Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej grubości OSB na stryszku ?

Jerry304

Recommended Posts

Na jętki o rozstawie 80 cm OSB4 o grubości 22 mm.

Nic się nie ugina, nic się nie rozchodzi - dwa lata leży i jest jak "beton".

A na taki nieużytkowy stryszek powyżej położyłem płytę pilśniową 15 mm

Na to 30 cm wełny (a raczej 2x15 na zakładkę).

Pozdrawiam

nom basniowo, tylko pozazdroscic.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie czy na nieużyteczny stryszek na który nawet niebędzie wejścia (wysokość od jętek do szczytu ok 50cm) trzeba dawać jakąś "podłogę" czy może zostać wełna między jętkami?
A jaki sens miałaby tam ta podłoga?? Moim zdaniem wystarczy wełna. Tylko jak ją położysz na całości, to jak zejdziesz z tego stryszku??

Mam pytanie czy na nieużyteczny stryszek na który nawet niebędzie wejścia (wysokość od jętek do szczytu ok 50cm) trzeba dawać jakąś "podłogę" czy może zostać wełna między jętkami?
A jaki sens miałaby tam ta podłoga?? Moim zdaniem wystarczy wełna. Tylko jak ją położysz na całości, to jak zejdziesz z tego stryszku??

welne miedzy jetki o ile tak wysoko beda sufity,i nie trzeba robic podlogi.

Torciu welne bedzie wkladal od spodu.

Na jętki o rozstawie 80 cm OSB4 o grubości 22 mm.

Nic się nie ugina, nic się nie rozchodzi - dwa lata leży i jest jak "beton".

A na taki nieużytkowy stryszek powyżej położyłem płytę pilśniową 15 mm

Na to 30 cm wełny (a raczej 2x15 na zakładkę).

Pozdrawiam

Też mamy 22mm OSB na jętkach co 70 cm i jest ok

Nawet jak domownicy nie ważą dużo, to zawsze można bezpiecznie wstawić na poddasze jakieś cięższe rzeczy

No, i zapomniałem dopowiedzieć jedna rzecz.

Ta "sufito-podłoga" z płyty pilśniowej leży NA jętkach ;-)

I dopiero na tym wełna, a nie pomiedzi belkami. Dlatego też 30 cm spokojnie sie zmieściło;-)

A same beleczki są zestarzone, wyszlifowane, polakierowane i co tam jeszcze, i są elementem ozdobnym sufitu i pomieszczenia - bo to sypialnia na poddaszu jest - wyszło super (no oczywiście trzeba jeszcze do tego lubić takie rustykalne tematy)

Pozdrawiam

• 1 month później...

A jak tam jest ze "zdrowotnością" mieszkania z takimi płytami OSB? Gdzieś niedawno w jakimś innym wątku ktoś pisałem o sporej szkodliwości, wynikającej z klejów i lakierów jakimi pokryte są płyty OSB? Co o tym myśłicie.

Przymierzamy się także do zrobienia podłogi na stropie drewnianym, tyle, że ta podłoga będzie dość mocniej użytkowana (planujmy urządzić tam sypialnię).

Dlatego zastanawiam się czy deski czy OSB. Na ogromny plus desek można zaliczyć to, że mogę je sam wnieść do góry. Z płtą OSB 25mm to jest problem z rozmiarem i ciężarem.

A jak tam jest ze "zdrowotnością" mieszkania z takimi płytami OSB? Gdzieś niedawno w jakimś innym wątku ktoś pisałem o sporej szkodliwości, wynikającej z klejów i lakierów jakimi pokryte są płyty OSB? Co o tym myśłicie.

Przymierzamy się także do zrobienia podłogi na stropie drewnianym, tyle, że ta podłoga będzie dość mocniej użytkowana (planujmy urządzić tam sypialnię).

Dlatego zastanawiam się czy deski czy OSB. Na ogromny plus desek można zaliczyć to, że mogę je sam wnieść do góry. Z płtą OSB 25mm to jest problem z rozmiarem i ciężarem.

Tu nie ma co myśleć. W skrócie to na podłogę OK, na podłogę i ściany nie OK. Nie chce mi się szukać skąd to jest, ale chyba producent tak podaje.