RobertAgnieszka 09.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 wystąpiłem w maju ub.r o wydanie WZ w sprawie rozbudowy domu. Otrzymałem ją i teraz w grudniu (również ub.r) złożyłem podanie o wydanie pozwolenia na budowę. Okazało się, że nie mogę dostać tzw pieczątki ostateczności bo nie ma zwrotki w aktach sprawy o WZ od jednego z sąsiadów, iż otrzymał lub nie otrzymał kopii decyzji. W międzyczasie ta pani sąsiadka sprzedała swoją nieruchomość i ślad po niej zaginął. A nowym właścicielem jest developer, który już zapowiedział że zablokuje moją budowę! Co można zrobić w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Developer może zgłosić sprzeciw. Ale... jeśli nie minął mu termin. Ważna jest zwrotka - dostał to pismo czy nie ? Jeśli nie to pewnie wyślą jeszcze raz - albo odczekają i odfajkują MOi sąsiedzi twierdzą, że nie dostali żadnych pism .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 kiedy dokładnie złożony był wniosek i kiedy urząd wysłał do wszystkich zawiadomienia. Może po prostu jeszcze poczta nie dostarczyła Gdyby ktokolwiek odebrał, zwrotka powinna się znaleźć w urzędzie. Jeżeli nikt nie odbierze w przeciągu 2 tygodni, przesyłka wróci do urzędu - i tutaj musisz się dowiedzieć co w takim wypadku. Co to za deweloper?? Coś szczególnego chcesz budować, czy zwykły domek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 12.01.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Oko za oko - gdy developer ruszy z projektem też mu utrudniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 14.01.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ciekawe, co było wcześniej. Sprzedaż nieruchomości czy polecony KPA Art. 44. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43 pismo składa się na okres siedmiu dni w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza się w skrzynce na korespondencję lub, gdy to nie jest możliwe, na drzwiach mieszkania adresata albo biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w miejscu widocznym na nieruchomości, której postępowanie dotyczy; w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 14.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 u mnie tez tak bylo , jeden od jednego z sasiadow nie przyszla zwrotka. Pani napisala reklamacje na poczte i przyszlo po 2 tygodniach ze nie odebrał. I uznaje sie to za doręczone i przybili ostatecznosc Developer to sobie moze jakie on Ci moze robic problemy jesli wszystko jest zgodnie z przepisami? Jest i na to rozwiazanie , wystarczy podzielic dzialke tak aby z jego strony byla jeszcze jedna dzialka nawet szerokosci 2 cm i juz nie bedzie sasiad stroną - moze upierdliwe ale widzialem jak tak facet obszedl prawo bo tez mial zyczliwego sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jest i na to rozwiazanie , wystarczy podzielic dzialke tak aby z jego strony byla jeszcze jedna dzialka nawet szerokosci 2 cm i juz nie bedzie sasiad stroną - moze upierdliwe ale widzialem jak tak facet obszedl prawo bo tez mial zyczliwego sasiadaMoże być problem, jeżeli jest ustalona minimalna wielkość działki. Wtedy takiej małej sobie nie wydzielisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 15.01.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ok ale to wszystko zalezy od tego czy jest plan zagospodarowania itp nie znam sie na tym ale wiem ze tak to jeden gosc obszedl wydzielil z swojej dzialki jeszcze jedna i wtedy ta dzialka byla strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.01.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ok ale to wszystko zalezy od tego czy jest plan zagospodarowania itp nie znam sie na tym ale wiem ze tak to jeden gosc obszedl wydzielil z swojej dzialki jeszcze jedna i wtedy ta dzialka byla stronaczekaj czekaj. Autor pisze coś o warunkach zabudowy a te są chyba gdy nie ma MPZP. Tak więc pewnie ma szanse wydzielić małą działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 ja dzielilem dzialke 50 arowa na 4 mniejsze i wygladalo to tak ze mialem po prostu 4 wztki ktore pokrywaly cala dzialke 50 arowanei wiem natomiast jak jest z powierzchnia minimalna dzialki :/bo zeby zlozyc wz to trzeba okreslic to tam chcesz postawic jak postawisz dom no to dzialka szerokosci 10 m nie wchodzi w gre chyba ze jakis kiosk , wiate itp :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 17.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Na podział działki też trzeba wystąpić o WZ, więc to rozwiązanie raczej odpada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts