Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie działki

pirss

Recommended Posts

Mam taki pomysł na ogrodzenie:

1. słupki betonowane w rurach PCV np. śr.200mm i głębokie na 70 cm

2. rozstaw słupków 2 lub 3 m pomiędzy nimi siatka powlekana

3. pomiędzy słupki wstawiam krawężniki takie jak do wykańczania kostek brukowych o dł 100 cm szer 8cm i wysokości 30cm (mają pióro i wpust)

4. krawężniki osadzan w połowie wyskości w suchym betonie tak, że wystaja ponad grunt na 15 cm

Czy to dobry pomysł na płot pomiędzy sąsiednimi działkami ( nie jest to strona frontowa) ?

Za Wasze porady w tej sprawie z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

Wydaje mi sie ze to dobry pomysl! A jaki jest koszt takich kraweznikow? ile kosztuje sztuka?

a moze dobrze byloby osoadzac slupki w betonie wystajace pod poziom tak jak kraweznik i formowac je w pioro/wpust tak aby dolaczajac krawzznik tworzyly calosc?

zrobienie formy pioro/wpust chyba nie jest super skomplikowane?

co ty na to?

musze o tym pomyslec bo wczoraj moj wykonawca wycenil mi ogrodzenie betonowe wylewane (140 mb - 3 strony dzialki), sama robocizna na 40pln za mb do tego moje materialy... wydaj mi sie ze super drogo!

Mam jeszcze pytanie, bo sam zupelnie sie nie orientuje: czy sa wyzsze krawezniki? np 40 cm aby 20 bylo zakopane i 20 wystawalo?

pozdr

PP

My mamy takie ogrodzenie (między działkami sąsiednimi):

- słupki metalowe co 2m wkopane i zalane betonem w glebie

- pomiędzy słupkami krawężniki grube na 7cm i wysokie na 25cm (niewiele ich wystaje z ziemi), obmurowane prz słupkach i na łączeniach

- na to oczywiście siatka powlekana

Całość 80mb kosztowała nas 3 500pln, czyli jakieś 43,5pln/mb - wykonawca przywiózł swój materiał i wszytko poskładał do kupy.

Justa i Robert wszedzie obecni!!

wlasnie sie zastanawiam nad takim ogrodzeniem i coraz bardziej sie do niego przekonuje!

mam 140 mb do ogrodzenia (od sasiadow) tj ok 140 sztuk kraweznikow 1000x300x150 po 20 pln sztuka (ok 2800) do tego ok 60 slupkow (1200pln) plus beton do osadzenia slupkow i robocizna. Mysle ze max 6 tys powinno wystarczyc. Do tego siatka i naciagniecie. widzialem taka ocynkowana i pakryta pcv za ok 6 pln za mb (150 cm). Ciekawe czy 7 tys pln starczy na to ogrodzenie...

PS dzis nie zaczalem kopac bo: a. albo operator koparki robi ze mnie wariata albo zle sie z nim dogadalem; b.kier. budowy sterdzil ze bedzie dobrze jak beda kopali caly wykop w obecnosci jego i szefa ekipy... wiec zaczynam w poniedzialek... mam nadzieje oczywiscie...

pozdr

PP

Ja mam 200mb, w tym 45mb z fundamentem i słupkami (błee) na granicy, ale zamierzam się ogrodzić za jakieś 14oo zł. Słupki ze "stempli" po 2 zł/szt (100zł.), siatka "leśna" po 187zł/50mb (750zł.), drut napinający, więzałkowy i napinacze (ok.250zł), "dołownik" do kopania dziur, taczka, cement, rękawice, gwoździe skoblowe, impregnat Betondur i jakiś żywiczny (ok.300zł).

Co wy na to?

mam ogrodzenia 250 mb za wylanie cokołu 20 cm szeroki i głęboki 50-60 cm oraz osadzenie słupków płaciłem 8-10 zł za metr nie liczę kosztu materiału ale największym był cement poszło tego chyba ze 3 tony ale dokładnie niepamiętam, siatke kupowałem po 4,5 zł za m2 1,5 wysoka do tego drut. Naciągnięcie siatki zajeło mi kilka popołudni razem z teściem lub z sąsiadem. do naciągania używałem pasów do mocowania ładunków na samochodach pozyczonych od znajomego kierowcy oraz własnego samochodu osobowego który stanowił punkt mocowania drugiego końca pasa-do haka holowniczego

Ale czy w cenia Armana było kopanie rowków pod ten cokół i słupki? Czy tylko wlanie betonu i włożenie słupków? Pozostaje jeszcze koszt robocizny przy zakładaniu siatki. Betonu na taką solidną podmurówkę rzeczywiście idzie sporo - tu jakieś 15-20pln/mb, ale na pewno jest to mocniejsze niż krawężniki.

Wlowik- napisz coś o tej siatce więcej, gdzie można kupić i jak wygląda. Mam do ogrodzenia ponad 500mb.

Pozdrawiam

Siatka leśna, to taka do grodzenia upraw leśnych. Na dole jest gęstsza, na górze rzadsza, wysoka na 162cm. Ocynkowana. Kiedyś zachwycałem się nią przy autostradach w RFN, potem słyszałem, że jest kosmicznie droga, teraz okazuje się najtańsza...

U mnie na granicy rosną świerki, w lesie tupią jeże, nie chcę się całkiem odseparować, więc siatka mniejsze oczka będzie miała na górze, a duże na dole... Siatkę widziałem w Castoramie.

Trwałość takiego ogrodzenia to ok.30 lat...(kolega kiedyś stawiał w NRD - dalej stoi...).