Martinezzz 08.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 nie chodzi mi o sprawy techniczne i wyliczenia, tylko o odczuwalne ciepło, jak często czyścicie drzwiczki i sam kominek, czy można kupić tanio i dobry kominek, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 08.01.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Będzie Ci trudno. Ja ze swojego kominka z DGP absolutnie nie jestem zadowolony. Pali się w nim rzadko, aby osiągnąć jakąś odczuwalną zmianę temperatury trzeba podkładać dużo drewna. Ot i to jest rekreacja, jak kominek zachwalał zdun, który go instalował . Teraz absolutnie byłby kominek z płaszczem wodnym. Chyba jedyne sensowne rozwiązanie dla kogoś, kto chce ogrzewać dom kominkiem. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 08.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Posiadam kominek z płaszczem wodnym Zuzia firmy Kratki. Użytkuję drugi sezon, szybę myję codziennie tak samo wybieram popiół z kominka. Z ponownym rozpaleniem zajmuje mi to góra 10 minut. W domku jest ciepeeeeeeełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpawlak 08.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Uzytkuję Supra temporis D2.DGP to trzy rury do pokoi na poddaszu. Nawet ostatnio przy -20 na dworzu nie było problemu z dogrzaniem domu 127m2. W pokojach na piętrze jak solidnie podłożę to bez problemów uzyskuje 27 stopni w 30 minut. Na dole utrzymuje się temperatura 20-24 stopnie. Gazownia ciagnie mi gaz już drugi rok więc kominek stanowi jedyne źródło ogrzewania. Do brudnej szyby juz sie przyzwyczaiłem. Paląc 1 rocznym dębem i brzozą (wiem ze słabe ale innego nie mam) szybę trzeba czyścić co 2-3 dni (tzn po 3 dniach nie widac ognia). Przy paleniu brykietami debowymi brudzi się tylko troche mniej. Szyba się brudzi tak bardzo bo kominek pracuje praktycznie na min powietrza.Niestety DGP brudzi i to bardzo. Drewno przynoszone w ilościach hurtowych tez jest żródłem wszelkiego rodzaju syfu (piach, trociny, robale)Domek jest kanadyjczykiem, na dodatek wyjątkowo ciepłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Niestety DGP brudzi i to bardzo. Drewno przynoszone w ilościach hurtowych tez jest żródłem wszelkiego rodzaju syfu (piach, trociny, robale)Ale to nie DGP brudzi tylko obecność kominka i fakt palenia w nim. Drewno trzeba by tak samo przynosić gdyby był płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpawlak 08.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Niestety DGP brudzi i to bardzo. Drewno przynoszone w ilościach hurtowych tez jest żródłem wszelkiego rodzaju syfu (piach, trociny, robale)Ale to nie DGP brudzi tylko obecność kominka i fakt palenia w nim. Drewno trzeba by tak samo przynosić gdyby był płaszcz wodny. Zareczam Ci że DGP doskonale roznosi kurz po domu, to co przynosimy z drewnem jest akurat najprostrze do sprzatnięcia. Odkurzacz i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 08.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Hajduk Prisma K z akumulacja ciepła i rozprowadzeniem DCP. Jestem bardzo zadowolony praktycznie od m-ca ogrzewam nim całem poddasze o pow 90m2. Przy temperaturach w okolicy 0 wystarczy zapalic raz dziennie przez okolo 2-3 godzinki w ostatnim czasie jak bylo -14 to palilem 2 x(rano i wieczorkiem). Kominek na noc jest wygaszany - w nocy pracuja wkłady akumulacyjne Z drewna faktycznie troche sie brudzi ale sprzatam raz na 3 dni bo na tyle starcza mmi drewutnia przy kominku. Szyby brudnej praktycznie brak no chyba ze zapale sosna to sie okopci. DCP z dodatkowymi filtrami przy wylotach wiec nic sie nie brudzi A temp w pokojach 21-24 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 11.01.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 DCP z dodatkowymi filtrami przy wylotach wiec nic sie nie brudzi [...] Mógłbyś napisać coś więcej na temat tych filtrów? Jakiś link, producent ... a może to teraz już standard oczywisty dla wszystkich ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 12.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Mógłbyś napisać coś więcej na temat tych filtrów? Jakiś link, producent ... a może to teraz już standard oczywisty dla wszystkich ... ??? Link http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=38&xid=14&pid=134#poz NIe zastosowałem u sibie anemostatów bo chcialem miec mozliwosc kierowania strumienia powietrza wiec dałem kratki z zaluzja. Narazie jest "fabryczny" filtr z włukniny ale mysle o zastosowania bardziej dokladnego. Do tego dochodzi jescze fakt ze temp przy wylocie nie przakracza 40-45 st wiec nie ma z czego sie brudzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.01.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A czy przez zastosowanie filtrów nie spada wydajność systemu, gdyż powietrze jest jakby blokowane przez nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 12.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Nie spada bo uwzglednilem je przy obliczeniach tak samo jak dodatkowe przepustnice,skrzynke rozprezna, zakrety,odpowiednia srednice rur,sprez wentylatora itd. Cały uklad trzeba policzyc zeby potem działalo dobrze. U mnie DCP to nie jakas wielka komplikacja i mogla by dzialac na grawitacji ale poniewaz chciałem filtrowac powietrze to bez wentylatora sie nie obeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 teraz nie mamt kominka i jestesmy zadowoleni we wczesniejszym domu mielismy kominek i ... . . .i wlasnie dlatego w nowym nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 12.01.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Hajduk Prisma K z akumulacja ciepła i rozprowadzeniem DCP. Jestem bardzo zadowolony praktycznie od m-ca ogrzewam nim całem poddasze o pow 90m2. Przy temperaturach w okolicy 0 wystarczy zapalic raz dziennie przez okolo 2-3 godzinki w ostatnim czasie jak bylo -14 to palilem 2 x(rano i wieczorkiem). Kominek na noc jest wygaszany - w nocy pracuja wkłady akumulacyjne Z drewna faktycznie troche sie brudzi ale sprzatam raz na 3 dni bo na tyle starcza mmi drewutnia przy kominku. Szyby brudnej praktycznie brak no chyba ze zapale sosna to sie okopci. DCP z dodatkowymi filtrami przy wylotach wiec nic sie nie brudzi A temp w pokojach 21-24 st A mnie bardzo interesuja te wkłady akumulacyjne. Prosze napisz z czego są lub gdzie je kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 12.01.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 teraz nie mamt kominka i jestesmy zadowoleni we wczesniejszym domu mielismy kominek i ... . . .i wlasnie dlatego w nowym nie mamy To ze ktos ci zepsuł kominek nieznaczy za wszyscy tak maja.Jak bym miał zamiast kominka generator dymu to pewnie tez bym nie montowal w nastepnym domu. A mnie bardzo interesuja te wkłady akumulacyjne. Prosze napisz z czego są lub gdzie je kupiłeś? Zagladnij do tego tematu http://forum.muratordom.pl/kominek-z-masa-kumulacyjna-praktyczne-doswiadczenia,t128251.htm?highlight=dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.01.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 teraz nie mamt kominka i jestesmy zadowoleni we wczesniejszym domu mielismy kominek i ... . . .i wlasnie dlatego w nowym nie mamy To ze ktos ci zepsuł kominek nieznaczy za wszyscy tak maja.Jak bym miał zamiast kominka generator dymu to pewnie tez bym nie montowal w nastepnym domu. przepraszam o co chodzi? ja gdzies tu pisze o jakims dymie? no chyba ze Ty chcesz podswiadomie komus na ramieniu sie wyplakac to smialo prosze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.01.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Makroterm 18 kw, z płaszczem, jesteśmy bardzo zadowoleni, choć design taki sobie (góralski ...) Sprawuje się bez zarzutu, jest ciepło i są bardzo duże oszczędności. Faktycznie drewno to robale, brud, przy wynoszeniu popiołu się brudzi ale warto kupić w castoramie za jakieś 70 zł separator pomagający w odkurzaniu popiołu z kominka (musi być wygaszony!) i jest OK. Drewno do palenia trzymamy na tarasie (oczywiście tylko zapas na jedno - dwa palenia). Kominek ma swoje wady (nieywgodna obsługa, kurz etc.), to prawda. Ale ma też zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 mamy francuski wkład TurboFonte model 737 o mocy chyba 14kW, z systemem czystej szyby, typowo rekreacyjny, nie wymaga nadmiernej obsługi (czyszczenia), pięknie rozgrzewa salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 14.01.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Chazelles D 1200 desing +DGP duży,piękny i jakościowo bardzo dobry wkład szyba podnoszona do góry z mozliwość korzystania jako"otwarte palenisko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.01.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Jotul Panorama, nagrzewa salon ponad 70 m2 w pół godziny + dodatkowe otwarte pomieszczenia jestem mega zadowolona, palę okazyjnie do winka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 20.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Tarnawa 16kW z DGP grawitacyjnym (trzy punkty na pddaszu). Miało być do okazyjnego i rekraacyjnego palenia oraz w okresach przejściowych, by oszczędzić na gazie. Jaramy niemal non-stop, bo dom w budowie a nie ma jeszcze grzejników. Dom jest zamknięty, ale brak jakichkolwiek drzwi wewnętrznych powoduje, że bardzo się wychładza od strony garażu. Nie mniej jednak tylko paląc w kominku w czasie mrozów (-16) byliśmy w stanie osiągnąć +12 stopni w sypialniach. Teraz widzimy, że nawet jeśli założymy CO i tak kominek będzie głównym ciepłodawcą. Jakbyśmy wiedzieli, że tak dużo będziemy palić i że taka to frajda to kupilibyśmy Tarnawę 18kW - Tarnawy są niewielkich rozmiarów, a te parę cm więcej i mocniejszy model pozwalałyby na bardziej komfortową obsługę. Minusy - cudów nie ma, jak się otworzy palenisko to zawsze coś tam paprochów poleci; popiół mniej więcej raz na tydzień wynosimy; szybki nie myłam od zamontowania ale to głównie dlatego, że prawie cały czas jest za ciepła by umyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts