murat123 08.01.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam bardzo proszę o poradę w sprawie:pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego otrzymałem,pobudowałem dom,został już odebrany oddany do użytku i są w nim zameldowane osoby. A teraz po tym wszystkim napisał do mnie architekt, stwierdził on że są istotne zmiany(budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze) i chce odstąpić od autorstwa i zwolnienia z obowiązku uzgodnienia z nim zmian za zadośćuczynienie(....PLN) wzamian.Moje pytanie to:1)co znaczy jeśli autor projektu odstąpi od autorstwa? za wszelkie porady z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 może warto konkretnie podzielić się doświadczeniem co to za firma i jakich chce pieniędzy w tym szantażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze kwestia "wkopania" budynku to podpisuje adaptujący masz typówke czy indywidualny ? 16 cm "uniesione" to znaczy co? ścianka kolankowa i kalenica o tyle podniesiona? Tu mi nasówa się pytnie skąd autor widział o tych 16cm ? Opisz dokładniej kto Cie szantażuje i skąd ma dane o tych cm. Poza tym skoro masz już wszystkie odbiory to co on sie teraz obudził? Projektant ma prawo wstępu na budowę nie słyszałem o dożywotnim prawie do sprawdzania inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 08.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 08.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dokladnie pisz kto - bo to jawne czepianie sie pierdol. Bo watpie by ten budynek to bylo jakies arcydzielo. Ciekawe co by napisal jak by dom mial stanac w terenie silnie pochylonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 10.01.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Wydaje mi się , że jak budynek odebrany to może cię cmoknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.01.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ja mam u siebie w projekcie co nie podlega pod projekt zamienny i napisane jest że można do 20 cm zmienić wysokość budynku i jest to zmiana nie istotna.o głębokości posadowienia nie ma tam nic napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 10.01.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam bardzo proszę o poradę w sprawie: pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego otrzymałem,pobudowałem dom,został już odebrany oddany do użytku i są w nim zameldowane osoby. A teraz po tym wszystkim napisał do mnie architekt, stwierdził on że są istotne zmiany(budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze) i chce odstąpić od autorstwa i zwolnienia z obowiązku uzgodnienia z nim zmian za zadośćuczynienie(....PLN) wzamian.Moje pytanie to: 1)co znaczy jeśli autor projektu odstąpi od autorstwa? za wszelkie porady z góry dziękuje. Jeśli budynek jest odebrany i oddany do użytku to projekt jest ci niepotrzebny i architekt może sobie gadać co che i może sobie odstępować od autorstwa ile chce. Jedyny problem może być wtedy gry ON zgłosi to do nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 1. to niech Ci to udowodni (posadowienie budynku robi architekt adaptujący projekt i autorowi nic do tego) 1a. nie musisz go wpuścić do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Na gruncie prawa autorskiego, architekt ma rację. On jest autorem dzieła i wszelkie zmiany co do projektu, powinny być z nim uzgodnione i wprowadzone za jego zgodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Na gruncie prawa autorskiego, architekt ma rację. On jest autorem dzieła i wszelkie zmiany co do projektu, powinny być z nim uzgodnione i wprowadzone za jego zgodą.A nie tylko istotne zmiany?? Każdy projekt gotowy ma zestaw zmian, które można wykonać bez zgody projektanta. I u mnie jest: - wymianrów fundamentów wynikające z dostosowania obiektu do warunków gruntowych Tak więc murat123 - zajrzyj najpierw co masz w projekcie napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts