Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

autorstwo projektu problem

Recommended Posts

Witam

bardzo proszę o poradę w sprawie:

pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego otrzymałem,pobudowałem dom,został już odebrany oddany do użytku i są w nim zameldowane osoby. A teraz po tym wszystkim napisał do mnie architekt, stwierdził on że są istotne zmiany(budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze) i chce odstąpić od autorstwa i zwolnienia z obowiązku uzgodnienia z nim zmian za zadośćuczynienie(....PLN) wzamian.Moje pytanie to:

1)co znaczy jeśli autor projektu odstąpi od autorstwa?

za wszelkie porady z góry dziękuje.

budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze

kwestia "wkopania" budynku to podpisuje adaptujący masz typówke czy indywidualny ?

16 cm "uniesione" to znaczy co? ścianka kolankowa i kalenica o tyle podniesiona?

Tu mi nasówa się pytnie skąd autor widział o tych 16cm ?

Opisz dokładniej kto Cie szantażuje i skąd ma dane o tych cm. Poza tym skoro masz już wszystkie odbiory to co on sie teraz obudził? Projektant ma prawo wstępu na budowę nie słyszałem o dożywotnim prawie do sprawdzania inwestycji

Witam

bardzo proszę o poradę w sprawie:

pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego otrzymałem,pobudowałem dom,został już odebrany oddany do użytku i są w nim zameldowane osoby. A teraz po tym wszystkim napisał do mnie architekt, stwierdził on że są istotne zmiany(budynek jest o 20 cm za mał wkopany w ziemi, i 16 cm uniesione jest poddasze) i chce odstąpić od autorstwa i zwolnienia z obowiązku uzgodnienia z nim zmian za zadośćuczynienie(....PLN) wzamian.Moje pytanie to:

1)co znaczy jeśli autor projektu odstąpi od autorstwa?

za wszelkie porady z góry dziękuje.

Jeśli budynek jest odebrany i oddany do użytku to projekt jest ci niepotrzebny i architekt może sobie gadać co che i może sobie odstępować od autorstwa ile chce. Jedyny problem może być wtedy gry ON zgłosi to do nadzoru budowlanego.

Na gruncie prawa autorskiego, architekt ma rację. On jest autorem dzieła i wszelkie zmiany co do projektu, powinny być z nim uzgodnione i wprowadzone za jego zgodą.
A nie tylko istotne zmiany?? Każdy projekt gotowy ma zestaw zmian, które można wykonać bez zgody projektanta. I u mnie jest:

- wymianrów fundamentów wynikające z dostosowania obiektu do warunków gruntowych

Tak więc murat123 - zajrzyj najpierw co masz w projekcie napisane