DagaAdam 14.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Dla mnie rachunek przy zalewaniu Fundamentów i ławy był prosty: - Beton z Betoniarni - 240 zł za metr (Wielkopolska male miasto) potrzebowałem około 80 m3 czyli około 20000 zł No jak juz zaokraglasz to uczciwie - blizej 19k - Beton z Betoniarki: 1. Cement 4,5 t x 420 zł = 1900 zl Juz Ci Aedifico napisal - na 80m3 4,5t cementu to masz dwa worki cementu na 1m3 ) Proporcja na dobry B-20 to ok 350kg / 1m3, czyli 7 x wiecej! 80m3 * 350kg = 28t * 420 pln = 11,7k pln. Dalej rozowo ? Jezeli rzeczywiscie robiles taki beton na sciany / strop - bardzo powaznie sie zastanow gdzie tu dorwac tania firme wyburzeniowa, bo ten np. strop bedzie mial nosnosc rzedu parudziesieciu kg max / m2... 2. Zwir - ok 2500 zl (110 zl za przyczepe okolica wiejska) 3. trzech ludzi do pomocy 3 x 100 zł = 300 zl (reszta to znajomi) I tych trzech ludzi zapierniczalo robiac 80m3 za 100 pln / leb ? Toc to conajmniej tydzien roboty.. Nawet przyjmujac ze to prawda - wychodzi 14,5k pln + prad 100 pln + woda + zapewne obiadki i browarki dla tych ludzi i znajomych. 15k pln, czyli 4k pln w kieszeni.. Z tym, ze jakosc betonu niewiadoma i roboty tydzien albo i poltora, a nie 2 godziny razem okolo 8000 zl czyli i tak o ponad polowe taniej!!! Troche pracy było z przygotowaniem itd okolo tygodnia, ale nikt nie mowil że bedzie łatwo. U mnie B20 kosztuje 215, czyli 80m3 kosztowaloby 17,2k pln. Juz tylko 2,2k pln mniej. Nawet bym sie nie zastanawial.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAWID S 14.01.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam! Właśnie jestem na etapie negocjowania cen ze składem budowlanym i mam problem, jak obliczyć jaka ilość betonu będzie mi potrzebna na fundamenty i stropy. Moje funadamenty to 12,50x10,50 szerokosć 1m, głębokość 40cm. Do tego mam dwa stropy (dom z płaskim dachem) 12,50x10,50 i 9x10,50. Będę wdzięczna jeśli podacie ile orientacyjnie zużyliście na wylewki. Zdaję sobie sprawę, że będę potrzebowała go więcej, bo większość z was ma dach spadzisty, czyli odpada wam jeden strop. Jeśli jest jakiś wzór na obliczenie to bardzo proszę o podanie. Asia Asiu!!! Widze ze wiele madrych głów sie tutaj zebrało i probuja doradzic. przy kupnie projektu powinnas miec dostep do skruconego kosztorysu - ja bynajmniej mialem - kupno projektu w Archonie.tam bylo uwzglednione ile betonu potrzeba.Oczywiscie wypadałoby to z weryfikowac,ale jezeli nie czujesz sie w tym pewna - bo nie musisz.zapewne bedziesz miala kierownika budowy - on powinien obliczyc,badz majster,ktory bedzie lał fundament,czy stropy. pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jeśli jest jakiś wzór na obliczenie to bardzo proszę o podanie. No po prostu nie wierzę.... :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal1980 15.01.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Widze że wszyscy są tu nieźle obliczeni, Skoro tacy z was specjalisci to od czego są kierownicy budowy.Skoro większość z was leży na ... pieniądzach. zycze powodzenia w budowaniu palacy i bunkrów za 400 - 500 tyspozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.01.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ile zużyliście betonu na wylanie fundamentu i stropu? w fundament 47m3 , chudziak 18m3 , strop z podciągami i wieńcami 38m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Widze że wszyscy są tu nieźle obliczeni, Skoro tacy z was specjalisci to od czego są kierownicy budowy. Pijesz do tej firmy wyburzeniowej? No bo jezeli Twoj kierbud zgodzil sie na wykorzystywanie "betonu" z proporcji 50kg cementu na 1t zwiru, to cos z nim jest nie tak, bo to ma zadna wytrzymalosc! I nie ma to nic wspolnego z cena naszych domow. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Widze że wszyscy są tu nieźle obliczeni, Skoro tacy z was specjalisci to od czego są kierownicy budowy. Skoro większość z was leży na ... pieniądzach. zycze powodzenia w budowaniu palacy i bunkrów za 400 - 500 tys pozdrawiam Ja zaś zapraszam Ciebie na prelekcję bo oprócz Ciebie nikomu chyba jeszcze nie udało się stworzyć z 4500 kg cementu 80 m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 07.08.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Polecam Betoniarnię BK BET tychy. Cena za B-20 215PLN netto - bardzo profesionalne podejscie. MI na same ławy fundamentowe poszło 30,5 m3.Letni wieczór M44 murator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.08.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 @hejpozn Ile cie kosztował fundament i stropy? Ja właśnie przymierzam się do podobnego domku z płaskim dachem 2 kondygnacje 2 stropy ehh .Jak liczyć zbrojenie na fundamenty stropy?, i gdzie jeszcze będę potrzebował drutu ?.Budynek prosta bryła klocek chyba z solbetu bedę stawiał ale mam jeszcze troszkę czasu na zastanowienie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MareMarz 05.08.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 hej...Andrzej - rzuciłeś się tutaj w prawie dwa lata po ostatni wpisie... ja mam tez podobny problem - nie wiem dokładnie ile tego betonu będzie mi potrzebne - wg projektanta - wychodzi makabrycznie dużo - po protu puści mnie z torbami...a mam budynek kwadrat 12x12..i w dodatku drewniany...jakby nie było trochę lżejszy niż murowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts