien sie sam wygasic bo nie zadziała dmuch wentylatora a gdy on nie działa to dopływ powietrza jest zamkniety klapką którą otwiera własnie dmuch wentylatora.

No i tu się mylisz.

Wyobraż sobie sytuację, że właśnie dmuchawa ruzchulała piec do temperatury np. 50st, a tu trach... brak prądu. Owszem masz rację, wyłączy się sterownik, dmuchawa (klapka się zamyka) i wyłącza się także pompa obiegowa.

Bez obiegu woda w piecu zagotuje się jak ta lala.

Witam! Pewien gość miał w domu instalacją zamkniętą ogrzewanie z sieci i to rozwiązanie miało sens. Chcąc zaoszczędzić zainstalował kocioł węglowy, który miał współpracować z tą instalają. Pewnego razu odpalił kocioł zapominając o otwarciu jakiegoś zaworu i piecyk znalazł się w ogrodzie rozwalając po drodze ścianę, meble i okno balkonowe! innych ofiar nie było a mogły być. Jeszcze jeden aspekt montażu kotła do takiej instalacji to ciśnienie, z mojej orientacji wynika, że kotły stalowe węglowe ( tak piszą w DTR kotła) nie mogą pracować przy ciśnieniu większym niż 2 bar"y lub 2 atm, większe ciśnienie rozchrzanić może kocioł, chyba, że instalacja będzie zamknięta natomiast kocioł otwarta ale w tym układzie potrzebny jest wymiennik.

ale czy układ otwarty nie powoduje szbszego uszkodzenia instalacji[zanieczyszczenia]

nmie też hydraulik namawia ko układu zamkniętego przy kominku i piecu węglowym

ale caly czas bije się z myślami

przy kominku to juz na 100 % tragedia.był u mnie kiedyś hydraulik,który powiedział jedynym odstepstwem od PN jest to że kotły z nadmuchem montuje w układzie zamkniętym (jak klient sobie życzy),kominka z pw ... nigdy.

i tak go nie wzialem do instalacji.

pozdrawiam

Moje 2 słowa w tej sprawie....

Kotły na paliwa stałe, czyli na węgiel, ekogroszek, miał, drewno, pellets maja być w Polsce zabezpieczone w układzie otwartym.

Można wykonać instalacje zamknięta po stronie budynku a tylko sam kocioł zabezpieczyć w układzie otwartym.

Ktoś wspomniał o sytuacji braku prądu i wyłączenia nadmuchu, powinno zgasnąć... Nie do końca... W kotle miałowym przy pełnym zasypie i braku prądu całkiem możliwe,że na 99%zgaśnie, ale jak żar zejdzie na poziom rusztu i będzie trochę mniej opału, czyli jak kocioł osiągnie pełną moc nominalną to wyłączenie prądu, pompy c.o. i nadmuchu w żaden sposób nie zatrzyma kotła przed zagotowaniem wody.

W podajniku teoretycznie nie zagotujemy, bo pali się mniejsza ilość paliwa, ale jak akurat nagrzejemy bojler na 70st.c i w tym momencie siądzie prąd, to kocioł siłą bezwładności podbije temperaturę i również może zagotować wodę (bo brak odbioru ciepła). Przy nastawie na ok.50 możliwe,że podbije do ok.70st.C, ważny w tym wypadku jest tez typ instalacji i straty ciepła, im mniejsze tym większe prawdopodobieństwo zagotowania wody.

Tak więc kocioł na paliwa stałe zawsze należy zabezpieczyć w układzie otwartym obojętnie czy dla całego budynku czy tylko dla samego kotła. w razie zagotowania woda ma się wylać a nie rozerwać kocioł i kogoś zabić.

Witam.

Jeszcze do niedawna również myślałem o pełnym obiegu zamkniętym, bo ... wszyscy tak robią, a poza tym brak kontaktu z tlenem nie powodowałby szybszej korozji grzejników. Tak myślałem .. do chwili spotkania z fachowcem (Mały - z Forum). Dopiero Jego rady i fachowa wiedza "otworzyły mi oczy" i spowodowały, że teraz wykonam obieg otwarty dla kotła i obieg zamknięty dla grzejników poprzez wymiennik - i bezpieczne i trwałe.

Poza tym coraz częściej można poczytać opinie, że ktoś zagotował wodę w kotle z zasobnikiem - tak więc i w tego rodzaju kociołkach zdarza się ten nieprzyjemny i niebezpieczny fakt.

Pozdrawiam.

Do słowa trwałość należy dodać jeszcze odpowiedniej klasy sterowanie.

Jestem gorącym zwolennikiem sterowników z tzw. algorytmem PID produkowanych przez firmę elektro-miz. Dlaczego?, przecież są sterowniki perfekt z algorytmem pi czy sterowniki firmy tatarek z pid rc09...

Algorytm napisany przez elektro-miz płynnie dobiera porcje paliwa i moc nadmuchu. PID w tym modelu nie jest oparte o pętle histerezy. Sterowniki oparte o pętle histerezy mozna łatwo rozpoznać, po osiągnięciu temp. zadanej (z pomoca lub bez algorytmu pi czy pid) rozłączają nadmuch i podawanie i przechodzą w klasyczny przedmuch. Niby ok, bo dobieram przedmuch, dopala sie itp. itd. W sterowniku firmy elektro-miz elektronika stara się pracować z taka mocą, która jest potrzebna do uzyskania i utrzymania temp. zadanej, zatem nie rozłączam dmuchawy jak osiągnę zadane 50st.C, pracuje na mocy minimalnej pozwalającej na utrzymanie sie w poblizu wartości zadanej.

Co to ma wspólnego z trwałością kotła....

Otóż pracując z tzw. ciągłym nadmuchem stale dopalam wytwarzane gazy (zarówno w kotle miałowym jak i w podajniku). Algorytm pid ma prawo przeciągnąć temp. zadana o max.5st.c, dopiero wyżej mogę przejść na przedmuch. Jego głównym zadaniem jest jednak utrzymanie temp. zadanej. Jak utrzymuję temp. zadana i mam proces ciągłego dmuchania nie pozwalam na zmniejszenie ciągu spalin, przy gorszych opałach dzięki temu nie osadzają się szkodliwe sadze na ściankach wymiennika, które w fazie przedmuchu kotła studzą się a po przejściu na fazę grzania zamieniają w substancje smoliste obklejające wymiennik, który przez to szybciej koroduje.

Właśnie dzięki temu w sterownikach z tej firmy z algorytmem pid można utrzymywać niższa temp. jak na innych sterowaniach bez szkody dla wymiennika, co jak wiadomo daje oszczędności.

Algorytm ta firma stale rozwija w kierunku oszczędności opału, to było największa bolączką wcześniejszego oprogramowania. Oprogramowanie od sl.17 szeroko korzysta z analizy matematycznej (w zasadzie oddalając się już ideowo od czystego algorytmu pid) i dzięki temu oprócz dbania o wypalanie paliwa i trwałość kotła dba również o ekonomikę spalania.

Chodzi o to, aby oprócz instalacji, kotła mieć tez sterowanie spełniające określone potrzeby. Każdy ma swojego faworyta, ja swój opisałem...

Tak z trochę innej beczki (właśnie, beczki). W którymś odcinku 'Pogromców mitów' na Discovery chłopaki testowali co się stanie jak się w bojlerze zagotuje woda. Wzięli duży bojler (tak ze 150 litrów) i zamontowali go w drewnianym domku (zbudowanym na potrzeby eksperymentu), po czym podgrzewali do zagotowania. Jak pierdykło to bojler wystrzelił w górę jak rakieta, przebijając dach i rozwalając tę chatkę w drobny mak. Wyleciał na wysokość kilkudziesięciu metrów

To była bardzo przekonująca demonstracja tego co się dzieje przy gotowaniu wody w układzie zamkniętym.

heh, na załączonym obrazku:

http://www.youtube.com/watch?v=hWnL8SipXT8

Bojler jest swoistym paradoksem, bo jako ciśnieniowy w pewnego rodzaju układzie zamkniętym dopuszczony został do eksploatacji z jedynym zabezpieczeniem w postaci zaworu bezpieczeństwa. Nie jest tu przecież możliwe wykonanie w układzie otwartym. A co jeśli zgrzanie styków termostatu nie pozwoli na wyłączenie grzałki? Jest jeszcze blaszka bimetalowa 90st. A co jeśli i ona zawiedzie? Po to jest zawór bezpieczeństwa na zasilaniu wodnym. A co jeśli i on zawiedzie? Eksplozaja nie unikniona. Mimo wszystko zdecydowano o dopuszczeniu bojlerów do eksploatacji. Piece węglowe, zwłaszcza podajnikowe nie są aż tak bardzo odmienne w filozofii pracy, mimo tego nie wolno ich "zamykać". Myślę, że będzie się to zmieniać. Sam mam piec węglowy podajnikowy z wężownica schładającą i nie mam obaw o przerost temperatury. Znacznie częściej słyszy się o wybuchach pieców w systemach otwartych z powodu zamarznięcia naczynia przelewowego na strychu.