PiterW1974 25.01.2009 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Wyobraż sobie sytuację, że właśnie dmuchawa ruzchulała piec do temperatury np. 50st, a tu trach... brak prądu. Owszem masz rację, wyłączy się sterownik, dmuchawa (klapka się zamyka) i wyłącza się także pompa obiegowa.Bez obiegu woda w piecu zagotuje się jak ta lala.cytujac kolegi poglad tak jest ale jest własnie ten dodatkowy zawór który dopuszcza na powrocie zimna wode a upuszcza na zasilanu goraca i tak az temperatura nie spadnie do 50st i mi caly czas chodzi o to dodatkowe zabezpieczenie w postaci zaworu zabezpieczenia termicznego, wim ze dla wielu jest to przerazajace obieg zamkniety pieca weglowego ale poto sa te zabezpieczenia aby pic prawidłowo pracował. moze jednak ktos juz taki zawór zamontował i u pracuje mu prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.01.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam.Montujemy takie zawory na płaszczach wodnych posiadających wężownicę, ale...Swego czasu jedna z firm (SIR) puściła na rynek (zalała wręcz, bo są do tej pory wszędzie do kupienia i są tasńsze od innych) całą partię zaworów, które notorycznie się zacinają po pierwszym zadziałaniu. Żeby zadziałały drugi raz, trzeba je rozebrać całkowicie lub pier..ąć solidnie od góry zwykłym młotkiem. Od tamtej pory chyba nikt z branży kominkowej, kto o tym wie nie stosuje zaworów tej firmy. A wkłady montuje się w układzie otwartym - to już chyba wie każdy inwestor i instalator...To tak ku przestrodze dla tych, którzy montują coś na paliwo stałe w układzie zamkniętym, wierząc ślepo w zabezpieczające urządzenia mechaniczne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 26.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Nie ma rozwiazań idealnych. Wiadomo, że każde urządzenie techniczne może zawieść. Czym bardziej złozone tym prawdopodobieństwo większe. Naczynia otwarte były by prawie idealne gdyby nie to ,że trzeba je umieszczać gdzieś na strychach a tam mogą se zamarzać. Więc też może pierdyknąć. Zawory termostatyczne czasem mogą nie zadziałać i też może pierdyknąć. Rozwiazaniem było by połączenie systemu zamknietego z otwartym przez zamknięcie układu jakaś membraną na grubej rurze tak jak mamy to np w transformatorach olejowych. Tam mamy układ zamkniwty a jak się kiedyś coś zagotuje to ciśnienie rozrywa błonę i gazy z olejem walą grubą rurą na zewnątrz. Byłby to 3 stopień zabezpieczenia po zaworze termostatycznym i zaworze bezpieczeństwa. I skończyły by się dyskusje co lepsze : układy otwarte czy zamkniete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 26.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jakiś czas temu (chyba bedzie już kilka lat) Bio/Januszz podawał jeszcze jeden argument przeciwko zamykaniu układów grzewczych na paliwo stałe: kotły są poddawane cyklicznym (zwykle) wahaniom temperatury, czyli kurczą się i rozszerzają. Zamykając układ fundujemy im dodatkowy stres w postaci wzrostu ciśnienia i zwiększamy w ten sposób ryzyko pęknięcia spawów. Mógłby ktoś powiedzieć, że przecież są zawory bezpieczeństwa i zbiorniki przeponowe, które biorą "na siebie" wzrost ciśnienia. Niby tak, ale spotkałem się z następującymi opiniami instalatorów (piszących z doświadczenia):1. Zbiorniki przeponowe wymagają okresowego sprawdzenia. Jeden z instalatorów zalecał sprawdzanie szczelności i dobicie powietrza raz w roku. W przypadku nieszczelności przepony (zdarza się) zbiornik wypełnia się w całości wodą i nie stanowi wtedy żadnego zabezpieczenia.2. Zawory bezpieczeństwa "lubią się zacinać". Tego doświadczyłem osobiście. Zawór 6 bar (przy bojlerze) nie puścił ani kropelki, pomimo, że wskazówka wyszła poza skalę (około 7 bar). Dopiero niedawno dowiedziałem się, że trzeba je okresowo udrażniać (upuszczać trochę wody) bo zarastają kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.01.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Co do tekstów typu "to zadziała" oraz " a co jak nie zadziała" - przypominam prawo Murphy-ego... PS - co do filmiku z "łowców" - tak bojler jest pzrygotowany do pracy pod ciśnieniem, ale kocioł na paliwo stał nie. Więc...komentarz całkowicie zbędny. PiterW1974 - co do dopuszczania zimnej wody do rozgrzanego korpusu kociołka - chcesz przyspieszyć rozpad urządzenia czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Przygotowywana nowela Rozporządzenia w sprawie WT zmienia zapis par.133.7 na: b) ust. 7 otrzymuje brzmienie: „7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.”; Dopowiem, że fabrycznie taki kocioł musi ten wymóg (pogrubiony) spełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.01.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Czy nagrody Darwina to nadal rozdają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Czy nagrody Darwina to nadal rozdają? Pośmiertnie - klasyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Rozwiązania z przepływem zimnej wody są stosowane na zachodzie. Nie wiem tylko, czy my musimy na ślepo wszystko ściągać, bo jak zachodnie to najlepsze. Układ otwarty to najlepsze i najbezpieczniejsze zabezpieczenie kotła na paliwa stałe. Ostatecznie przeciez można sam kocioł zabezpieczać w ukl.otwartym a resztę domu poprzez wymiennik wykonać w ukł.zamkniętym. W tym przykładzie naczynie przelewowe nie musi być na strychu. Co do systemów przelewających. Wężownica miedziana wstawiana najczęściej w górną część wymiennika, co znaczy połączenie miedzi ze stalą tłumaczyć nie będę...W każdym razie wężownica pod górną częścią wymiennika ciepła, założony odpowiedni zawór, doprowadzona woda z kranu a z drugiej strony wylot skierowany np. w jakąś kratkę. Jak zawór (daj Bóg) zadziała, to zimna woda przelewa się non stop poprzez wężownicę, efekt jest taki, jakby nagle kocioł dostał dodatkowe 30-40grzejników do ogrzania, dzięki temu wymiennik się schładza. Wszystko pięknie, ale do momentu zarośnięcia zaworu przez kamień.Nasza woda w kranach nie jest tak wyczyszczona jak np. w Holandii... W naszych warunkach naprawdę najbezpieczniej i najrozsądniej instalować kotły na paliwa stałe w ukł.otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 26.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 tu w dolnej czesci wątka opisałem swoją dzisiejszą przygode http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247-480.htma co by było gdybym nie miał wymiennika a zawór bezpieczeństwa który akurat by sie zaciął jak wszystkie elementy układanki które dziś sie u mnie poskładały ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 26.01.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dokładnie to prawo mówi: § 133. 3. Instalacja ogrzewcza wodna powinna być zabezpieczona przed nadmiernym wzrostem ciśnienia i temperatury, zgodnie z wymaganiami Polskich Norm dotyczących zabezpieczeń instalacji ogrzewań wodnych. 7. Zabrania się zasilania z kotła na paliwo stałe instalacji ogrzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynia zbiorcze. Ale oczywiście polak potrafi ...... ja tylko poproszę fotki rozwalonej instalacji, lub kotła... parę już mam ... mogę pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz.cy 26.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mam kocioł węglowy w zamkniętym układzie. Miał ktoś racje pisząc że jeśli braknie prądu kocioł ten zgaśnie, bo tak właśnie się dzieje. Poza tym zadziała zawór kulowy i część grzejników grzeje grawitacyjnie. Zauważyłem, że bezwładność temperaturowa układu może się wahać do max 10 stC. Jeśli piec jest nastawiony na 50 stC to przy braku prądu temperatura może podnieść się do max 60 stC. Poza tym układ mój jest zabezpieczony dwoma zaworami, jeden montowany przy piecu (kupiony razem z piecem), a drugi zamontowany przez fachowca. Juz trzy lata palę węglem i jakoś dobrze się mam i w domku ciepło, a sytuacji awaryjnej na szczęście jeszcze nie było. Fakt że ktoś u nas w dalekim sąsiedztwie nie otworzył zaworu i wysadził piec można wytłumaczyć tym że był grubo po 80 tce. Równie dobrze można nie czyścic komina: zalegające sadze zapalając się mogą doprowadzić do popękania komina, a nawet pożaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.01.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zastanawiające jest to, że przeważająca większość tych co mają kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym, z całą stanowczością twierdzi, że im to się nic nie stanie, każdemu tak, ale mnie , mnie nie, ależ skąd, ja mam takie zabezpieczenia, że ho, ho!! chciałbym wiedzieć który z Was ma kocioł na paliwo stałe dostosowany konstrukcyjnie do pracy w układzie zamkniętym, stawiam flaszkę takiemu delikwentowi, jak mi przedstawi firmowy papier w którym będzie pisać o tym, że kocioł spełnia obowiązujące normy i jest dopuszczony do pracy w układzie ciśnieniowym, to co pisał wspomniany Bio czy też Januszz (to jedna i ta sama osoba), który jest producentem kotłów na paliwa stałe, jest prawdą, żaden z kotłów nie jest przystosowany do pracy ze zmiennym ciśnieniem, po pewnym czasie, jak kocioł nie zrobi bum, to na pewno puści na spawach, podobno jesteście myślący, to może, warto by było uruchomić szare komórki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 26.01.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jeszcze do niedawna również myślałem o pełnym obiegu zamkniętym, bo ... wszyscy tak robią, a poza tym brak kontaktu z tlenem nie powodowałby szybszej korozji grzejników Jeśli wody kotłowej nie wymieniamy co sezon, to i tak grzejniki praktycznie nie maja kontaktu z tlenem atmosferycznym. Dziej sie tak, bo czynnik z rurki i naczynia wzbiorczego praktycznie nie uczestniczy w obiegu, a powietrze które znajduje sie nad lustrem wody w naczyniu jest nieruchome, zatem proces mieszania nie za bardzo ma jak następować. Oczywiście różnica temperatur wymusza pewien ruch wody, ale jesli nawet umozliwia on absorbcję tlenu, to zachodzi to w tempie takim, ze smiało mozna uznać ja za pomijalną. O wiele częściej grzejniki rdzewieją z powodu warunków zewnętrznych, gdy przyjdzie im ogrzewać wilgotne pomieszczenia, gdzie często dochodzi do kondensacji wilgoci na zewnętrznych ściankach kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 26.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Pod tym linkiemhttp://www.archiwum.polskiinstalator.com.pl/artyk/2004-01/kotly_przepisy.htmzwolennicy jak i przeciwnicy mogą dowiedzieć się więcej na temat powolnego procesu zmiany "nieżyciowych przepisów" dotyczących kotłów na paliwo stałe. Mój piec już ma zainstalowaną 25kW wężownicę, która w przypadku podniesienia temperatury powyżej 95st. wysysa w ciągu dwóch minut większość ciepła przelewając zaledwie 20l wody. Producent zapytany o tę wężownicę nieśmiało przyznał, że jej zastosowanie pozostawia wyborowi klienta. Można zrobić z niej przepływowy podgrzewacz wody. Ja zrobiłem jedno i drugie, co raczej znów będzie niedozwolone. Mój piec jest dopuszczony na ciśnienie nominalne 0,2MPa."W Polsce można stosować kotły na paliwa stałe w układzie zarówno otwartym jak i zamkniętym. Określa to wspomniana już wcześniej norma PN-EN-303-5" źródło: http://www.instalacjebudowlane.pl/4310-23-40.htm To chyba wyjaśnia wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.01.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 WitamKażdy kocioł na paliwo stałe zgodny ze sharmonizowaną polską normą(obowiązującą już od dośc dawna) EN-PN 303-5/2002 powinien byc dostosowany do pracy w układzie ciśnieniowym i z zamkniętym naczyniem wzbiorczym. Jednym z elementów procesu certyfikacji na tą normę jest właśnie kontrola spawów na etapie produkcji (jak i stosowanych materiałów, grubości ścianek, dokumentacji, kontroli jakości i sprawności energetycznej. Właśnie ta norma określa niezbędne wyposażenie takiego kotła o mocy do 300 kW, z automatycznym podajnikiem paliwa:- regulator temperatury,- ogranicznik temperatury bezpieczeństwa STB,- tzw. "niezawodne urządzenie do odprowadzania mocy szczątkowej, powstającej w chwili zagrożenia" czyli słynnej wężownicy bezpieczeństwa. Norma także pozwala na stosowanie kotłów ładowanych ręcznie pod tymi samymi warunkami (bez regulatora temperatury) ale z z ograniczona mocą do 100 kW. To, że mało takich kotłów w Polsce (bo na zachodzie to standard - nie uda się w prosty sposób sprzedac i potem dostac dofinansowania do montażu kotła bez tej normy) jest zasługą rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie - element Prawa Budowlanego (zresztą z tego samego roku jak powyższa norma). Wg tego rozporządzenia - zabrania się (i już) zasilania ogrzewania wodnego z instalacji zamkniętych z naczyniami przeponowymi. Stąd nowela prawa - która zapewnie ma ujednolicic przepisy unijne (jak zwykle). Nie wiem czy to zadowoli Malego: załaczam link do kotła na paliwo stałe z firmowym papierem (sorry że po szwedzku) w którym jest napisane że jest dopuszczony do pracy w systemie zamkniętym z wężownicą schładzającą i z przeponowym naczyniem zabezpieczony zaworem ciśnieniowym na 2,5 bara. Max. ciśnienie pracy: 4 bary.http://www.baxi.se/UppladdadeFiler/Manualer/bonus-S.137487_06-09-07_rev3doc.pdfJasne to kocioł szwedzki, ale coraz więcej producentów polskich twierdzi enigmatycznie (bo cóż im pozostaje) w dtr-kach, że ich kotły mają, lub są zgodne z normą 303-5. A tak do przemyślenia: czym się różnią zabezpieczenia kotła olejowego, dopuszczonego do pracy w systemie zamkniętym od kotła peletowego, nie dopuszczonego ?Chyba tylko tym, co się stanie po odcięciu zasilania - czy temperaturę w kotle jest w stanie podnieśc garstka peletu w palniku bez udziału nadmuchu, bo:- jak w kotle olejowym (dopuszczonym) padnie regulator temperatury,- padnie STB,- padną pompy obiegowe,- padnie zawór bezpieczeństwa...... to bum..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Przepraszam, nie Małego tylko kolegę 1950. Z uszanowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.01.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 "W Polsce można stosować kotły na paliwa stałe w układzie zarówno otwartym jak i zamkniętym. Określa to wspomniana już wcześniej norma PN-EN-303-5" źródło: http://www.instalacjebudowlane.pl/4310-23-40.htm To chyba wyjaśnia wszystko. Nie jest to prawda. Nie ma obligatoryjnego "przymusu" stosowania PN. Obowiązują tylko normy przywołane. Co więcej. Do czasu zmiany Rozporządzenia w sprwie WT obowiązuje ZAKAZ stosowania kotłów na paliwo stałe w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.01.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 jednak nie postawię Ci flaszki, dyskusja dotyczy naszych krajowych kotłów, doskonale wiem że, gdzie indziej rozwiązania tego typu są stosowane i dopuszczone prawem, wcale nie znaczy, że u nas jest to dopuszczone, wiem także że, trwają prace prawne, nad dopuszczeniem tego typu rozwiązań do realizacji, ale nie zgodzę się z twierdzeniem, że można, niestety artykuł podpisany "Redakcja" nie jest dla mnie argumentem, to może przekonać kogoś kto nie jest w branży, dla mnie istotne jest obowiązujące prawo, a ono tak jak wspomniał Siwy zabrania stosowanie takich rozwiązań, a strona jest, jak widać szkodliwa, prowadzona przez nieuków, którym się zdaje że coś wiedzą i z tą niestety niepełną wiedzą robią więcej szkody niż pożytku, żebyś wiedział o czym piszę to podam podstawy prawne, ROOZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) tam w dziale IV rozdziale 4 paragrafie 133, istnieje zapis mowiący 7. Zabrania się zasilania z kotła na paliwo stałe instalacji ogrzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynia wzbiorcze. a i przepraszać mnie nie musisz ja nie mam podstaw się gniewać na to że ktoś nie zna na tyle prawa, a i flaszki też Ci nie postawię i jak widać powyżej, nikomu innemu też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 27.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hmmm. O podstawie prawnej wiem, bo właśnie o niej pisałem, przepraszałem kolegę Małego, że go pomyłkowo użyłem w poście. A o flaszce już zapomniałem, choc nie zrobiłes zastrzeżenia, że chodzi Ci tylko o polskie kotły, instalowane w Polsce. Prosiłeś jedynie o firmowy papier: :chciałbym wiedzieć który z Was ma kocioł na paliwo stałe dostosowany konstrukcyjnie do pracy w układzie zamkniętym, stawiam flaszkę takiemu delikwentowi, jak mi przedstawi firmowy papier w którym będzie pisać o tym, że kocioł spełnia obowiązujące normy i jest dopuszczony do pracy w układzie ciśnieniowym, " Wspomniane przeze mnie szwedzkie kotły są montowane w Polsce - jak, nie chcę wiedziec. Pozdrawiam i wypijam za twoje zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts