Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania dotyczące wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Mam dwa pytania (na razie dwa :) ) do fachowców od wentylacji mechanicznej.

Pierwsze, czy można zrobić rozdzielenie niesymetryczne, czyli np jest rura 150 mm zakładam rozdzielacz na dwie rury, 125 mm + 100 mm. Czy jest to niedopuszczalne, dopuszczalne ale niepolecane, czy całkiem dopuszczalne?

Drugie. Mam kuchnię i obok niej małą spiżarkę. Wejście do spiżarki z kuchni. Czy można założyć wyciąg tylko w spiżarce, a w ścianie między kuchnią a spiżarka wstawić kratkę wentylacyjną łączącą te dwa pomieszczenia? Czy lepiej zrobić oddzielne wyciągi w kuchni i spiżarce?

Z góry dziękuję za pomoc.

Obowiązujące przepisy stanowią, że z kuchni ma być usuwane powietrze w ilości nie mniejszej niż….. (zależy od kuchni). Podstawowym warunkiem spełniającym jest umieszczenie w kuchni „kratki wywiewnej”.

Inaczej mówiąc, w kuchni wywiew jest obowiązkowy.

Mam kuchnię i obok niej małą spiżarkę. Wejście do spiżarki z kuchni.

U mnie w jest podobnie.

W projekcie wentylacji mechanicznej ze spiżarni mam wyciąg fi100, z kuchni fi 150. Setka dochodzi ok. 2m odcinkiem i łaczy się z fi150 20cm za anemostatem wywiewnym z kuchni.

Jak wyżej - to na razie projekt

Ja na ten przyklad dostalem projekt gratis od firmy Dospel. Akurat sie tak zdarzylo, ze wspolpracuja oni z biurem projektowym, z ktorego mialem projekt domu.

Mysle, ze nawet jak sie zdecydujesz na innego producenta, to wykonawca powinien ci taki projekt wykonac. To nie jest az takie trudne i pracochlonne, ale wymaga fachowej wiedzy.

Aha, moj projekt od Dospela wykonawca i tak "adoptowal", bo okazalo sie, ze da sie lepiej.