hape7 08.01.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 WITAM JESTEM NA ETAPIE WYBIERANIA TYNKÓW.MAM 2 OFERTY! NA TYNKI GIPSOWE Z MATERIAŁEM ZA 26ZŁ LUB CEMENTOWE ZA 10 ZŁ BEZ MATERIAŁU. ZAKŁADAJĄC, ŻE DO ZROBIENIA JEST OK 500M KOSZT TO 13000 GIPS 5000+MATERIAŁ OK 2 000 ZA TYNK CEMENTOWY +EWENTUALNE WYRÓWNANIE ŚCIAN GŁADZIĄ (WYKONANIE SAMEMU + MATERIAŁ) ZAKŁADAM OSTATECZNĄ RÓŻNICĘ NA OK 4TYS. TAK MI SĘ WYDAJE!! ALE PROSIŁBYM WAS O OPINIE CO Z PUNKTU PRAKTYCZNEGO I PRZYSZŁOŚCI BĘDZIE LEPSZE??? POZDRAWIAM HUBERT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazia25 09.01.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 (edytowane) . Edytowane 23 Marca 2012 przez kazia25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 09.01.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Chyba trzeba wiedzieć co kto lubi. Ja mam cementowe. Nie są gładkie jak szkło, maja piaskową fakturę. I to mi się w nich podoba. Jednak daleko im też do tynkóww blokach sprzed lat. Mimo faktury trzymają poziomy . Rzeczywiście są twarde i to też mi się w nich podoba. Niestety długo schną. Nie wiem dokładnie jak jest z gipsowymi, ale chyba jednak schną szybciej. To tez trzeba wziąć pod uwagę. Ja polecam cementowe. zajrzyj do kogoś kto niedawno miał robione cementowe- wg. mnie efekt jest super. I podobno są zdrowsze, ale tego nie rozwinę bo nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 09.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Zdecydowanie cementowe z podobnych powodów co podała kazia25. Teraz cementowe potrafią tak ładnie robić że są niemal gładkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 09.01.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 W obecnym domu gdzie mieszkam są tynki gipsowe.W wielu miejscach lubi się pojawiać pleśń-być może za słaba wentylacja,stare budownictwo więc w domu ,którym buduje tynki będą cementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oola 09.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 my planujemy tradycyjne, cementowe. lepiej schną, wysuszają ścianę, i jest niskie prawdopodobieństwo że jak nałożysz farbę to zrobią się zacieki lub farba odejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 09.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 My wybralismy gipsowe, sa miekkie to fakt ale na nie kładzie sie jeszcze zaprawe wapienna i na to gładz wiec sa twardsze a w koncu w domu po scianach sie nie chodzi Z tego co słyszałam schna szybciej niz wap-cem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 09.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Zdecydowanie cementowe z podobnych powodów co podała kazia25. Teraz cementowe potrafią tak ładnie robić że są niemal gładkie Popieram. Widziałm takie tynki ( już pomalowane) i wygladają super. Są równe i gładkie. Wykonywane z bardzo drobniutkiego tynku kwarcowego białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 09.01.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Zdecydowanie cementowe z podobnych powodów co podała kazia25. Teraz cementowe potrafią tak ładnie robić że są niemal gładkie Popieram. Widziałm takie tynki ( już pomalowane) i wygladają super. Są równe i gładkie. Wykonywane z bardzo drobniutkiego tynku kwarcowego białego. z tym piaskiem kwarcowym to różnie bywa, ponieważ posiadam takowe tynki cem-wap zacierane piaskiem kwarcowym , generalnie jestem zadowolony ale okazuje się że jeśli w pewnych miejscach piasku kwarcowego jest mniej to docierając "na szkło" to szybko wyszlifujesz ten piasek i struktura nie jest idealnie jednakowa, podobnież znika po pomalowaniu 2 farbą. Ekipa , która mi je robiła zrobiła je idealnie i za docieranie ostateczne -szlifowanie chcieli sporo kasy i oni nie widzieli sensu żeby taki tynk docieraćna gładziutkie ciałko niemowlaka , robięto samodzielnie.Ale polecam cem-wap tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 09.01.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Początkowo tynki cementowo-wapienne są tańsze od gipsowych, ale jak doliczysz koszty cekolowania to już chyba nie. Niedawno zapłaciłem za tynki cem-wap. całego domu z materiałem ok. 31 tyś. zł (ponad 850 m2) A TERAZ będę musiał zapłacić za cekolowanie z malowaniem i z materiałem następne prawie 30 tyś. zł !!(740 m2 - bo bez garażu, kotłowni i dwóch łazienek ). W tym cekolowaniu i malowaniu jest wszystko: czyli wszelkie podkłady, gładzie, szpachlowania, listwy na płyty k-g. No i farba ma być jakś dobra, niemiecka.Ale mimo wszystko nie żałuję, że wybrałem tynk cementowo-wapienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mamy gipsowe z agregatu. Fakt, ładnie wyglądają, ale tak, jak pisali poprzednicy widać na nich każde mocniejsze stuknięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_Czestochowa 11.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Na cemenotowym z gładzią też widać stuknięcie. Cementowy bez gipsowania wygląda jak piwnica.Dla mnie ściana i gładsza tym ładniejsza, ja bym brał gipsowy.A jak ma być i gładka i twarda to g-k na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 11.01.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Na cemenotowym z gładzią też widać stuknięcie. Cementowy bez gipsowania wygląda jak piwnica. Dla mnie ściana i gładsza tym ładniejsza, ja bym brał gipsowy. A jak ma być i gładka i twarda to g-k na kleju. Ja mam cementowe z gładzią i są twarde a w domu 3 dzieci,pies 75 kg oraz 2 koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_Czestochowa 12.01.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Na cemenotowym z gładzią też widać stuknięcie. Cementowy bez gipsowania wygląda jak piwnica. Dla mnie ściana i gładsza tym ładniejsza, ja bym brał gipsowy. A jak ma być i gładka i twarda to g-k na kleju. Ja mam cementowe z gładzią i są twarde a w domu 3 dzieci,pies 75 kg oraz 2 koty bo masz z gładzią.. tytanową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.01.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Na cemenotowym z gładzią też widać stuknięcie. Cementowy bez gipsowania wygląda jak piwnica. Dla mnie ściana i gładsza tym ładniejsza, ja bym brał gipsowy. A jak ma być i gładka i twarda to g-k na kleju. Ja mam cementowe z gładzią i są twarde a w domu 3 dzieci,pies 75 kg oraz 2 koty bo masz z gładzią.. tytanową Czy tytanowa czy diamentowa to mi obojętnie ważne że są twarde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Był u mnie dzisiaj facet z firmy tynkarskiej i mowił ze 90% jego klientów kładzie tynki gipsowe. Wap-cem. maszynowe wychodza drozej. Ja powiedziałąm ze o cene mi nie chodzi tylko o jakosc a on podtrzymał oferte gipsowych gdyby chciał ze mnie zedrzec zachwalałby pewnie te drugie. Wybrałam wiec gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.01.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Był u mnie dzisiaj facet z firmy tynkarskiej i mowił ze 90% jego klientów kładzie tynki gipsowe. Wap-cem. maszynowe wychodza drozej. Ja powiedziałąm ze o cene mi nie chodzi tylko o jakosc a on podtrzymał oferte gipsowych gdyby chciał ze mnie zedrzec zachwalałby pewnie te drugie. Wybrałam wiec gipsowe. No jeśli zwykle robi gipsowe i klientowi nie chodzi o cenę to dlaczego miał zachwalać c-w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.01.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Bo na c-w by chyba lepiej zarobil:) a robi jedne i drugie, tyle ze gipsowe czesciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 13.01.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Bo z fachowcami to jest tak.Jak robiłem instalcję C.O i wod. kan. był najpierw na rozmowie jeden hydraulik. Cały czas przekonywał mnie do zastosowania rur plastikowych i chwalił ich zalety. Jak go trochę przycisnąłem to okazało się, że on po prostu specjalizuje się w "plastiku" więc jest mu lepiej robić w tym na czym się zna najlepie i umie. Oczywiście gdybym się uparł to zrobił by mi w miedzi, ale czy warto było go do tego brać skoro, aż tak dobrze się na tym nie znał. Przyszedł następny hydraulik i mówi mi, że tylko miedź. Jak go trochę przycisnąłem to okazało się, że od wielu lat robi prawie zawsze w miedzi, więc oczywiste, że łatwiej i lepiej jest mu robić instalację w miedzi. Myślę, że z Twoimi tynkarzami jest podobnie. Robią od paru lat z gipsu, wyspecjalizowali się w tym i przyzwyczaili i jest im zwyczajnie łatwiej i szybciej zrobić tynki z gipsu. Dlatego mówią Tobie, że teraz to WSZYSCY wybierają tynk gipsowy i jest on NAJLEPSZY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts