Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie umieścić tv?

slonkokg

Recommended Posts

Witam. Szukałam na forum jakichś informacji w tym temacie, ale nie znalazłam. Problem wydaje się być banalny, ale mi daje do myślenia. Chciałabym Was prosić o pomoc, radę w związku z umieszczeniem tv. Czy są jakieś zasady, na której ścianie najlepiej?DLa ułatwienia wkleję plan salonu. Na czerwono zaznaczyłam, gdzie ja bym umieściła tv i gdzie narożnik. Czy takie wyjście byłoby najlepsze czy jednak kombinować inaczej?

http://madf.mydevil.net/Bajkowe/tv.jpg

zaznacz jeszcze gdzie masz zachód. TV się ogląda głównie wieczorami i nie jest zbyt dobrze, gdy jest właśnie po zachodniej stronie domu, bo słońce może Cię oślepiać lub będziecie zmuszeni do opuszczania rolet/zasłaniania zasłon.

To samo się tyczy wschodnich ścian, bo wtedy zachodzące słońce może dawać światło na TV.

Ja bym się chyba zdecydował na lokalizację na dole rysunku.

Mieszkanie jest usytuowane na południowym wschodzie, więc zachód słońca nie będzie odczuwalny, ale wschodzące słońce tak i to przez większość dnia. Istotne jest to, że chcemy usytuować tak, aby pochować kable i cały sprzęt czyli tuner, dvd, amplituner, musi być umiejscowione wysoko. I teraz mój plan bierze w łeb, bo to wszystko nie zmieści się na tej ściance, na której ja zaznaczyłam tv i chyba faktycznie lepiej by było na tej scianie, o której Wy piszecie. Jedynym i chyba głównym minusem jest właśnie słońce w tej sytuacji. Scianka dzieląca kuchnie z salonem odpada.