Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłem ten projekt bez większego zastanowienia, ale przestał mi się podobać. Mam działkę 24x31m. Teraz mam głównie wątpliwości, co do długości korytarza i braku zadaszonego tarasu. Zastanawiam się nad likwidacją pokoju nr 7, gdzie powstałby zadaszony taras z wyjściem z pokoi 8 i 6, a może zrezygnować w ogóle z tego projektu i wybrać inny? Mam 5-cio osobową rodzinę. Proszę więc o opinie na jego temat lub wskazanie innego projektu. :(

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=309&IdKolekcji=20

Nie jest zły. Jeśli masz pięcioosobową rodzinę, pewnie każdy chciałby mieć własny kąt. Ja nie rezygnowałabym z pokoju nr 7. Myślę, że skoro tak bardzo zależy Ci na zadaszonym tarasie, może wystarczy przedłużyć połać dachu nad istniejący przy salonie taras, podpierając słupami (rozmiary działki pozwalają chyba jeszcze na 2 metry). Pytanie tylko, jak ustawisz dom na działce i czy nie okaże się, że taras zadaszony bardzo zaciemnia pomieszczenie obok (ale zimą promienie słoneczne padają pod innym katem, więc moze nie bedzie źle). Zastanów się ewentualnie nad markiza, którą można zwinąc na zime?

Co do korytarza, to również jest do zaakceptowania. Zauważ, że dzięki niepełnej przegrodzie stanowi on też część salonu, przez co powiększa jego przestrzeń. Dla pięcioosobowej rodziny 29-metrowy salon na pewno nie jest zbyt duży. Jeśli inne rozwiazania tego domu odpowiadają Ci, ja bym go zaakceptowała. No, chyba że możesz pozwolic sobie na dom zdecydowanie większy - wtedy warto jeszcze poszukać, ale moze to być kłopotliwe ze względu na wymiary działki.

Witam :) Ogólnie projekt niegłupi, ale chciałabym ci zwrócić uwagę na jedną rzecz - moim zdaniem nie do zaakceptowania jest centralne położenie sypialni rodziców. Zbyt mało odizolowane od salonu. Poza tym nie wiem, w jakim wieku masz dzieci, ale ja mam nieco starsze i towarzystwo potrafi wychodzić od nich o 2-3 w nocy. Dlatego lepszy jest układ, kiedy sypialnia rodziców jest wycofana w głąb domu (tak mam teraz w mieszkaniu), żeby te całe tabuny nie budziły was, wychodząc. Dzieciom nic nie przeszkadza - i tak mają mocny sen :wink:

Sorry, ale na temat kosztów budowy nie jestem w stanie się wypowiedziec. Sama jestem zaskakiwana przy swojej budowie, jak bardzo wszystko odbiega od zrobionego na moje zamówienie kosztorysu i to już na etapie fundamentów. Myślę, że w miarę bezpieczne jest liczenie około 2-2,5 tys./metr. Potem w zależności od opcji: buduję z dużym nakładem pracy własnej, wybieram tanie materiały, zwłaszcza wykończeniowe - koszty idą w dół lub buduje firma (nie tylko pod klucz), wybieram średnie/drogie materiały - cena leci niebotycznie w górę.

U nas również za przystawienie pieczątki cena będzie podobna.

Projekt naprawdę fajny. Zastanów się przy adaptacji, czy jest szansa na przerzucenie łazienek w kierunku pomieszczenia gospodarczego (przesunięcie sypialni małżeńskiej w górę). Na pewno zmniejszy to koszty, bo wyeliminuje jeden pion wod-kan. Nie wiem tylko, czy jest to możliwe, bo ściana między sypialnią rodziców a łazienkami jest chyba nośna. W tej kwestii musi wypowiedziec się architekt. Pozdrawiam i życzę spokojnej akceptacji swojego wyboru. :D

Projek fajny jest - nie marudz

a korytarz wcale nia taki dlugi chco lekko zaznaczone to jest jeszcze w salonie ta polka czy czyms (miedzy tymi dwoma (chyba ) slupami - ale przeciez mozna zaaranzowac to inaczej ;)

sypialnie rodzicow b latwo zamienic miejscami z pok nr 8 (wtedy wejscie do laz z innej strony) ale nie wiem czy jest sens - w sumie dzieciaki razem w dalszej czesci domu a rodzice troche od ich pokoi odizolowani

Jedyne na co zwrocilam uwage - to dosyc duze poddasze (znaczy sie wysokie) jak na projet parterowy 0- moze warto pomyslec o jakims stryszku - szkoda tej przestrzeni (albo moze pomyslec o mniejszym spadku - taka polac dachowa tez kosztuje)

na pierwszy rzut oka projet wyglada jak na proj z poddaszem uzytkowym

a tak ogolnie zgrabny ten projekt i niebrzydki - mysle ze to byl dobry wybor

pozdrawiam!

Dzięki wszystkim za podpowiedzi!

Zastanowię się nad ich wprowadzeniem w życie. Na razie będę myślał jednak nad przystosowaniem posiadanego już projektu do własnych potrzeb i wstrzymam się nad wydawaniem kolejnych pieniędzy na następne projekty. Z tego co widać na forum, to można powiedzieć, że prawie wszystkie mają jakieś wady i niedoróbki i nie tylko ja jeden marudzę :lol:

• 1 month później...
Witam. Kupiłem projekt ustawny i bardzo mi się podoba. Mam dużą działkę i ustawię budynek wykuszem w stronę wjazdu -południe, w związku z czym wejście od wschodu (ze szczytu). Planuję kiedyś w przyszłości (jeśli pieniądze pozwolą) budowę budynku gospodarczego i zrezygnowałem z garażu na rzecz kotłowni (z wejściem z zewnątrz) i wc. Z 11, 12 i 13 wyszedł duży pokój (z jednym oknem), do którego będą duże drzewi z korytarza. Dlatego łazienki połączyłem w jedną. Zrezygnowałem ze spiżarni (duża kotłownia) i wstawiłem w kuchni drugie okno od południa (komin został przesunięty na ścianę z wiatrołapem. Dla mnie w tej chwili domek super. Budowę zaczynam jesienią. Wybierając przejrzałem setki projektów i tak naprawdę każdy z nich wymaga przeprowadzenia zmian.

Tak jest,

kruczo-czarny blondyn, włosy proste zęby kręcone, nosi ortalionowy płaszcz z krótkim rękawem i podpinką oraz pali Klubowe.... Tak, wątpliwości można mnożyć i mnożyć.... Przychylam się do opinii moich przedmówców - to jest naprawdę dobry projekt. Nawet wiatrołap jest porządny, a nie często się to zdarza. Nie będę silił się na kolejne sugestie bo sporo ich już otrzymałeś. Skup się raczej na dostosowaniu projektu do własnych potrzeb. Zadaszony taras naprawdę zaciemnia pomieszczenia.

Na jedną sugestię jednak sobie pozwolę. Jeśli wejście miałoby być od północy, to sugeruję zrobić lustrzane odbicie, tak żeby po powrocie do domu np. po pracy, siedząc w wygodnym fotelu na tarasie skorzystać jeszcze ze słoneczka a wieczorem oglądać jego zachód. Także salon lepiej byłby doświetlony.

Powodzenia.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Po przeanalizowaniu wszystkich szczegółów, znaleźliśmy w nim kilka błędów, które na stronie Muratora zostały juz sprostowane: np. w katalogu projektów gotowych "Najpiękniejsze Domy" wydawnictwa Murator hol+korytarz=14,0m2, gdy w rzeczywistości jest 25.45m2, pokrycia dachu w katalogu=237,5m2 - w rzeczywistości jest 279,4m2. Właśnie z tych względów zwróciliśmy ten projekt (kupiony zresztą przez internet). Muszę pochwalić zachowanie wydawnictwa, które bez zadnego problemu zwróciło nam pieniądze za ten projekt, oraz przeprosiło za zaistniałe pomyłki.

Aktualnie w fazie końcowej mamy zrobiony projekt indywidualny i cieszymy się, ze zwróciliśmy Ustawny. Mimo to bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi

• 4 weeks później...

Witam wszystkich Forumowiczow!

To moj pierwszy, ale na pewno nie ostatni post na tym Forum. Jestem pod wrazeniem Waszych dziennikow, zdjec WAszych domkow i checi dzielenia sie WAszymi doswiadczeniami w budowaniu. To na "mur beton" :) jedno z najsympatyczniejszych miejsc w necie i wcale sie nie podlizuje! ... ale do rzeczy.... Wertujemy z mezem teraz mnostwo projektow, ale sami wiecie, ze ten wymarzony b. trudno jest znalezc... Mamy dzialke z wjazdem od poludniowego wschodu, co dosyc mocno ogranicza nam wybor projektu, ale wymiary ma o.k. 29x36 wiec nie ma co na nia tak narzekac :) . Z tych przejrzanych projektow najbardziej odpowiada nam chyba "Ustawny" pracowni Jota. Domek jest tak jak chcemy - parterowy, ma calkiem ciekawy uklad pomieszczen, pasuje do naszej dzialki, mozna wygospodarowac tam strych, ale ma oczywiscie minusy nie podobaja sie nam zadaszenia, chcielibysmy powiekszyc wc i moze czesciowo zadaszyc taras i polaczyc pokoje 6 i7. Co sadzicie o "Ustawnym", bedziemy wdzieczni za kazda sugestie, moze ktos z Was buduje, zbudowal lub przymierza sie do budowy "Ustawnego", byloby super dowiedziec sie czegos o Waszych doswiadczeniach, sugestiach, ale pytanie kierujemy oczywiscie do wszystkich Forumowiczow. A moze zasugerowalibyscie nam cos podobnego jak "ustawny" tak do 160m. Z gory wielkie dzieki! Pozdrowienia. Aguska 2006

-------------------------------------------------------------------------------------

Witam wszystkich!

W poprzednim poscie nie dodalam linku do "Ustawnego", prosze powiedzcie co o nim sadzicie :), a moze ktos z Was go buduje? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi. Chcialabym rowniez zapytac, jakie macie doswiadczenia z projektami pracowni Jota, czekam na Wasze opinie i pozdrawiam!

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=309&IdKolekcji=

Agnieszka :)

Podoba mi sie uklad salonu , kuchni, garazu itp.- generalnie caly "przod domu" z tylem ciut gorzej :)

Jak rozumiem ten projekt (czy tez jego wersja lustrzana) pasuje Ci do stron swiata na dzialce itp? :wink:

Troche dziwnie z ta sypialnia (11) bo tak "na widoku" z salonu no ale coz... ale za to ciekawie wygosp. osobna lazienke )

Nie wiem czy nie polaczylabym malego kibelka (13) z pom gosp (12) likwidujac ten pseudokorytarzyk :-? (mozna by zostawic sciane nawet z dzrwiami odgradzajace jedno pom od drugiego - ale zeby wejscie bylo wspolne - ale sie nie upieram)

Malutkie sypialnie - no ale to masz pewnie tego swiadomosc

Nie podoba mi sie ten waski jak kiszka korytarzyk prowadzacy do pryw. czesci domu - ale za bardzo nie da rady z tym pokombinowac...

Zauwazylam tez jedna rzecz - to parterowka a kat nachylenia dachu 35 stopni - sporo - robi sie niewykorzystana przestrzen na poddaszu - moze warto wygosp . jakies miejsce na schody i urzadzic na poddaszu stryszek, lub ew. jakis pokoj? :)

Zielonooka i Darek! Wielkie dzieki za Wasze posty!

Zielonooka dziekuje Ci bardzo za wszystkie wskazowki :) . Tez planowalismy poszerzenie wc kosztem korytarzyka, wejscie do pom. gosp. byloby od garazu, mozna byloby tez polaczyc pokoje 6 i 7, do tego domu dodatkowo jest dostepny projekt poddasza. Masz racje, korytarzyk w czesci sypialnianej jest kiszkowaty, nie podoba mi sie rowniez daszek nad drzwiami wejsciowymi, zawsze chcialam tez miec czesciowo zadaszony taras, no coz, nie ma idealnych projektow gotowych. Zastanawiamy sie tez, czy nie lepiej jednak zdecydowac sie na projekt indywidualny, szukamy tez dalej odpowiedniego projektu gotowego, moze slyszalas o czyms ciekawym z wjazdem od pld ? Jeszcze raz dzieki za rady i mam nadzieje, ze zostaniemy w kontakcie!

Pozdrawiam

Agnieszka

P.S. Dziwi mnie, ze tak malo osob interesuje sie tym projektem, jest przeciez o.k.

Wpraszam się do grona zainteresowanych tego typu projektami, tzn z wjazdem od południa, a szczegółnie Vis a vis, czyli C126 z muratora.

Mam do na tapecie juz od kilku tygodni i nic lepszego dla mnie nie znałazłam.

Byłabym baaaardzo zainteresowana wyceną. Zielonooka, czy ja także mogę ja poznać?

Bedę bardzo wdzięczna! :)