FlashBack 23.02.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Na jętki o rozstawie 80 cm OSB4 o grubości 22 mm. Nic się nie ugina, nic się nie rozchodzi - dwa lata leży i jest jak "beton". A na taki nieużytkowy stryszek powyżej położyłem płytę pilśniową 15 mm Na to 30 cm wełny (a raczej 2x15 na zakładkę). Pozdrawiam nom basniowo, tylko pozazdroscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.02.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mam pytanie czy na nieużyteczny stryszek na który nawet niebędzie wejścia (wysokość od jętek do szczytu ok 50cm) trzeba dawać jakąś "podłogę" czy może zostać wełna między jętkami?A jaki sens miałaby tam ta podłoga?? Moim zdaniem wystarczy wełna. Tylko jak ją położysz na całości, to jak zejdziesz z tego stryszku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.02.2009 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Mam pytanie czy na nieużyteczny stryszek na który nawet niebędzie wejścia (wysokość od jętek do szczytu ok 50cm) trzeba dawać jakąś "podłogę" czy może zostać wełna między jętkami?A jaki sens miałaby tam ta podłoga?? Moim zdaniem wystarczy wełna. Tylko jak ją położysz na całości, to jak zejdziesz z tego stryszku?? welne miedzy jetki o ile tak wysoko beda sufity,i nie trzeba robic podlogi. Torciu welne bedzie wkladal od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 24.02.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Na jętki o rozstawie 80 cm OSB4 o grubości 22 mm. Nic się nie ugina, nic się nie rozchodzi - dwa lata leży i jest jak "beton". A na taki nieużytkowy stryszek powyżej położyłem płytę pilśniową 15 mm Na to 30 cm wełny (a raczej 2x15 na zakładkę). Pozdrawiam Też mamy 22mm OSB na jętkach co 70 cm i jest ok Nawet jak domownicy nie ważą dużo, to zawsze można bezpiecznie wstawić na poddasze jakieś cięższe rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtekg 25.02.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mam pytanie czy na nieużyteczny stryszek na który nawet niebędzie wejścia (wysokość od jętek do szczytu ok 50cm) trzeba dawać jakąś "podłogę" czy może zostać wełna między jętkami?A jaki sens miałaby tam ta podłoga?? Moim zdaniem wystarczy wełna. Tylko jak ją położysz na całości, to jak zejdziesz z tego stryszku?? No, i zapomniałem dopowiedzieć jedna rzecz. Ta "sufito-podłoga" z płyty pilśniowej leży NA jętkach I dopiero na tym wełna, a nie pomiedzi belkami. Dlatego też 30 cm spokojnie sie zmieściło;-) A same beleczki są zestarzone, wyszlifowane, polakierowane i co tam jeszcze, i są elementem ozdobnym sufitu i pomieszczenia - bo to sypialnia na poddaszu jest - wyszło super (no oczywiście trzeba jeszcze do tego lubić takie rustykalne tematy) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 17.04.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A jak tam jest ze "zdrowotnością" mieszkania z takimi płytami OSB? Gdzieś niedawno w jakimś innym wątku ktoś pisałem o sporej szkodliwości, wynikającej z klejów i lakierów jakimi pokryte są płyty OSB? Co o tym myśłicie.Przymierzamy się także do zrobienia podłogi na stropie drewnianym, tyle, że ta podłoga będzie dość mocniej użytkowana (planujmy urządzić tam sypialnię). Dlatego zastanawiam się czy deski czy OSB. Na ogromny plus desek można zaliczyć to, że mogę je sam wnieść do góry. Z płtą OSB 25mm to jest problem z rozmiarem i ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A jak tam jest ze "zdrowotnością" mieszkania z takimi płytami OSB? Gdzieś niedawno w jakimś innym wątku ktoś pisałem o sporej szkodliwości, wynikającej z klejów i lakierów jakimi pokryte są płyty OSB? Co o tym myśłicie. Przymierzamy się także do zrobienia podłogi na stropie drewnianym, tyle, że ta podłoga będzie dość mocniej użytkowana (planujmy urządzić tam sypialnię). Dlatego zastanawiam się czy deski czy OSB. Na ogromny plus desek można zaliczyć to, że mogę je sam wnieść do góry. Z płtą OSB 25mm to jest problem z rozmiarem i ciężarem. Tu nie ma co myśleć. W skrócie to na podłogę OK, na podłogę i ściany nie OK. Nie chce mi się szukać skąd to jest, ale chyba producent tak podaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Dlatego zastanawiam się czy deski czy OSB. Na ogromny plus desek można zaliczyć to, że mogę je sam wnieść do góry. Z płtą OSB 25mm to jest problem z rozmiarem i ciężarem.Zawsze możesz płytę przeciąć na 3-4 paski i już sam wniesiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts