Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Naszego Malego Dworku C80L opowiedziana zdjeciami.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam serdecznie.

Mam nadzieje ,że się Pani nie obrazi , o podobne rzeczy pytałem innych użytkowników tego domu. Bo jak wiemy co osoba to inny punkt widzenia.

Mam zamiar budować starszego brata Pani projektu czyli Dworek - wariant I (podpiwniczony) - Murator C20a, tylko mam kilka obiekcji ale może Pani mi je rozwiąże Jeśli Pani może to niech Pani powie mi jak kosztorys na stronie Muratora ma się do życia. Czy da się w nim jakoś zmieścić. Czy kuchnia nie jest trochę za mała , strasznie tego się obawiam bo u mnie w projekcie jest tylko o 1 mkw. większa.Druga sprawa kominek, ja jestem przyzwyczajony ,że kominek jest na ścianie wewnętrznej a nie zewnętrznej , ale z drugiej strony na zewnątrz jest ten grill kominkowy. Czy przez to ,że kominek jest na ścianie zewnętrznej to nie jest tka ,że jest on tylko dla ,,picu". Pozwolisz ,że jak nasunie mi się więcej pytań to będę pytał. Bo dom mnie się strasznie podoba ale jest kilka rzeczy , których nie jestem pewny.

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiem krotko.

W naszym wypadku kosztorys z Muratora zawarty razem z projektem mial sie nijak do rzeczywistosci.

Napewna wplyw mila na to zmiana praktycznie wszystkich materialow budowlanych, jak i pozniej wykonczeniowki.

Kuchnia nie jest mala. Pom.gospod. czyli kotlownia z uwagi na PC zostalao zmniejszone do minimum, kuchnia polaczona z jadalnia.

A tak prawde mowiac to caly parter ca 100m2 to jest jedno pomieszczenie, oczywiscie za wyjatkiem pom.gosp., wc i garderoby pod schodami.

Jesli chodzi o kominek to nie widze roznicy miedzy kominkiem umieszczonym na scianie wewnetrznej, a zewnetrznej jesli chodzi o jego funkcjonalnosc. Wiec nie wiem dlaczego w takim ukladzie jak jest u nas mial by byc dla picu. W naszym ukladzie nie ma innego miejsca na jego umiejscowienie.

• 4 weeks później...

Witam,

ja również porwałam się na ten uroczy domek :) Obecnie jesteśmy na etapie zalewania stropu, także jeszcze duuużo przed nami.

Do Łukasza:

Niestety juz teraz widać, że kosztorys muratora (ok. 330 000 PLN - bo taki otrzymałam) jest zdrowo zaniżony, jak na moje oko to trzeba dodać lekko jakieś 150 000 PLN. Kuchnia też mi się wydawała mała, więc powiększyłam ją o pomieszczenie gospodarcze, a to z kolei przeniosłam do garażu. Tak więc z garażu zrobiłam kotłownię i spiżarkę, a garaż postawiłam z boku - wolno stojący ;) Ja zwiększyłam również łazienkę na dole i żeby upchnąć tam prysznic.

Do raffran:

Mam pytanko dotyczące grilla.... będziecie go stawiać jak w projekie? Bo strasznie mi sie on podoba, ale widziałam już 3 takie dworki i wszędzie z niego zrezygnowali, a w jednym miejscu to go tak skopali, że lepiej by było bez niego . Mój majster też kręci nosem, że to tyle docinania klinkieru..... i nie wie czy mu to tak wyjdzie. Macie może na to sposób???

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących :)

• 3 months później...

Po dlugiej przerwie chcialem ponownie powitac dardurdke, dorbie i Wszystkich innych, ktorzy sliedzili pilnie ten temat i nie szczedzili dobrego slowa. WITAM SERDECZNIE.

Coz z uwagi ze wewnatrz nie wiele sie dzialo, sama kosmetyka i duperelki, ktore jeszcze nie sa uwiecznione chcialem podzielic sie projektem ogrodu, ktory mozna zobaczyc tutaj. http://www.zielonekreacje.pl/projekt_dzialki_w_chwaszczynie-pid24.html.

Dopiero zaczelismy jego realizcje i mysle ze minie troche czasu za nim bedzie taki jak na projekcie i nie mam na mysli wielkosci roslin, a tylko jego zagospodarowanie.

Musze jednoczesnie zaznaczyc, ze wszystko bedziemy robic sami wiec rozumie sie samo przez sie ze musi to potrwac.

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
Witamy serdecznie .Od dłuższego czasu poszukiwaliśmy projektów domów i znależliśmy DWOREK C20.Przypadł nam do gustu tak bardzo że wrecz zakochaliśmy się w nim. Oglądając mnóstwo innych żaden nie wydał się nam bardziej godny uwagi i ciekawszy. Posiadamy już działkę i załatwiamy wszelkie formalności.Ciągle jeszcze mamy niedosyt wiedzy o naszym wymarzonym dworku mimo że od dłuższego czasu śledzimy wszelkie relacje z budowy ,którymi dzielą się internauci . Mieszkamy w centrum Gdańska na Morenie i szukaliśmy osób z województwa pomorskiego które już ukończyły budowę wymarzonego DWORKU.!!! W ZWIĄZKU Z TYM MAMY GORĄCE ZAPYTANIE CZY BYŁABY MOŻLIWOŚĆ OBEJRZENIA PANA DWORKU W NATURZE? BARDZO , BARDZO PROSIMY O KONTAKT NA e-maila [email protected] Serdecznie pozdrawiamy

• 4 weeks później...

Witaj! Zajrzałam do Ciebie, żeby zobaczyć sobie te Twoje panele, a tu mi szczęka opadła na klawiature. Kurcze! Bardzo przemyślany cały dom na wczesnym etapie. Jestem pełna podziwu. U mnie to wieczna prowizorka i przez to parę spraw niestety zawalonych. :bash:

Chciałam jeszcze spytać, jak jest zrobiona Wasza spiżarka i jak głęboka jest. Myślałam, żeby do mojej (w sumie niewielkiej) wstawić drzwi takie jak do pokojów, a tu widzę inne rozwiązanie, które możnaby było wykorzystać.

• 3 years później...