belenix 09.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Od jakiegoś czasu denerwuje mnie bałagan w szafie i chodzi mi po głowie pomysł wykonania ze stali szuflad wewnętrznych na narzędzia (dokładnie taki sam system jak ma to miejsce w szafkach narzędziowych, które można zobaczyć w warsztatach). Pomysł jaki się w mej głowie zrodził wygląda następująco:- oba boki przód i front chciałbym giąć na kształt litery L (boki dodatkowo z zakładkami),- dno szuflady - blacha bez zagięć położona na wyżej wymienionych elementach,- wszystko estetycznie połączyć nitami (spawanie raczej w grę nie wchodzi), a do boków przymocować prowadnice łożyskowe / kulkowe.- dopuszczam do myśli malowanie proszkowe. Do tej pory przy tworzeniu mebli na własny użytek korzystałem tylko z drewna, mdf, hdf oraz sklejki brzozowej i przyznam, że moja wiedza na temat stali jest dość uboga. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o poradę - jakiej stali, a ściślej jakiego gatunku stali użyć (mało podatna na odkształcenia) i jakiej grubości (ze względów estetycznych zastanawiam się nad blachą o grubości 1.5 lub 2 mm). Szerokość szuflad 65 cm, długość lub jak kto woli głębokość 40 cm, wysokość zróżnicowana.Przeznaczenie - narzędzia ręczne oraz elektronarzędzia wraz z osprzętem, śruby, gwoździe i inne szpargały. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belenix 11.01.2009 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Czy nikt z Was nie zetknął się z meblami zrobionymi z blachy stalowej?Czy moje pytanie trąci absurdem (a właściwie prośba o poradę przy wyborze najodpowiedniejszego do tego celu materiału)? Czy napisałem je w obcym i zarazem niezrozumiałym języku? Wiem, że takie meble można zamówić i pójść na łatwiznę, ale koszt zaczynający się od 1000 zł wzwyż nie zachęca mnie do takich zabiegów i dlatego chcę samodzielnie wykonać takie meble (a właściwie szuflady). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 11.01.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 No wybacz, ale skoro tak bardzo chcesz babskiej opinii to proszę - nie rozumiem twojej silnej potrzeby trzymania narzędzi w szufladach z blachy. A drewniane się do tego celu nie nadają ?? Poza tym bardzo popularnym sposobem trzymania narzędzi jest wieszanie ich na ścianie (na hakach) a wszelkiego rodzaju "dupereli" typu śrubki, gwoździe, wkręty, nakrętki w pojemnikach plastikowych. Być może takie "pospolite" sposoby cię nie satysfakcjonują - w tej sytuacji radź sobie sam. Potem możesz się pochwalić co ci wyszło. Mam silne wrażenie, że na forum "wnętrza" jest sporo kobiet, więc nie spodziewaj się, że mamy szafy z blachy i nie wymuszaj odpowiedzi na pytanie "o trącanie absurdem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 12.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Czy nikt z Was nie zetknął się z meblami zrobionymi z blachy stalowej? Czy moje pytanie trąci absurdem (a właściwie prośba o poradę przy wyborze najodpowiedniejszego do tego celu materiału)? Czy napisałem je w obcym i zarazem niezrozumiałym języku? Wiem, że takie meble można zamówić i pójść na łatwiznę, ale koszt zaczynający się od 1000 zł wzwyż nie zachęca mnie do takich zabiegów i dlatego chcę samodzielnie wykonać takie meble (a właściwie szuflady). Pewnie wiele osób się zetknęło z meblami z blachy... ale żeby ładnie wygiąć potrzebowałbyś chyba giętarki... z mojego (niewielkiego co prawda) doświadczenia z blachą to zaginanie na zasadzie imadło + młotek wygląda delikatnie mówiąc badziewnie i jest raczej mało dokładne. Może łatwiej / lepiej / szybciej będzie poszukać gdzieś zużytej szafki warsztatowej z szufladami jakie Ciebie interesują. Szuflady odnawiasz, resztę wystawiasz przed chatę i złom "sam zniknie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belenix 14.01.2009 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Przyznam, że najprostsze pomysły czasami są najlepsze. Problem jednak w tym, że zdobycie używanej szafki narzędziowej jest dość trudnym zadaniem. Jednak gdyby nie udało się znaleźć takiej szafki, to pozostaje zrobić te szuflady samodzielnie i właśnie dlatego zadałem pytanie odnośnie najodpowiedniejszego gatunku stali oraz grubości (szuflady w szafkach warsztatowych robione są z blachy - gatunek nieznany - o grubości 0.8 mm i swoją sztywność zawdzięczają odpowiedniemu gięciu).Fakt faktem, że klepanie na imadle wygląda raczej mało estetycznie i poza malowaniem proszkowym skorzystałbym z usług zakładu w którym można na giętarkach giąć blachy (w moim przypadku na kształt litery L i łączenie nitami). Zapewne część z Was dziwi się dlaczego ze szuflady stali, a nie z litego drewna lub sklejki i już odpowiadam:- szuflada stalowa jest trwalsza, łatwiejsza w utrzymaniu czystości, wytrzymalsza. Traktuję mój pomysł jako swego rodzaju wyzwanie (wcześniej meble na własny użytek robiłem z drewna i pochodnych), a Internet jest kopalnią wiedzy, ale niestety gubię się w mnogości gatunków stali i wszelkiej maści tabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 14.01.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 jak juz tak bardzo sie upierasz ze chcesz to robic to blacha musi byc minimum 1,5 mm zeby mialo sztywnosc i wytrzymalosc wieksza od drewna... nie wiem jakie rady ci dac... powyginac i tyle... prowadnic proponowalbym zamontowac na cos mocniejszego niz nity, bo po paru latach nity moga sie poluzowac, szczegolnie jak bedziesz cizkie narzedzia w tym trzymal.. NIe wiem czy jest sens to malowac proszkowo.. zastanawiam sie czy ty chcesz to w salonie trzymac ze to ma tak pieknie i estetycznie wygladac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 15.01.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 belenix napisał poza malowaniem proszkowym skorzystałbym z usług zakładu w którym można na giętarkach giąć blachy fiu fiu fiu blacha, zakład co ładnie gnie blachę, malowanie proszkowe, zamki, rolki prowadzące i inne drobiazgi no no no nie znam cen takich usług, ale nie wiem czy nie wyjdzie taniej kupić w sklepie, ale wiadomo do odważnych świat należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 15.01.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 koniec koncow moze wyjdzie 1200 zl... ale ducha nie gaśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts