Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mieścicie się w 1000 zł miesięcznie w opłatach za dom..?

revalidon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jestem bardzo zadodowlony z kosztów eksploatacyjnych domku 154m2 za rok 2008 - wyszło taniej niż za mieszkanie 47m2 :lol:

dom 2008

energia 180 (w tym c.o. + cwu - zasilanie pompą ciepła)

drewno 25

woda 15

kanalizacja 25

podatki 30

inter + tel 85

tv 60

śmieci 30

------------------------

rok 2008 5200

miesięcznie 450 :lol:

mieszkanie 2007

czynsz 320

energia 135

telefon 60

internet 70

tv 40

-----------------------

rok 7500

miesięcznie 625 :evil:

Bardzo interesujący wątek.

Brakuje mi jednak podstawowej zmiennej: ilosci mieszkancow.

Trudno porownywac koszty lozone na gospodarstwo domowe majace dwoch doroslych mieszkancow, czy tez dwoch doroslych + 3 dzieci.

Nie wiem jka mozna na wode wydawac 20 zl na miesiac, u mnie 1m3 wody + scieki ( kanaliza) to ok 8,5 zl brutto a miesiecznie wychodzi ok 200 zl na wode

za 20 zl to mam troche ponad 2m3 wody czyli kilka napelnien wanny , no chyba zeby oszczedzac na higienie :oops:

9m/3 wody x 2,1zł za m/3=18,9zł :D

plus wywóz szamba 72 zł( u mnie beczka 9m/3)

Tak na marginesie masz bardzo drogą wode+kanalize 8,5zł :o , gdzie to jest

200 zł : 8,5zł za m/3 wody=23,52m/3 wody :o :o , ile was jest 7 osób :)

Ja zużywam 9 m/3 wody na miesiąc, 2 dorosłe osoby plus 2 dzieci i zapewniam myjemy się i dbamy o higiene :D :D

Nie wiem jka mozna na wode wydawac 20 zl na miesiac, u mnie 1m3 wody + scieki ( kanaliza) to ok 8,5 zl brutto a miesiecznie wychodzi ok 200 zl na wode

za 20 zl to mam troche ponad 2m3 wody czyli kilka napelnien wanny , no chyba zeby oszczedzac na higienie :oops:

ja mam 1,40PLN

"9m/3 wody x 2,1zł za m/3=18,9zł

plus wywóz szamba 72 zł( u mnie beczka 9m/3)

Tak na marginesie masz bardzo drogą wode+kanalize 8,5zł , gdzie to jest

200 zł : 8,5zł za m/3 wody=23,52m/3 wody , ile was jest 7 osób

Ja zużywam 9 m/3 wody na miesiąc, 2 dorosłe osoby plus 2 dzieci i zapewniam myjemy się i dbamy o higiene

"

Sama woda to ok 3zl/m3 natromiast scieki prawie 2 x tyle wiec lacznie ok te 8.5 zl - gmina Tarnowo Pogorne (ponoc najbogatsza wiec mogli by srobic jakas promocje, heheh)

Osoby sa 2 , codziennie 2 x napelnienie wanny po 250L + zwywarka, pralka, krany, czasem umycie auta, ogrodka itp wiec to by sie zgadzalo jakies 0,76 m3 doba, no nie nalezymy do oszczednych, :)

Hmmm - nigdy się nie zastanawiałem i nie liczyłem - więc trzeba sprawdzić - dane miesięczne brutto / 4 dorosłe osoby , dom 180m2 / :

prąd : 100pln

gaz / c.o + c.w.u + kuchenka gazowa / : ostatni rachunek 350pln

woda : ?? płacę co pół roku po ca 100 pln = 15pln/miesiąc / u mnie woda po 2,40pln/m3 /

szambo : 100pln/7m3

iPlus : 60pln

Monitoring SS - 70pln

Śmieci : 15pln / segregowane śmieci - odbiór za darmo /

podatek od nieruchomości / dom odebrany w PINB / i podatek rolny od 0,15ha za 2008 214pln/rok=18pln/mies

-----------------------------

728pln/miesiąc

Mało to nie jest - ale do tysiąca nie dochodzę :lol:

Witam,Panowie i Panie na śląsku 1m3 wody z odprowadzeniem ścieków to koszt 10zł brutto :evil: co wy na to??

od 1.stycznia 11.07 zl/m3 - chorzowsko-świętochłowickie PWIK

No to ciekawe kwoty :o - u mnie w gminie w tym roku rusza inwestycja - budowa kanalizacji , projekt już wykonany , pozwolenie na budowę w tym roku ma byc uzyskane - jak w tym roku zaczną to w przyszłym będę miał już kanalizację :D - ciekawe jaką gmina ustali opłatę za wodę plus kanalizę ?? / teraz woda dokładnie 2,36pln/m3 /

te moje 11.07 to się dzieli na:

woda - 4.89

ścieki - 6.18

brutto.

oprócz tego 11.82/m-ąc za "gotowość i rozliczenie".

a woda pochodzi z górnośląskiego przedsiębiorstwa wodociągowego, które ją sprzedaje za 1.86 brutto. resztę doliczają lokalne wodociągi. wrrr.... nie ma to jak pośrednicy.

te moje 11.07 to się dzieli na:

woda - 4.89

ścieki - 6.18

brutto.

oprócz tego 11.82/m-ąc za "gotowość i rozliczenie".

a woda pochodzi z górnośląskiego przedsiębiorstwa wodociągowego, które ją sprzedaje za 1.86 brutto. resztę doliczają lokalne wodociągi. wrrr.... nie ma to jak pośrednicy.

Jest to coś jakby "abonament" ?? - czyli stała opłata miesięczna niezależna od ilości zużytej wody ??