Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy - problem z sąsiadem

RobertAgnieszka

Recommended Posts

wystąpiłem w maju ub.r o wydanie WZ w sprawie rozbudowy domu. Otrzymałem ją i teraz w grudniu (również ub.r) złożyłem podanie o wydanie pozwolenia na budowę. Okazało się, że nie mogę dostać tzw pieczątki ostateczności bo nie ma zwrotki w aktach sprawy o WZ od jednego z sąsiadów, iż otrzymał lub nie otrzymał kopii decyzji. W międzyczasie ta pani sąsiadka sprzedała swoją nieruchomość i ślad po niej zaginął. A nowym właścicielem jest developer, który już zapowiedział że zablokuje moją budowę! Co można zrobić w tej sytuacji.

Developer może zgłosić sprzeciw. Ale... jeśli nie minął mu termin. Ważna jest zwrotka - dostał to pismo czy nie ? Jeśli nie to pewnie wyślą jeszcze raz - albo odczekają i odfajkują :) MOi sąsiedzi twierdzą, że nie dostali żadnych pism ..:)

kiedy dokładnie złożony był wniosek i kiedy urząd wysłał do wszystkich zawiadomienia. Może po prostu jeszcze poczta nie dostarczyła ;)

Gdyby ktokolwiek odebrał, zwrotka powinna się znaleźć w urzędzie.

Jeżeli nikt nie odbierze w przeciągu 2 tygodni, przesyłka wróci do urzędu - i tutaj musisz się dowiedzieć co w takim wypadku.

Co to za deweloper??

Coś szczególnego chcesz budować, czy zwykły domek??

Ciekawe, co było wcześniej. Sprzedaż nieruchomości czy polecony

KPA

Art. 44. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43 pismo składa się na okres siedmiu dni w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza się w skrzynce na korespondencję lub, gdy to nie jest możliwe, na drzwiach mieszkania adresata albo biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w miejscu widocznym na nieruchomości, której postępowanie dotyczy; w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu.

u mnie tez tak bylo , jeden od jednego z sasiadow nie przyszla zwrotka.

Pani napisala reklamacje na poczte i przyszlo po 2 tygodniach ze nie odebrał.

I uznaje sie to za doręczone i przybili ostatecznosc

Developer to sobie moze :) jakie on Ci moze robic problemy jesli wszystko jest zgodnie z przepisami? Jest i na to rozwiazanie , wystarczy podzielic dzialke tak aby z jego strony byla jeszcze jedna dzialka nawet szerokosci 2 cm i juz nie bedzie sasiad stroną - moze upierdliwe ale widzialem jak tak facet obszedl prawo bo tez mial zyczliwego sasiada

Jest i na to rozwiazanie , wystarczy podzielic dzialke tak aby z jego strony byla jeszcze jedna dzialka nawet szerokosci 2 cm i juz nie bedzie sasiad stroną - moze upierdliwe ale widzialem jak tak facet obszedl prawo bo tez mial zyczliwego sasiada
Może być problem, jeżeli jest ustalona minimalna wielkość działki. Wtedy takiej małej sobie nie wydzielisz.

ok ale to wszystko zalezy od tego czy jest plan zagospodarowania itp nie znam sie na tym ale wiem ze tak to jeden gosc obszedl wydzielil z swojej dzialki jeszcze jedna i wtedy ta dzialka byla strona
czekaj czekaj.

Autor pisze coś o warunkach zabudowy a te są chyba gdy nie ma MPZP. Tak więc pewnie ma szanse wydzielić małą działkę...

ja dzielilem dzialke 50 arowa na 4 mniejsze i wygladalo to tak ze mialem po prostu 4 wztki ktore pokrywaly cala dzialke 50 arowa

nei wiem natomiast jak jest z powierzchnia minimalna dzialki :/

bo zeby zlozyc wz to trzeba okreslic to tam chcesz postawic jak postawisz dom no to dzialka szerokosci 10 m nie wchodzi w gre chyba ze jakis kiosk , wiate itp :/