phans 22.10.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 auraton ma bezprzewodowy sterownik grzejnikówhttp://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/277/469 auratona mam tylko reg. pokojowy auraton 2005 - super bo ma dokł. 0,25stC czyli histerezę 0,5stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art1111 23.10.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 a cóż takiego daje auron w kwestii funkcjonalności?bo ja jakos nic takiego nie widze. poza tym, że czujnik temperatury ma w innym miejscu niż grzejnik. nie wiem jak Ty, ale ja nie zmieniam nastaw temperaury 2 razy na tydzien tylko, co najwyzej kilka razy w roku, więc to czy muszę się przelecieć po wszystkich kaloryferach, czy też machnę sobie coś z jednego miejsca, nie ma żadnego znaczenia. Istotną funkcjonalnością, która mogłaby być w regulatorach jest możliwość włączania i wyłączanai pieca w sposób inteigenty, zaprogramowany przez użytkownika, np. wyłączenie pieca, gdy 7 z 10 czujników stwierdzi nagrzanie strefy do żądanej temperatury. i włączenie go, gdy temp. spadnie w 8 strefach na 10. i jeszcze przydzielić strefom rózne priorytety czy wagi i zastosować sobie jakiś algorytm. o podziale czasowym, co najmniej 4 strefy czasowe dziennie nawet nie wspominam.jezeli czegos takiego nie ma to cala reszta to pic na wode fotomontaz. placisz 300 pln (tak sobie zakladam cene, bo nie znam) za glwoicę sterowaną radiowo plus nastepne za regulator plus nastepne za sterownik. po to, zeby osiagnac to samo co w rondostacie za 70 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 23.10.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Panowie! Dzisiaj dostalem przesylke z HR-20, zdjalem stara glowice Honeywella i... okazalo sie ze nie moge w jej miejsce zamontowac HR20 nie znam sie na tym wiec moze robie cos zle Ponizej zalaczam zdjecia mojej starej glowicy na zaworze (widac ze ona ma jakies takie biale przedluzenia na ktore wkreca sie gwint)inne zdjecia pokazuja porownanie obu glowic Moze powinienem cos odkrecic? Dokupic?Prosze o pomoc bo leże w temacie. Wyczytalem w tym watku ze jeden z was mordowal sie tez z tym ale sie udalo...Ja tymczasem nie wiem co moge zrobic zeby to odpalic ! http://www.bankfotek.pl/thumb/431009.jpeg http://www.bankfotek.pl/thumb/431007.jpeg http://www.bankfotek.pl/thumb/431008.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 26.10.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 z głowicą dostałeś 3 adaptery. u mnie w większości grzejników podpasował jeden z nich. niestety mam tez jeden grzejnik do którego żaden adapter nie podpasował... w takim wypadku trzeba wymienić wkładkę w grzejniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 28.10.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 NIestety u mnie w komplecie nie bylo tych przejściowek... Czy istnieje mozliwosc zakupu takich adapterow w sklepie hydraulicznym ? w takim wypadku trzeba wymienić wkładkę w grzejniku. jak sie nazywa ta wkladka? o co trzeba pytac w hydraulicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 28.10.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 adapterów raczej nie kupisz. dopytaj sprzedawcę regulatora, albo weź regulator i dobierz w sklepie do niego wkładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 28.10.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 adapterów raczej nie kupisz. Moze ktolokwiek z forumowiczów chciałby odsprzedać mi niw wykorzystane adaptery - moze jakis bedzie pasowal do moich grzejnikow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 29.10.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Ten typ regulatora kupiłem do łazienki , celem wysterowania obiegu grzejnika drabinkowego i podłogówki wpiętej chyba na jego powrocie. Parslej a skad jesteś ? Bo mi zostały jakieś adaptery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 29.10.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Parslej a skad jesteś ? Bo mi zostały jakieś adaptery... WaWa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 30.10.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 A jakie macie grzejniki ze wam one pasuja na tych adapterach? Zauwazylem ze do moich lazienkowcyh kaloryferow z zaworem bocznym pasuja Natomiast do Purmo i Buderus dolnozasilanych juz nie pasuja (bez adaptera) Buderus nie byl mi w stanie powiedziec czy standardowe adaptery HR20 beda pasowaly do ich zaworow.... Buderus napisal mi w załączniku z Państwa zapytaniem odnośnie montażu głowicy termostatycznej HD20 w grzejnikach VK, chcę poinformować, że w grzejnikach Buderus montowane są zawory typu N, 13G0482 lub U, 13G0483 firmy Danfoss. Nie potrafię stwierdzić czy za podany przez Państwa zawór termostatyczny będzie pasował do tych wkładów. Firma Buderus ma w swojej ofercie zawory firmy Oventrop typu HR, które są przewidziane do grzejników zasilanych od dołu (posiadają również przejściówkę). Proszę skontaktować się z producentem zaworu termostatycznego HD celem ustalenia czy wkłady stosowane w Buderusie będą kompatybilne lub skorzystanie z naszej oferty głowic termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkubiec 12.11.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam, Ja również planuję zakup tych elektrozaworów. Niemniej jednak mam pewne obawy dotyczące ich działania. Zastanawiam się jaki wpływ na pracę tych urządzeń oraz na temperaturę w pomieszczeniu ma temperatura wody w układzie. Moje niepewności wynikają z faktu, że obecnie posiadam zwykłe głowice termostatyczne i wiem, że temperatura grzejnika zależy od nastawy na głowicy oraz od tego "jak grzeją". W cieplejsze dni na "4" grzejnik jest chłodny podczas gdy w chłodniejsze jest gorący. Mam nadzieję, że elektroniczny nastawnik jest wyskalowany w st. C i nie ma znaczenia czy temperatura wody wynosi 40 czy 50 st. Czy tak jest rzeczywiście? Czy ustawiając np 21 st. będę miał zawsze 21 stopni? Dzięki za odpowiedź. Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.11.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Czy ustawiając np 21 st. będę miał zawsze 21 stopni? Tak. Chyba, że woda w grzejniku będzie zbyt chłodna, by mógł on podgrzać pokój do takiej temperatury. Wtedy otworzy przepływ na maksimum a ciepła i tak będzie zbyt mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomluk84 13.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witam mam do was pytanie może ktoś zna się na tym bardziej niż ja czy te głowice da się zamontować na grzejnikach firmy Kermi z dolnym zasilaniem nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat a nie chce kupić po to by leżało na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 czy te głowice da się zamontować na grzejnikach firmy Kermi z dolnym zasilaniem nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat Raczej na takie pytanie mała jest szansa uzyskać odpowiedź. Zorientuj się (u producenta na przykład), jaki gwint ma zawór w tym grzejniku. A potem zobacz (u producenta), czy ten zawór termostatyczny będzie do tego gwintu pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomluk84 13.11.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 no właśnie w tym problem ze na stronie producenta grzejników (http://www.kermi.pl/Polnisch/Heizen/Flachheizkoerper/Grzejniki_profilowe/Profilowe_zaworowe/index.phtml)nigdzie nie ma informacji na temat gwintu ani jaki zawór tam jest chyba czeka mnie ryzykowny zakup ale będę obserwował ten wątek może trafi sie ktoś kto ma takie zestawienie albo jakieś info. dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.11.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Już Cię miałem zmieszać z błotem, że nie chciało Ci się kliknąć w odnośnik "informacje techniczne" po prawej stronie... Potem zobaczyłem, że tam jest tylko mowa o gwintach przyłączeniowych, a nie o zaworze jako takim. Ale i tak zmuszony jestem Ci zwrócić uwagę, że mogłeś to sobie sam znaleźć, wchodząc w dział "do pobrania".http://www.kermi.pl/Polnisch/Pliki_do_pobrania/Technika_grzewcza/Informacje_tech/Dane_techniczne/Dane_techniczne_Kermi_2007.pdfStrona 64... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomluk84 13.11.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 KrzysztofLis2 - szacun dobry człowieku no faktycznie znalazłem tylko info o przyłączach ten drugi dział przeoczyłem ale z tego co Ty znalazłeś wychodzi ze tej głowicy nie da się podłączyć chyba że w 2007r jeszcze nie było tej głowicy bo dane techniczne są właśnie z 2007r zawór mam ten standardowy z 62str. oczywiście nie znalazłem tam info jaki jest tam gwint ale skoro pasuje tam głowica np. Thera-4 Classic to wychodziło by na to ze jest to gwint M30 x 1,5 ale to tak tylko mi się wydaje wiec teraz szukam jaki gwint ma Głowica programowalna Honeywell HR20 T7720 jak coś znajdę to się podzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.11.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Dokładnie taką ścieżką powinieneś iść, czyli poszukać gwintu na pasującej głowicy i spróbować skonfrontować go z gwintem na tej głowicy elektronicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 16.11.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam mam do was pytanie może ktoś zna się na tym bardziej niż ja czy te głowice da się zamontować na grzejnikach firmy Kermi z dolnym zasilaniem nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat a nie chce kupić po to by leżało na półce Mam grzejniki Kermi kupowane jakieś 4 lata temu i spasowało bez żadnych adapterów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomluk84 19.11.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam po małej przerwie lonly szkoda że chwile wcześniej mi tego nie napisałeś zamawiał bym w mniejszym stresie a tak zamówiłem można powiedzieć ze w ciemno bo nie byłem na 100% pewny czy wszystko spasuje ale przynajmniej po przeczytaniu ze pasuje spokojniej czekałem na paczkę we wtorek przyszła głowica + adaptery i ku mojemu zadowoleniu wszystko pasuje idealnie adaptery nie były potrzebne wiec jeśli ktoś będzie sobie kupował niech weźmie wersje bez adapterów (jest parę zł taniej) grzejniki miałem kupowane jakieś 8-10lat temu ale wszystko ładnie działa dziękuje wam za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts