Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mieścicie się w 1000 zł miesięcznie w opłatach za dom..?

revalidon

Recommended Posts

Koszty za 2008 r.

Dom 230 m2 (w tym garaż + pom. gospodarcze 25m kw.) 3 osoby

Ubezpieczenie - 400 zł

Ogrzewanie + CWU ok 4800 zł (olej opałowy)

woda 400 zł

Podatek 250 zl

internet 720

Energia elektryczna 1400 zł

śmieci 360 zł

Platforma Cyfrowa - satelita- 450

Razem 8780 zł rocznie

732 zł miesiecznie

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie miesiecznie wydatki wygladaja tak ( rodzina 2+1):

- prad 120 zl

- gaz 15 zl (butla raz na 3 m-ce)

- tv 35 zl

- smieci 11zl

- tel 35 zl

- podatek 20 zl

- kan/woda 40 zl

- ubezp 13 zl

- ogrzew.(wegiel) 175 zl -srednia roczna

- rata kredytu 0 - placi za mnie lokator mieszkania

suma: 464 zl,

rodzice maja mieszkanie w bloku 70m2 - sam czynsz 430 !!!!

Ale mało za telefon! Jak to robisz? Ja jeszcze się nie przeprowadziłam a telefon stacjonarny i komórka pożerają co miesiąc moje 150zł. A gdzie internet?

Czy uważasz, że 35 zl za telefon stacjonarny to dużo?

Ja płacę miesiecznie jeszcze mniej - 28,06 zł brutto.

Telefon stacjonarny służy praktycznie do odbierania rozmów przychodzących. Gdyby nie to, że jego posiadanie jest konieczne by mieć wykupioną usługę (osobna rubryka w kosztach) internetu szerokopasmowego to bym chętnie zrezygnował z tego gadżetu.

Drugą sprawą jest to, że w koszty utrzymania domu nie powinno się wliczać kosztu telefonów komórkowych. Za wyjątkiem telefonu bedącego stałym elementem instalacji alarmowej.

ja mam tylko pytanie. Jak Wy to robicie, że płacicie za prąd 500 zł? J wydaje około 120 za dwa miechy. I jakoś wyjatkowo nie oszczędzam. grastulacje.

Mieszczęsię w 100 lekko:

woda - 70

szambo - 100

prad - 60

gaz - 60

śmieci - 30

wungiel - 166 zł

Nawet jeżli doliczę jeszcze rzeczy bez których żyć się da czyli internet, telewizja i inne pierdy to wtedy wyjdzie 1000zł. Ale wtedy do utrzymania domu musilibyśmy wliczyc także koszty utrzymania samochodu...

ja mam tylko pytanie. Jak Wy to robicie, że płacicie za prąd 500 zł? J wydaje około 120 za dwa miechy. I jakoś wyjatkowo nie oszczędzam. grastulacje.

Mieszczęsię w 100 lekko:

woda - 70

szambo - 100

prad - 60

gaz - 60

śmieci - 30

wungiel - 166 zł

Nawet jeżli doliczę jeszcze rzeczy bez których żyć się da czyli internet, telewizja i inne pierdy to wtedy wyjdzie 1000zł. Ale wtedy do utrzymania domu musilibyśmy wliczyc także koszty utrzymania samochodu...

Oj, tak troche wątpię, czy kolega do oszczednych nie należy :wink: Ten wegiel to tak z zamiłowania dorzucamy do pieca :D.

Ale np za wodę cos ekstra duzo płacimy. A gdy przeliczyć na m.sz. to za szambo cos ekstra mało. No, chyba, że napełniamy woda basen :wink:

W prądzie rzeczywiście dobry wynik. Rozumiem, że nie używasz mikrofalówki, zmywarki, ostrożnie z pralką (brak małych dzieci), nie masz kotłowni z piecem i sterowaniem, które do kupy w zimie ciągnią między 100 a 200W, alarmu, limitowana ilość i czas pracy TV i komputerów, ostrożnie ze światłem - wtedy to mozliwe. W mieszkaniu w bloku tyle kiedyś płaciłem. U mnie niestety teraz miesiecznie za prąd jakieś bite 150pln.

witam

no dobra policzmy (dom 120m2 plus garaż):

prąd 160

gaz 100

szambo 100

śmieci 100

węgiel/drewno/brykiet - jakieś 180 średnio

woda ze studni

ubezp domu - 25

net 70

razem 735

A nie widziałem żebyście liczyli za abonament TV, nie płacicie :lol: ? Bo ja stoję teraz przed rozterką rejestrować czy nie ? :oops:

.. A nie widziałem żebyście liczyli za abonament TV, nie płacicie :lol: ? Bo ja stoję teraz przed rozterką rejestrować czy nie ? :oops:

Ja liczyłem (i płacę). Pisałem o tym w swoim poscie.

Innej osoby przyznającej się do takiej "rozrzutności" w tym wątku nie spotkałem. Owszem, są uwidaczniane kwoty RTV, lecz są to (sądząc po wysokości) opłaty za kablówki lub platformy cyfrowe.

Ale mało za telefon! Jak to robisz? Ja jeszcze się nie przeprowadziłam a telefon stacjonarny i komórka pożerają co miesiąc moje 150zł. A gdzie internet?

może warto zastanowić się nad bramka VoIP? kosztuje 120-200zł, a mając internet koszty za rozmowy spadają dramatycznie.

lokalne, międzymiastowe, zagraniczne, komórki - najczęściej parę groszy np. w sieci betamax (voipdiscount czy nonah)

• 11 months później...

Z Nowym Rokiem nowym krokiem tj. po podwyżkach...

Opłaty miesięczne:

* wywóz śmieci - 86 zł /4 x 120 l/

* ochrona Solid - 85 zł

* wywóz szamba 10 m3 - 240 zł /raz w miesiacu - 4 os./

* energia elektr. - 230 zł

* c.o. + c.w.u. - 470 zł [koszt za cały 2009 r. / 12 mies.]

Łącznie: 1111 zł

Na szczęście woda darmowa bo z własnego ujęcia...

Jak to wyglada u Was..??

• 3 years później...

U mnie (177 m2 użytkowej, 260 po podłogach, garaż w bryle, lekko ogrzewany, 3 osoby) :

Gaz (ogrzewanie + CWU) -> 4300 rocznie = 360 miesięcznie

Prąd - 160 PLN

Szambo - 250 PLN

Ochrona (Juwentus) - 51 PLN

Śmieci (2 x 140 litrów) - 50 PLN ("po rewolucji" będzie 27 pln -> 9 pln od osoby, sortowane)

Razem średniomiesięcznie - 870 PLN

Faktycznie fajny wątek więc i ja się dopiszę:

Woda 110

Kanaliza 140

Prąd 220

Śmieci 60 (segregujemy i mamy kompost)

Gaz 100 (tylko do grzania wody, więc dziwne że aż tyle...)

Opał (średnio przez cały rok) 150

Telefony, internet 200

TV cyfrowa 90

Dom 155 m.kw. 4 osoby. Razem wyszło 1070 zł miesięcznie... Nawet nie zdawałam sobie sprawy, to to aż tyle. W tym roku planujemy rezygnacje z wody miejskiej i podłączenie do własnej studni głębinowej - woda będzie lepsza i tańsza, trochę tylko przerażają mnie formalności z tym związane. No i właśnie instalujemy kolektory słoneczne, też sporo się zaoszczędzi - te 100 zł na gazie.

No i właśnie instalujemy kolektory słoneczne, też sporo się zaoszczędzi - te 100 zł na gazie.

Kasujecie w ogóle przyłącze ?

Bo w "gazie" największa pozycja w miesiącach letnich to nie zużycie a opłaty stałe. W przypadku mojej taryfy opłaty stałe to prawie 68 PLN miesięcznie ... Więc jeżeli nie skasujecie przyłącza to nici z oszczędności (chyba że macie jakąś "fajną" taryfę).

Kasujecie w ogóle przyłącze ?

Bo w "gazie" największa pozycja w miesiącach letnich to nie zużycie a opłaty stałe. W przypadku mojej taryfy opłaty stałe to prawie 68 PLN miesięcznie ... Więc jeżeli nie skasujecie przyłącza to nici z oszczędności (chyba że macie jakąś "fajną" taryfę).

Kasujemy oczywiście. Gotujemy już od dawna na płycie indukcyjnej, piekarnik też elektryczny. Gaz w tej chwili służy tylko do grzania wody.