Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z kominem piece gazowego (kondensacyjnego)

Recommended Posts

Witam mam piec gazowy kondensacyjny i tu chyba jest problem z kominem.z tego co poczytałem po winy być 2 rury (rura w rurze ) a umnie jest tak ze spalinowa jest do konca komina a wentylacyjna konczy sie zaraz w kominie. wie ktos czy moze to wpłynac na prace kotła i wieksze spalanie gazu ??? (rachunki sa bardzo duże ) z góry dzieki za odpowiedzi

Witam mam piec gazowy kondensacyjny i tu chyba jest problem z kominem.z tego co poczytałem po winy być 2 rury (rura w rurze ) a umnie jest tak ze spalinowa jest do konca komina a wentylacyjna konczy sie zaraz w kominie. wie ktos czy moze to wpłynac na prace kotła i wieksze spalanie gazu ??? (rachunki sa bardzo duże ) z góry dzieki za odpowiedzi

No to masz rura w rurze, tylko, że ta zewntrzna jest stworzona przez ścianki komina. Na pewno nie to jest powodem dużego zużycia gazu.

no włanie z tego co wiem to powina byc rura w rurze ale ja mam podłączone do komina który jest zrobiony z cegły i jedna rura tylko wchodzi do tego komina spalinowa a 2 rura to grubsza któa powina zaciagac powietrze konczy sie odrazu przy wejsciu komina.A z tego co wiem 2 rury powiny isc az do dachu chyba ze sie myle

Jak mówili poprzednicy masz "rurę w rurze". To nie musi być rura w dosłownym rozumieniu. Istota między innymi polega na tym, że rura którą wychodzą spaliny (wewnętrzna) oddaje ciepło zasysanemu powietrzu do spalania. Np. pooglądaj schematy na stronie producenta systemów kominowych stalowych np. firmy Kominflex (znajdziesz po googlu). Ja też mam kondensat (Viessmann Vitodens 222) i komin wygląda następująco: w pustak wentylacyjny (typowy, wewnątrz kwadrat 140 mm) wpuszczona jest stalowa rura fi wew. 80mm i poprzez specjalne przejście osadzone w ścianie podłączone z piecem - oczywiście pustak wentylacyjny jest obudowany pełną cegłą (jeden z pionów komina). Zużycie roczne gazu za 2008 r - 1560 m3 + 3 m3 drewna do kominka - dom 150 m2 z poddaszem (temp. 21/19) + garaż w bryle domu (temp. 10)