Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam dużą działkę i ustawię budynek wykuszem w stronę wjazdu -południe, w związku z czym wejście od wschodu (ze szczytu). Planuję kiedyś w przyszłości budowę budynku gospodarczego i zrezygnowałem z garażu na rzecz kotłowni (z wejściem z zewnątrz) i wc. Z 11, 12 i 13 wyszedł duży pokój (z jednym oknem), do którego będą duże drzwi z korytarza. Dlatego łazienki połączyłem w jedną. Zrezygnowałem ze spiżarni (duża kotłownia) i wstawiłem w kuchni drugie okno od południa (komin został przesunięty na ścianę z wiatrołapem). Jeszcze to tego schody gospodarcze na strych z kotłowni (zrezygnowałem z jednego okna w ,,garażu"). Mam już stan surowy budynku pod dachem i nie żałuję wyboru. W rzeczywistości dom jest bardzo przestronny, dużo pomieszczeń. Nie lubię klitek a wszystkie pomieszczenia wypadły bardzo ładne. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mam dużą działkę i ustawiłem budynek wykuszem w stronę wjazdu -południe, w związku z czym wejście od wschodu (ze szczytu). Planuję kiedyś w przyszłości budowę budynku gospodarczego i zrezygnowałem z garażu na rzecz kotłowni (z wejściem z zewnątrz) i wc. Z 11, 12 i 13 wyszedł duży pokój (z jednym oknem), do którego będą duże drzwi z korytarza. Dlatego łazienki połączyłem w jedną. Zrezygnowałem ze spiżarni (duża kotłownia) i wstawiłem w kuchni drugie okno od południa (komin został przesunięty na ścianę z wiatrołapem). Jeszcze to tego schody gospodarcze na strych z kotłowni (zrezygnowałem z jednego okna w ,,garażu"). Mam już stan surowy budynku pod dachem i nie żałuję wyboru. W rzeczywistości dom jest bardzo przestronny, dużo pomieszczeń. Nie lubię klitek a wszystkie pomieszczenia wypadły bardzo ładne.

Zdjęć jeszcze nie mam ale jak będę to wstawię.

Pozdrawiam.

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
A czy ten projekt da sie troche przerobic tj. rozszerzyc troche dom, zeby byl szerszy korytarz?

Pewnie się da, tyle tylko, że to już nie będzie trochę. Przy prawie 19 m. ściany przesunięcie jej o 0,5 m. da około 9,5 m. kw. dodatkowej powierzchni, a to kosztuje. Samo przeprojektowanie też będzie kosztować. :roll:

Prościej jest zmienić konstrukcję stropu z Terivy na wiązar kratowy (drewniany), unikniesz wewnątrz wszystkich ścian nośnych. Możesz wtedy swobodnie ustawiać ściany działowe i np. zmniejszyć trochę sypialnie po lewej stronie korytarza. Zyskasz też około 24 cm. szerokości korytarza nie robiąc zmian w przebiegu ścian, na zmniejszeniu grubości muru: 24 cm. nośna (strop teriva), 12 cm. działowa (strop z wiązarów).

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
Czy ktoś może wybudował ten domek? Pytam bo u mnie są już fundamenty i za 2 miesiace ruszamy dalej- chcualabym wieziec jak w rzeczywistosci wyglada ten domek? Czy ktos ma moze zdjecia? I czy jest drogi pozniej w utrzymaniu? Czekam na odpowiedzi. Dziekuję!

• 6 months później...
  • 1 year później...

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem "Ustawnego". Myślę, że to była naprawdę dobra decyzja.

Dom jest bardzo funkcjonalny aczkolwiek wymagał drobnych zmian.

W tym roku domek jest na etapie-stan surowy otwarty.

Zainteresowanym zdecydowanie polecam!!

Pozdrawiam

http://img685.imageshack.us/img685/4201/ustawny1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img651.imageshack.us/img651/6598/ustawny2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez adamdolega
chęć dodania fotografi

• 4 months później...