Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie działki

pirss

Recommended Posts

Nie araman, nie ma żadnych ukrytych intencji w mym pisaniu :-)

My po prostu umawiamy się z 'kierownikiem', który przywozi materiały i ludzi, którym pewnie płaci te 5pln albo mniej za godzinę. My płacimy (patrz wyżej) 43,5pln za gotowy metr ogrodzenia z siatki z krawężnikiem w roli podmurówki. Dlatego piszę, że cany które podajesz, są dobrą podstawą do określenia ile przepłacamy (czyt: zarabia kierownik).

...myślę że cena 5 zł za godzinę naciągania siatki to przyzwoita stawka.

ja też kiedyś naciągałem siatkę :-) stawka wynosiła 10 DM za godzinę i było to dobrych 10 lat temu :-) Dziś bym się nie dał namówić i za 10 EUR :-) Ale wtenczas było super. :-) świetnie się bawiliśmy

pozdrawiam

Robert

Ogrodzenie robilismy juz ze 4 - 5 lat temu...

Ale na ten czas kosztowalo nas to w sumie ok. 5000 pln. Material i robocizna.

A plocik jest prosty. Co 2,5 m wkopane na 1 m slupki betonowe i rozciagnieta siatka. Dzialka ma 50x33 m. Co dalo jakies 60 slupkow i ok. 160 m siatki.

Dwoch gosci robilo to 3 dni. Do dzis nie widze zadnych odchylow od normy. Ot, stoi sobie plot.

Wlowik- napisz coś o tej siatce więcej, gdzie można kupić i jak wygląda. Mam do ogrodzenia ponad 500mb.

Pozdrawiam

Siatka leśna, to taka do grodzenia upraw leśnych. Na dole jest gęstsza, na górze rzadsza, wysoka na 162cm. Ocynkowana. Kiedyś zachwycałem się nią przy autostradach w RFN, potem słyszałem, że jest kosmicznie droga, teraz okazuje się najtańsza...

U mnie na granicy rosną świerki, w lesie tupią jeże, nie chcę się całkiem odseparować, więc siatka mniejsze oczka będzie miała na górze, a duże na dole... Siatkę widziałem w Castoramie.

Trwałość takiego ogrodzenia to ok.30 lat...(kolega kiedyś stawiał w NRD - dalej stoi...).

a jaki jest sens dawania mniejszych oczek siatki akurat na górze???

nie wystarczy po prostu dać normalną siatkę z jednym rozmiarem oczek, skoro nie chcesz się odgradzać od drobnych zwierzątek tuptających po ziemi...???

Przykladowe koszty mojego siatkowego plotu :

siatka powlekana PCV to 4,5 zl/m2,

slupki dalem z rur zlomowych po 1 zl/kg, ktore zabetonowalem na 50 cm dodajac troche gruzu.

Zamiast naciagaczy skrecilem poprostu calosc drutem.

Nie dawalem podmurowki, ale mozna dac krawezniki 50x20x6cm ktore sa po 2,70 zl/szt.

Robocizny nie jest duzo i mozna to zrobic i szybko, i samemu,

a jaki jest sens dawania mniejszych oczek siatki akurat na górze???

nie wystarczy po prostu dać normalną siatkę z jednym rozmiarem oczek, skoro nie chcesz się odgradzać od drobnych zwierzątek tuptających po ziemi...???

He He... Pewnie, że sensu nie ma, ale i siatki tak taniej nie ma. Ta, która jest za tą cenę, ma na dole oczka 5x6cm, na górze 15x20cm (około).