WhyNot 03.02.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ale kryzys w Stanach nie zaczal sie wcale w 2008 roku tylko przynajmniej r o k wczesniej , od kilku procent wlasnie. W 2008 nagle uderzyla fala bankructw gospdarstw domowych bo przy nieznaczym nawet wzroscie oprocentowania kredytu wzrosly ceny utrzymania i benzyny - i to byl koniec banki spekulacyjnej. podaj zrodlo informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ty podales dane z 2008 roku gdy i ludzie masowo zaczeli pekac - chyba wtedy przewrocil sie rynek kredytow hipotecznych w Kalifornii - tymczasem kryzys wcale sie wtedy nie zaczal. Zaczal sie znacznie wczesniej tylko nie mial takiego nasilenia bo jeszcze ludzie wiazali jakos koniec z koncem . Ceny benzyny, energii i skokowy wzrost kosztow utrzymania ich dobily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 i taka jest odpowiedz flustratki na proste pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 03.02.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A ja mam proste zadanie matematyczne: Ile kredytów w Polsce będzie się kwalifikować do windykacji gdy CHF będzie kosztował 4 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Obecnie Kalifornia ( stan ) stoi przed widmem bankructwa , Nowy Jork ( miasto ) - tez cos zaczyna byc cienko - masowe zwolnienia w sektorze finansowym i nawet 1000 policjantow leci - jak na Nowy Jork to duza strata . Nie dzieje sie to z dnia na dzien, ale jest wynikiem juz trwajacego od dluzszego czasu kryzysu. Koniecznie Mauer chcesz operowac datami .......to prosze bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 prof Eugeniusz niech sie dowie, ze to za Clintona i guru Greenspana nastapilo poluzowanie polityki kredytowej ( wydali z Clintonem jakis taki edykt na ktory nikt nie zwrocil specjalnej uwagi - banki zaczely udzielac wtedy kredytow mniejszosciom bo wczesniej to niechetnie - ale Greenspan broni sie teraz tym, ze za jego rzadow dzialo sie to pod kontrola. Rzeczywiscie cos w tym jest bo po jego odejsciu to zrobil sie Dziki Zachod. Ale to on pierwszy zaczal majstrowac przy regulacjach finansowych wprowadzonych po Wielkim Kryzysie ( wlasnie po to zeby kryzys sie nie powtorzyl ) mimo ostrzezen niezaleznych ekonomistow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie dawaly na dowod .......braly w zabezpieczenie dzialke tez wzieta na kredyt ... Ale Polska jest krajem biedniejszym , z duzo mniej rozwineta gospodarka i upadek bedzie duzo bardziej bolesny... Popatrz co sie dzieje w Grecji - wlasnie wrzucili jakis granat na posterunek policji - ale nie wybuchl.. Nie no, prosze cie....to nie chodzi o daty i defetyzm tylko o jakies realistyczne spojrzenie. Jesli napisze , ze jakis procent ludzi w Polsce straci swoje domy......to nie dlatego, ze chce wszystkich dobic, ale tak bedzie. Przy niskim kursie dolara padla czesc eksportu i teraz jest juz za pozno - patrz Swarzedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie dawaly na dowod .......braly w zabezpieczenie dzialke tez wzieta na kredyt ... Ale Polska jest krajem biedniejszym , z duzo mniej rozwineta gospodarka i upadek bedzie duzo bardziej bolesny... Popatrz co sie dzieje w Grecji - wlasnie wrzucili jakis granat na posterunek policji - ale nie wybuchl.. Nie no, prosze cie....to nie chodzi o daty i defetyzm tylko o jakies realistyczne spojrzenie. Jesli napisze , ze jakis procent ludzi w Polsce straci swoje domy......to nie dlatego, ze chce wszystkich dobic, ale tak bedzie. dowiedz sie jak wyglada kupno domu i jaki % robi to w sposob opisany przez ciebie w usa....pozniej zejdz na ziemie i pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Obecnie Kalifornia ( stan ) stoi przed widmem bankructwa , Nowy Jork ( miasto ) - tez cos zaczyna byc cienko - masowe zwolnienia w sektorze finansowym i nawet 1000 policjantow leci - jak na Nowy Jork to duza strata . Nie dzieje sie to z dnia na dzien, ale jest wynikiem juz trwajacego od dluzszego czasu kryzysu. Koniecznie Mauer chcesz operowac datami .......to prosze bardzo. pewnie, "wojewodztwa" banktuja, bo ktos ma problem ze spalata hipotecznego i " jakis taki edykt ". nic to nie ma wspolnego z wewnetrzym zarzadaniem i zamykaniem w szufladzie problemu finansowaniana na kreche stanowych programow, itp, itp. ps. z reszta g...o to kogo obchodzi w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A jeszcze d w a ( 2 ) miesiace temu ( dokladnej daty nie pamietam ! ) eksperci ekonomiczni w Polsce wypisywali elaboraty podparte wykresami jak to z l o t y bedzie sie umacnial. Tu przekonywano mnie, ze upadek USA i dolara bardzo, bardzo bliski. Jak osmielilam sie w to watpic to rozpetala sie burza chle, chle, chle. No wiec, czesc ludzi straci domy, wiekszosc eksorterow padnie , bezrobocie wzrosnie - i mamy sie cieszyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.02.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 W Pl wiekszosc ludzi kupila przewartosciowane nieruchomosci zadluzajac sie na cale zycie Podniecaja sie liborami i ect pierdollam ijaby nie widzili ,ze nieruchomosci pojda w dol o ok 30-40 % w ciagu 2 lat(to i tak optymistyczne zalorzenie) Ach,azeby nie bylo tez kupilem sobie tez dom w 2008 ,ale zrobilem to z glowa i niezle na nim zarobie czemu taki AS ekonomi jak Ty, nie kupił tego domu teraz za 50% ceny albo za 2 lata za 30% ceny? toż to czysty zysk byłby... aaaaa faktycznie przecież ten Twój dom drożeje - wszystkie inne staniały już o 50% z wyjątkiem tego jednego... wszystko jasne Witam akurat kupilem dom pol roku temu i to do tego za grosze. czyli 48 tys zl i wlasnie koncze kapitalke .Sorry nie mam teraz czasu na intelektulanie dewagcje , bo jutro akurat mam wyjazd ,ale policz po prostu 'dom warty pol roku temu powiedzmy 200 tys frankow dzis kupujesz za 100 tys .Koniec kropka.Nieruchomosci liczac do ceny franka ,dolara euro poszly w ciagu pol roku o 50% w dol.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie no, nie o to chodzi.......nie chce nikogo dolowac Wiedzac na czym sie stoi latwiej opowiadac dowcipy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 03.02.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Przede mną ostatnia transza kredytu, trochę się kurs uśredni. Może pod koniec miesiąca przeliczą mi po 3,1-3,15. Ani myślę o przewalutowaniu. Nie sądze, żeby w ciągu kilku lat sytuacja nie odwróciła się. Inwestorzy zagraniczni nie żegnają się z Polską na amen. Wrócą, za rok, dwa trzy. Będą musieli kupić złotego. Co to jest rok albo 3 przy 30 letnim kredycie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 prof Eugeniusz niech sie dowie, ze to za Clintona i guru Greenspana nastapilo poluzowanie polityki kredytowej ( wydali z Clintonem jakis taki edykt na ktory nikt nie zwrocil specjalnej uwagi - banki zaczely udzielac wtedy kredytow mniejszosciom bo wczesniej to niechetnie - ale Greenspan broni sie teraz tym, ze za jego rzadow dzialo sie to pod kontrola. Rzeczywiscie cos w tym jest bo po jego odejsciu to zrobil sie Dziki Zachod. Ale to on pierwszy zaczal majstrowac przy regulacjach finansowych wprowadzonych po Wielkim Kryzysie ( wlasnie po to zeby kryzys sie nie powtorzyl ) mimo ostrzezen niezaleznych ekonomistow. dokladnie 1999 roku go wprowadzili i od tego czasu banka budowlana sie nadmuchiwala.W 2007 bylo widomo ze "bankowy lancuszek sw.Antoniego" sie sypnie tylko nie wiadomo bylo kiedy.Poza tym rynek nieruchomosci jest nierozerwalnie zwiazany z GPW,tzn gdy jest besa na GPW to jest tez besa na rynku nieruchomosci ,co ostanie pol roku chyba wszystkim unaocznilo ( po prostu ludzie,firmy, zarabiaja na GPW i inwestuja w nieruchomosci, gdy traca ,chca sie pozbyc nieruchomosci ,a to powoduje spadek ich cen).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.02.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 W Pl wiekszosc ludzi kupila przewartosciowane nieruchomosci zadluzajac sie na cale zycie Podniecaja sie liborami i ect pierdollam ijaby nie widzili ,ze nieruchomosci pojda w dol o ok 30-40 % w ciagu 2 lat(to i tak optymistyczne zalorzenie) Ach,azeby nie bylo tez kupilem sobie tez dom w 2008 ,ale zrobilem to z glowa i niezle na nim zarobie czemu taki AS ekonomi jak Ty, nie kupił tego domu teraz za 50% ceny albo za 2 lata za 30% ceny? toż to czysty zysk byłby... aaaaa faktycznie przecież ten Twój dom drożeje - wszystkie inne staniały już o 50% z wyjątkiem tego jednego... wszystko jasne Witam akurat kupilem dom pol roku temu i to do tego za grosze. czyli 48 tys zl i wlasnie koncze kapitalke .Sorry nie mam teraz czasu na intelektulanie dewagcje , bo jutro akurat mam wyjazd ,ale policz po prostu 'dom warty pol roku temu powiedzmy 200 tys frankow dzis kupujesz za 100 tys .Koniec kropka.Nieruchomosci liczac do ceny franka ,dolara euro poszly w ciagu pol roku o 50% w dol.Pzdr ja pierdziele...toż to twardy argument poparty wykresami, faktami woooooow w moich okolicach za 48 tys. zł. to może kupiłbyś siedlisko ze 30/50 km od miasta i to w takim stanie, że ta kapitalka wyniosła by cię ze 200'000, aż chciałbym zobaczyć zdjęcia tej twojej willi bo nie mogę uwierzyć skąd ty pochodzisz??? z białorusi???? jakbys byl odrobine bystrzejszy to bys zobacz ,bo sa akurat zdjecia na forum.A tak poza tym to akurat "moja wies' jest jedna z drozszych w tym kraju(Krakow),Kapitalke tez robie dosc tanio , bo akurat staram sie inwestowac z glowa ,wiec dom z "dusza"(nie zadne badziwie z plastiku i styropianu) wyjdzie mnie z remontem ok 70 tys i dwa miesiace pracy .Za ok 2-4 tygodnie wpakuje zdjecia na forum po remoncie to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 widze ,ze ciezko Ci idzie myslenie,wiec postaram Ci sie to wytlumaczyc lopatologicznie.Klikasz na mojego nicka ('nick' to nazwa uzytkownika,w moim przypadku to "gumis1007"), potem pojawi Ci sie napis"pokaz wszyskie posty uzytkownia" klikasz w ten napis i masz moje posty a w jednym znich jest zdjecie domu.Acha w okolicy gdzie kupilem dom ,ar "chodzi teoretycznie po 10-12 tys zl,wiec sie nie podniecaj .Jakbys czegos nie zrozumial to pisz smialo postram sie pisac bardziej zrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ok dobrze, juz dobrze. pomijajac ciezkie myslie i pisanie, mozna zamiescic linka. zamiescilbym chetnie zdjecie, ale jest duze. takie nie ,no, no kryzysowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 wyrecze gumisia jego wlasnymi slowami, instrukcja obslugi jest bardzo prosta: "Tu zdjecie domku ,trzeba myszka przesunac w dol ,bo zdjecie jest spore http://www.bankfotek.pl/view/144809 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.02.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 tu sa teoretyczne ceny w okolicy w ktorej kupilem dom.Czasami mozna cos trafic.Pamiatem jak kupowalem poprzedni dom.Kupilem go za rownowartosc mniej wiecej rocznego czynszu.Wtedy to bylo 23 tys zl.rownowartosc nowego Poloneza ,czyli ok 10tys $ (rok 94).Teraz w okolicy ar kosztuje 40-100tys zl ,wiec mozna inwestowac z glowa i inwestycja w nieruchomosci wcale nie musi byc chybiona. Po prostu trzeba sie dobrze zastanowic i wziasc wszystkie za i przeciw i nie dac poniesc sie modzie ani emocjom.Ide spac ,bo jutro jade na Mazury.Pzdr wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 jak dla mnie , bomba. czy moglbys dac wiecej informacji o okolicy, moze lump praski cos chwyci. wiem , ze szuka okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts