Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strazak w kazdej firmie - Bareja sie klania

madd

Recommended Posts

Wlaśnie wyczytalam, ze kazda firma musi zatrudnic strazaka :o

Przeciez to jakis absurd...

Strażak w każdej firmie? Tak i to już za dwa tygodnie. Obowiązek będzie dotyczył wszystkich firm, nawet tych najmniejszych, zatrudniających choćby tylko jedną osobę.

Zmieniają się przepisy BHP i kodeks pracy, który nakłada na firmy wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za ochronę przeciwpożarową, ewakuację w razie zagrożenia pożarem, czy udzielanie pierwszej pomocy.Już od 18 stycznia każdy pracodawca, nawet taki który zatrudnia tylko jedną osobę będzie musiał wyznaczyć pracownika odpowiedzialnego za ochronę przeciwpożarową, ewakuację i udzielenie pierwszej pomocy.

Problem dla małych firm

Przymus zatrudnienia specjalisty od pożaru uderzy w małe firmy - akcentuje "Gazeta Prawna", nawiązując do nowych obowiązków bhp w Kodeksie Pracy.

Osoba taka musi posiadać odpowiednie kwalifikacje: co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończone szkolenie na inspektora ochrony przeciwpożarowej. Kosztuje ono obecnie 1,2 tys. zł. Oznacza to, że firmy, zmuszone sprostać nowym wymogom, poniosą ogromne koszty. A za nieprzestrzeganie przepisów dotyczących bhp grozi im kara do 30 tys. zł.

Kierowany przez Jolantę Fedak resort pracy, który był inicjatorem zmian, potwierdził "GP", że firmy muszą zatrudniać odpowiednio przeszkolone osoby.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooooooo wystarczy pójść na taki kurs i z czapki :)

.....

no, no to nie takie proste ;).....

Najbliższa dla mojego nadleśnictwa komenda wojewódzka straży pożarnej w Opolu nie organizuje takich kursów. Dodzwoniłem się (wreszcie po godzinie :x ) do Częstochowy, owszem organizują kurs, najbliższy termin....... 1-5 wrzesień :o :o ....dobre nie?? :lol:

Nowe obowiązki pracodawców mogą przysporzyć też kłopotów Państwowej Straży Pożarnej. Z przepisów wynika, że prowadzone przez nią szkolenia musi ukończyć około 1,9 mln pracowników. Tymczasem Szkoła Główna Służby Pożarnej przeszkoliła w tym roku 210 osób. W praktyce natychmiastowe przeprowadzenie zajęć dla wyznaczonych pracowników jest niemożliwe.

:lol: :lol: :lol:

Gdzie jest Palikot?????

...ciekawe ile weźmie strażak przyjęty na ...czarno :lol:

...jak tak dalej pójdzie to zawiesze działność, nie koniecznie zawieszając czynność...

...do Palikota już napisałem przez stronę "Przyjazne Państwo", proponuję innym zrobić to samo...

Panie "Tusku"...normalnie cuda! :roll:

być może, nie zaprzeczam ale on od takich spraw jest jak "d. od s." ;)

...myślę,że wszyscy co prowadzą jakąkolwiek działalność powinni ostro zaprotestować...bo jak zaczną po 18 walić mandaty to się nie pozbieramy.

...pozatym może okazać się, że będzie to bardzo dobre narzędzie do walki z konkurencją...

Dziś rozmawiałam ze znajomą która zatrudnia jedną osobę (już niedługo, bo maleńka firma nie przeskoczy tego 1200 :-? ), zakładając że pracownik, (Ania powiedzmy), będzie przeszkolona w tych pierwszych pomocach i przeciwpożarowych przepisach . Pewnego dnia Ania ma wypadek w pracy , straciła przytomność (zdarza się ) i kto udzieli jej pierwszej pomocy ?? oczywiście pracownik przeszkolony w tym zakresie czyli Ania :D

proste prawda ???

przed wejściem przepisu Ania też musiała radzić sobie sama , ale nie musiała za to płacić 1200zł .

"Jak łatwo się domyślić, pomysł aby w każdej firmie pracował strażak, narodził sie w Brukseli. Polska pod groźbą kar finansowych, musiała dostosować się do kolejnego przepisu" - Łukasz Guza "Gazeta Prawna"

Kiedyś chyba była krzywizna banana czy ogórka ;) już nie pamiętam....teraz strażak.....możne kiedyś duchowny w każdej firmie?.....co jeszcze nam ta Unia wymyśli??

Dziś rozmawiałam ze znajomą która zatrudnia jedną osobę (już niedługo, bo maleńka firma nie przeskoczy tego 1200 :-? ), zakładając że pracownik, (Ania powiedzmy), będzie przeszkolona w tych pierwszych pomocach i przeciwpożarowych przepisach . Pewnego dnia Ania ma wypadek w pracy , straciła przytomność (zdarza się ) i kto udzieli jej pierwszej pomocy ?? oczywiście pracownik przeszkolony w tym zakresie czyli Ania :D

proste prawda ???

przed wejściem przepisu Ania też musiała radzić sobie sama , ale nie musiała za to płacić 1200zł .

w takim razie trza postulowac aby KAŻDY pracownik w firmie zrobił taki kurs ,ale nie dożywotnio o nie ..... tylko np na 2 lata ...i bedzie sie kreciło aż miło :lol:

Przypomniał mi sie stary dowcip jak to górnicy zebrali sie w Spodku coby przedyskutowac wydajnosc pracy ....

Wstaje jeden gornik i mówi

-Jo się nazywom Pisula i postujuję coby pracowac we wszystkie wolne soboty ...no bo co my momy w taką sobote do roboty w doma ?

Jakis mały oklask było słychać z sali

Nagle z drugiego konca Spodka wstaje górnik i mówi

- Jo sie nazywom Rozenbaum i postuluję coby nie tylko w wolne soboty robić ale i we wszystkie niedziele ...no bo co my momy doma do roboty w niedziele .....człowiek wstanie ,zje sniodanie , potem se Teleranek z bajtlami obejrzy ,potem sie legnie ze swoją kobitą ........a potem rodzą sie takie ciuliki jak ten Pisula :wink:

Nooooooo wystarczy pójść na taki kurs i z czapki :)

.....

no, no to nie takie proste ;).....

Najbliższa dla mojego nadleśnictwa komenda wojewódzka straży pożarnej w Opolu nie organizuje takich kursów. Dodzwoniłem się (wreszcie po godzinie :x ) do Częstochowy, owszem organizują kurs, najbliższy termin....... 1-5 wrzesień :o :o ....dobre nie?? :lol:

Paranoja.. ZUL zatrudnia, powiedzmy, 20 osób Zależnie od potrzeb 4-5 ekip... w 5 leśnictwach. Której ma pilnować ten jeden przeszkolony?