Habier 04.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 jak dla mnie , bomba. czy moglbys dac wiecej informacji o okolicy, moze lump praski cos chwyci. wiem , ze szuka okazji. ja też bym coś łyknął. opchnę jeszcze mój nowy domek w kredycie chf (ze stratą - coby jeszcze więcej nie stracić) i chętnie jakąś okazję bym złowił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navigare 04.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Pozwolę się właczyć do tego wątku z nieco innym pytaniem, a właściwie takim mały case'em. Mieszkanie ok 50m2 na bliskiej Woli w kamiennicy (dobra lokalizacja, stan po remoncie itd). Mieszkanie w 2007 r. zostało wycenione na 370k (co było zaniżone bo w tamtym czasie mieszkania obok były sprzedawane po 10k/m2). Na mieszkanie został wzięty kredyt w PLN w wys. ok. 180k. (załóżmy, że była to połowa wartości mieszkania w górce). Teraz mieszkanie to jest warte ok 280k. Kredyt spłacany wzorowo, kredytobiorca ma tzw. emergency fund w wysokości połowy wartości kredytu w lokatach, obligacjach i rzuca pracę, bo chce otworzyć własny biznes, z prawa bankowego (zdaje się art. 4) wiadomo, że bank w każdej chwili może zarządać potwierdzenie zdolności kredytowej, stanu prawnego nieruchomości itd. - i np. chce zaświadczenie z pracy (gość już wtedy nie pracuje, a firma jeszcze nie przynosi dochodów, albo nie takie żeby uznać, że ma zdolność kredytową). Sytuacja jest hipotetyczna i w przypadku dużego fuckup'u bank będzie miał gorszych kredytobiorców, ale czy może stać się tak, że zarząda np. natychmiastowej spłaty kredytu (mimo tego, że człowiek płaci raty i nic nie wskazuje na to, że mu coś nie idzie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 04.02.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Pozwolę się właczyć do tego wątku z nieco innym pytaniem, a właściwie takim mały case'em. Mieszkanie ok 50m2 na bliskiej Woli w kamiennicy (dobra lokalizacja, stan po remoncie itd). Mieszkanie w 2007 r. zostało wycenione na 370k (co było zaniżone bo w tamtym czasie mieszkania obok były sprzedawane po 10k/m2). Na mieszkanie został wzięty kredyt w PLN w wys. ok. 180k. (załóżmy, że była to połowa wartości mieszkania w górce). Teraz mieszkanie to jest warte ok 280k. Kredyt spłacany wzorowo, kredytobiorca ma tzw. emergency fund w wysokości połowy wartości kredytu w lokatach, obligacjach i rzuca pracę, bo chce otworzyć własny biznes, z prawa bankowego (zdaje się art. 4) wiadomo, że bank w każdej chwili może zarządać potwierdzenie zdolności kredytowej, stanu prawnego nieruchomości itd. - i np. chce zaświadczenie z pracy (gość już wtedy nie pracuje, a firma jeszcze nie przynosi dochodów, albo nie takie żeby uznać, że ma zdolność kredytową). Sytuacja jest hipotetyczna i w przypadku dużego fuckup'u bank będzie miał gorszych kredytobiorców, ale czy może stać się tak, że zarząda np. natychmiastowej spłaty kredytu (mimo tego, że człowiek płaci raty i nic nie wskazuje na to, że mu coś nie idzie)? Z tego, co wiem, zdania wśród prawników są podzielone na temat takich przypadków. Prawo bankowe jest dość niejasne w tym zakresie. Nie sądzę, żeby przy takiej relatywnie niedużej kwocie bank bardzo silnie naciskał na natychmiastową windykację i pewnie dużo bardziej by się opłacało iść na ugodę - batalia w sądzie mogłaby być kosztowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga 04.02.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 można spróbować wnioskować o zmianę lub nowy weksel in blanco, bank pewnie zrobi nową wycenęna wekslu próbuj możliwości wpisu bez indosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 06.02.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 całe szczęście mam ubezpieczony kredyt od utraty pracy Z ciekawości - jakie są warunki ubezpieczenia? Tzn. pod jakimi warunkami będzie wypłacone i przez jak długi okres? Czy pokrywa tylko odsetki, czy też kapitał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 08.02.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mamy kredyt w zlotowkach,300 tys na 30 lat,rata 2100zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 08.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mamy kredyt w zlotowkach,300 tys na 30 lat,rata 2100zl aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiis 12.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 całe szczęście mam ubezpieczony kredyt od utraty pracy Z ciekawości - jakie są warunki ubezpieczenia? Tzn. pod jakimi warunkami będzie wypłacone i przez jak długi okres? Czy pokrywa tylko odsetki, czy też kapitał? Za ubezpiecznenie zapłaciliśmy 3'000 jednorazowo w dniu przyznania kredytu, ubezpieczenie jest ważne pięć lat, w przypadku utraty pracy ubezpieczyciel wypłaca częśc raty wyliczoną procentowo do wniesionych zarobków przy wyliczaniu zdolności kredytowej a więc jeżeli z żoną składaliśmy wniosek o kredyt i każde z nas miało identyczne zarobki to w przypadku utraty pracy przez kogoś z nas ubezpieczyciel spłaca... połowę raty + płaci rachunki tj. prąd, woda, gaz, wywóz śmieci ale również połowę wartości no i płaci je przez 18 m-cy po pięciu latach można przedłużyć ubezpieczenie...czy to się opłaciło???...nie liczyłem tego ale przynajmniej wolniej siwieję i nie mam rozregulowanego ciśnienia 130/85 a i bank ma spokojniejszą głowę bo ubezpieczenie ma w papierach, więc chyba raczej nie zażądają ode mnie dodatkowego zabezpieczenia tym bardziej, że wysokość kredytu jest stosunkowo niewielka vs. wartość nieruchomości tak więc kryzys na razie mi nie straszny mi proponowali ubezpieczenie od utraty pracy ale jak sie wczytałam to okazało się że należy sie TYLKO i WYŁĄCZNIE jesli pracownik zostanie zwolniony z pracy w zwolnieniu grupowym, lub na skutek likwidacji stanowiska, każda inna przyczyna nie uprawniała skorzystania z ubezp., reszta warunków tak jak u Ciebie nie skorzystałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 13.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Mauer, tak z ciekawości, napisz jakie są te lepsze warunki? Rozumiem że różnią się tylko objętymi ubezpieczeniem przyczynami rozwiązania umowy o pracę?Jakie są dopuszczalne przyczyny w Twoim wypadku?- trwała lub czasowa niezdolność do pracy z przyczyn zdrowotnych?- upadłość firmy przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej?- rozwiązanie umowy przez pracodawcę (nie zbiorowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 20.02.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 No ja mam we frankach... i w gaciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 22.02.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 W złotych, złotych i co z tego. Jak brałem kredyt do CHF stał po 2 PLN więc liczyłem że się troche umocni CHF w ciągu roku czy dwóch i po budowie przewalutję na CHF. Więc mam w złotówkach ale myślałem, że się PLN troche osłabi, a nie że będzie krach walutowy. I paradoksalnie może się okazać żę kredyt w PLN jest bardziej ryzkowny niż w CHF. Bo jak się PLN będzie tak gawłtownie osłabiał dalej to przywalą stopy procentowe na 15% żeby PLN umocnić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 my tu gadu gadu o duperelach, a....G20 stworzy nowy "globalny porządek" świata Uczestnicy szczytu europejskich państw G20 w Berlinie potwierdzili swoje poparcie dla wprowadzenia "odpowiedniego nadzoru" nad wszystkimi rynkami finansowymi, ich uczestnikami oraz produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts