Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z TEMP.PIECA.STARA INSTALACJA C.O PIEC EKO-TECH ST37

Recommended Posts

Witam.. Od kilku dni mam super problem z kotłem EKO-TECH ST-37. Mianowicie nie mogę dogrząć domu, a piec wygasza!! Do tej pory (przez około 2 lata ) czyli od zakupu nie ingerowałem w ustawienia a były strasznie dziwne : czas podawania 30 sek. czas przerwy 2min40 nadmuch 5 (skala 0-6) temperatura 40-45C.histereza 2. Dodam, ze dom jest 25cio letni ze starymi grzejnikami żeberkowymi (i do tej pory bez zaworów przy grzejnikach) dlatego temp. pieca nie ustawiałem wyższej.cały obieg to ok 200L wody mam jeden obieg C.O grzeje kaloryfery razem z boilerem lub zamykam poszczególnie zaworami DOM/BOILER. Teraz przy ostatnich mrozach zacząłem kombinować, pierszy raz zajrzałem na forum i zobaczyłem ustawienia urzytkowników, które się ogromnie różnią od moich!! Wczoraj ustawiłem Temp. 56 , praca 15, przerwa 45,hist. 2, nadmuch zostawiłem na 5 (zmieniając na inne pozycje w międzyczasie) temp doszła po około 4 godz.(ja trochę pomagałem dosypując węgla ręcznie i "rusztyjąc" co jakiś czas w palenisku. Następnie temp spadła 54 wszysko zaczęło pracować poprawnie ale już nie doszła do 56. i wszystko zaczołem od nowa "pomagać". Dodam, ze komin i piec są czyszczone regularnie węgiel tęż chyba OK ??!! Czy ma na to wpływ to, że chodził do tej pory na mniejszej temp. ?? Proszę o pomoc, bo też już mi nerwy siadają... Pozdrawiam i z góry dziękuje!!

z moich obserwacji: zmniejsz nadmuch na 2 , a najlepiej na 1 ... przesłone wentylatorka se zrób na jakies 3-4cm (otwarte) ....pilnuj coby na czopuchu nie było na bardzo przytkane , bo Ci się zacznie z pieca dymić :lol: ....wszystko masz w tym moim watku :wink:

Ja mam takie ustawienia u siebie:

temp.zadana CO 60st

temp. CWU 50st

czas pracy podajnika 10sek

czas przerwy 53sek

pompa CO i CWU 40st C

histeza CWU 02st C

histeza 02st C

szybkość nadmuchu 1

alarm 5 godzin

przerwa przepalania 9 godzin

zawór czterodrożny - 3 (30%)

komin- przytkany na czopuchu - piździk nieco w prawo - czyli przytkany w jakichś 65% :roll:

wentylator - odsłonięte 3,5cm - przesłona

pompa 1

CO do temp. zadanej dobija w 10-15 minut , utrzymuje ją 15-20 minut

ale ... Ty masz inną instalacje , inne warunki ...musisz sam sobie ustawienia dopasować do swojego pieca :wink: