Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektroniczny regulator grzejnikowy

silencer7

Recommended Posts

Czy ktoś posiada coś takiego:

Jak to się sprawuje? Jak działa? Warto w to zainwestować?

Z góry dzięki za wszelkie info.

http://www.autozysk.pl/_var/gfx/8f99870e43ca278ecafc6dd61d15c8fd.jpg

Elektroniczna głowica termostatyczna z mikrokomputerowym programatorem tygodniowym firmy HONEYWELL.OSZCZĘDZASZ DO 30% NA OPŁATACH ZA CIEPŁO!!!. Łatwy montaż i obsługa.

Głowica programowalna HR20 (T7720) jest elektronicznym regulatorem grzejnikowym zasilanym bateryjnie służącym do regulacji grzejnika. Działanie głowicy polega na przełączaniu pomiędzy temperaturą komfortu a ekonomiczną stosownie do ustawionego programu czasowego. Współpracuje z większością zaworów (bez adaptera - Honeywell, Braukmann, MNG, Heimeier, Junkers, Oventrop). Dzięki załączonemu w dostawie adapterowi głowica współpracuje z wkładkami zaworowymi Danfoss wbudowanymi w grzejniki dolnozasilane.

• Indywidualny program czasowy umożliwia nastawę temperatury na dwóch poziomach i w czterech przedziałach czasowych dla każdego dnia tygodnia.

• Program fabryczny ułatwiający obsługę i umożliwiający oszczędność czasu. Możliwość pracy w trybie ręcznym (działanie okresowe, po którym HR20 powraca do nastawionego programu).

• Łatwy montaż i prosta obsługa. Bez konieczności zatrzymywania pracy instalacji.

• Automatyczne przymknięcie zaworu przy otwartym oknie i spadku temperatury 1,50C w ciągu 3 minut.

• Zabezpieczenie przed niepożądanymi zmianami programu przez dzieci.

• Automatyczna zmiana czasu lato / zima.

• Funkcja zabezpieczenia grzejnika przed zamarzaniem.

• Ochrona przed osadzaniem się kamienia w zaworze.

Dopuszczenia CE

Baterie 2 x AA (nie dołączone)

Wymiary (WxSxG) 82 mm | 52 mm | 95 mm

Kolor jasno szary

Zakres nastawy temperatury 8 ... 28 oC

Rok gwarancji.

Specyfikacja na stronie http://europe.hbc.honeywell.com/poland/pdf/hr20-k-pl01r0206.pdf

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma co gdybać. Taka głowica ma jeden plus - nie trzeba przestawiać ręcznie na noc, czy dzień, czy łykend ustawień dla pomieszczenia.

Na minus to pewnie cena i niezawodność (w stosunku do zwykłych głowic). A te oszczędności do 30% to tylko w porównaniu do braku jakichkolwiek i chęci zmieniania nastaw.

LINK - dla przykładu - cena 167 zł - w porównaniu do głowic klasycznych - ca 30 - 50 zł .

Mój szwagier - niemiec - używa takowych w swoim domu w Brandenburgii - tam to jest standard - sprawuje sie doskonale - tylko cena tegoż w stosunku do ichnich zarobków jest znikoma - a u nas ca 170zł x 10 grzejników = ....

LINK - dla przykładu - cena 167 zł - w porównaniu do głowic klasycznych - ca 30 - 50 zł .

Mój szwagier - niemiec - używa takowych w swoim domu w Brandenburgii - tam to jest standard - sprawuje sie doskonale - tylko cena tegoż w stosunku do ichnich zarobków jest znikoma - a u nas ca 170zł x 10 grzejników = ....

W niemcach ?!

-W niemcach to ja , u nich nawet szczury mają po 14-nascie kilo !!! 8) 8) :wink:

Niezły marketing 8)

Jakby tak 3 regulatory założyc na kalafior to dom byłby pewnie 1-2 litrowy :lol:

W niemcach ?!

-W niemcach to ja , u nich nawet szczury mają po 14-nascie kilo !!! 8) 8) :wink:

Niezły marketing 8)

A jakby kupić w polsce (na Alledrogo - 85zł/szt) to już będzie 1-litrowy :D

Jakby tak 3 regulatory założyc na kalafior to dom byłby pewnie 1-2 litrowy :lol:

Mam u siebie, przetestowałem przez ostatni rok. Pozwolę sobie zamiast wklejać cały tekst, przekleić tylko odnośniki do trzech krótkich wpisów na moim blogu:

http://ekoenergia.blogspot.com/2008/10/zamowilem-inteligentne-termostaty.html

http://ekoenergia.blogspot.com/2008/10/inteligentne-termostaty-zamontowane.html

http://ekoenergia.blogspot.com/2009/08/rozliczenie-centralnego-ogrzewania.html

U mnie się zwróciły z nawiązką już po pierwszym sezonie. :D

Tylko, że ja je kupiłem znacznie taniej, niż wspomniane 170 PLN...

Oszczędności mogą być jeśli się zmienia często temp. Jeśli ktoś lubi spać w tej samej temp. jaką ma w ciągu dnia to nie ma żadnych oszczędności. Koszt jednak jest niewielki i jeśli tylko ktoś na soboty i niedziele ustawi późniejsze dogrzanie ze względu na przedłużony sen to już zauważy różnicę.

Ważne jest jeszcze jedno. Nie zawsze obniżanie czasowe temp. pomieszczeń przynosi oszczędności. Czasami jest wręcz odwrotnie i zależy to od konstrukcji domu i systemu ogrzewania.

A czy ktokolwiek z Was zastanawial sie nad zastosowaniem komunikacji bezprzewodowej?

A moze u kogos dziala to w praktycje.

Bo zdaje sie ze ta glowica posiada mozliwosc komunikowania sie bezprzewodowo ?

http://www.elektrobock.cz/pl/bezprzewodowa-g--owica-na-kaloryfer/product.html?id=106

http://www.elektrobock.cz/pl/centralna-jednostka/product.html?id=103

A czy ktokolwiek z Was zastanawial sie nad zastosowaniem komunikacji bezprzewodowej?

A moze u kogos dziala to w praktycje.

Bo zdaje sie ze ta glowica posiada mozliwosc komunikowania sie bezprzewodowo ?

Ale co chcesz osiagnąć?

nie biegac i nie zmeiniac programu glowicy? jezeli tak to gra nie warta swieczki. kazda glowica 300 pln sterowanie 300 pln. czhyba, ze narzekasz na nadmiar gotowki.

jezeli chcesz sterowac praca pieca, to tez jest problem:

-trzeba dokupic za kolejne 300 pln sterownik,

-z opisu jednostki centralnej nie wynika, ze zalacza piec w sposob inetligentny.

po prostu w momencie spadku temperatury na konkretnej glowicy, ktora okreslasz jako priorytetowa wlacza piec.

gbybys mogl wprowadzic jakis algorytm do tego sterownika to moze, moze....

No nadmiar gotowki to na pewno nie ja!

Ale przydala by mi sie taka opcja aby piec pilnowal temperatury na parterze za dnia, a na górze w nocy (przelaczal sie miedzy czujkami sterujacymi wg zadanej pory)

A co do czujek to myslalem ze ta wymieniana w watku HR20 to w standardzie ma ta komunikacje, jak rozumiem czujka podana przez mnie to zupelnie inna i droższa ?