pepe28 09.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 WitamMam pytanie do posiadaczy kotłów Atmosamam 154 m2 +20m2 garażu jakiej mocy wybrać kocioł18S czy 20GS. I jeszcze jedno jak najlepiej i w miarę tanio podłaczyć kocioł+bufor 1000L bez zasobnika + następny bufor 300 z dwiema wężownicamipodłączony kocioł i solary czy takie rozwiązanie jest poprawne i możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniu-03 11.01.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witam, oba kociolki sa nieco za male jesli chodzi o stalopalnosc do podanej Ciebie powierchni. Wada obu jest niestety niewielka komora zaladowcza i koniecznosc przygotowywania kawalkow drewna ok. max. 33 cm wiec drugie tyle roboty przy cieciu i rabaniu drewna. Osobiscie wybralbym z Atmosow jak chcesz model DC22s, 22 kw, komora na 100 litrow, moze nie zawrotnie duza ale wkladasz kawalki drewna dlug. 0,5 m. a to juz spore ulatwienie. 20gs jest dosc drogim kotlem, przez zastowsowanie ceramiki po to aby kociol spelnial najsurowsze normy emisji na zachodzie jego cena poszybowala dosc wyoko. u Nas to na razie spiewka przyszlosci, wiec lepiej sobie darowac. DC18s z komora pojemnosci 66 litrow to juz male nieporozumienie. Co do buforow na allegro. pl widac, ze atmopol troche jakby zjechal z ceny zajrzyj tutaj http://www.allegro.pl/item525364373_500_l_nie_izolowany_zbiornik_akumulacyjny_pm.html POdobnie cena laddomatu 950 u nich wydaje sie byc juz interesujaca. Jesli jestes z pld. czesci kraju zajrzyj na strone slowackiego dystrybutora atmosa vigasa i in. kotlow. http://www.drevoplyn.sk. Ceny tam jak do tej pory bezkorencyjnie nizsze, wystarczy zapiac przyczepke i poswiecic jeden dzien dla oszczednosci rzedu nawet 2000 pln na kotle o podobnej mocy. Bylem tam kiedys ze znajomym i oplacalo sie. Po polsku tez mozna negocjowac . Co do rozwiazania polaczenia to chyba stadard wiec jest tego pelno w sieci. Pozdrawiam Zbyniu Witam Mam pytanie do posiadaczy kotłów Atmosa mam 154 m2 +20m2 garażu jakiej mocy wybrać kocioł 18S czy 20GS. I jeszcze jedno jak najlepiej i w miarę tanio podłaczyć kocioł +bufor 1000L bez zasobnika + następny bufor 300 z dwiema wężownicami podłączony kocioł i solary czy takie rozwiązanie jest poprawne i możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe28 11.01.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Dzięki wielkie za pomoc ostatnio mało kto chce sie wypowiedziećna to co mnie interesuje jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEATA15A 13.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ja mam 180m do ogrzania średnia temp. w domu to 26st.daje mi to atmos25dc bez buforow spalanie ok.20m drewna lisciastego,stałopalność to 8-10 godz.piec rewelacja,mam porownanie przez 6 lat mialam orlan25 ale skorodował.Spalal tyle samo ale gorsza jakość dymił,smolił i droższy.Polecam gorąco najlepszy piec na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts