Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie gruntów - zmiana podatków?

redpradnik

Recommended Posts

Z tego co wyczytałem jednak od 01.01.2009 weszło odrolnienie gruntów w miastach.

Jestem z Krakowa i mam działke rolną czy teraz z automatu będzie ona budowlana? Za calosc bede placil podatek jak za budowlana? - Ogromne koszty :/

Czy jak chce zrobic droge wewnetrzna w tamtym roku mowiono mi o koniecznosci odrolnienia i kosztach okolo 10 tys zł za 4 ary - jakis przelicznik proso czy tam owies x jakis przelicznik dalej to bedzie obowiazywac?

Z gory dzieki

Z tego co wyczytałem jednak od 01.01.2009 weszło odrolnienie gruntów w miastach.

Jestem z Krakowa i mam działke rolną czy teraz z automatu będzie ona budowlana? Za calosc bede placil podatek jak za budowlana? - Ogromne koszty :/

Na to wyglada.. Ja mam dzialke 0,51ha i wychodzi, ze bede tylko za grunt placil prawie 1,6k pln rocznie!! Wczesniej wychodzilo to jakies grosze! Banda granda, swoja ziemia i jeszcze dziadom tyle placic eh!

pozdr.

ja mam 41 arów wiec nie duzo mniej :/

znasz przelicznik ... ?? i od kiedy wyzszy podatek?

"Po drugie płaci się mniejsze podatki. Dla gruntów rolnych roczny podatek wynosi równowartość pieniężną od 2,5 do 5 kwintali żyta od 1 hektara przeliczeniowego (obecnie od 69,7 zł do 139,4 zł.). Dla pozostałych gruntów rolnych podlegających podatkowi rolnemu równowartość pieniężną 5 kwintali żyta.

W przeliczeniu na 1 tys. m kw. zapłacisz więc od ok. 7 do 14 zł rocznie.

W przypadku działki budowlanej musisz zapłacić podatek od gruntu - 30 groszy (maksymalnie, bo gmina może ustalić niższą stawkę) od metra kw. powierzchni. Do tego dochodzi opłata za dom - maksymalnie 51 groszy za m kw. powierzchni użytkowej.

Czyli jeżeli masz działkę o powierzchni tysiąca m kw., to zapłacisz nawet 300 zł podatku rocznie za grunt plus opłatę za dom - np. dla budynku o powierzchni użytkowej 200 m kw. będzie to 102 zł."

kosmos:/

ja mam 41 arów wiec nie duzo mniej :/

znasz przelicznik ... ?? i od kiedy wyzszy podatek?

U mnie gmina ustalila uchwale okreslajaca wysokosc podatku gruntowego na 0,31gr. Znalazlem tez w sieci:

"Odrolnienie gruntów z mocy ustawy da gminom dodatkowe dochody. Gminy będą bowiem miały prawo do pobierania od gruntów przekształconych podatków od gruntów budowlanych, a nie rolnych, jak jest to obecnie.

- Podatek od gruntów budowlanych jest wyższy i w związku z tym dzięki odrolnieniu zwiększą się także dochody gmin - wyjaśnia Jerzy Tokajuk.

Zdaniem Olgierda Dziekońskiego takie rozwiązanie będzie sprzyjało przyspieszeniu procesu inwestycyjnego.

- Właściciel nieruchomości będzie musiał płacić wyższy podatek, a to powinno skłonić go do szybszej inwestycji lub sprzedaży gruntu - wyjaśnia wiceminister infrastruktury."

Wyglada na to, ze bedziemy jednak placic wiecej :/

pozdr.

pjr - ale to co piszesz jest sprzeczne z rzeczywistoscia

po pierwsze prezydent zawetowal ale jego weto odrzucil chyba sejm ...

a co do podatku

"Odrolnienie gruntów z mocy ustawy da gminom dodatkowe dochody. Gminy będą bowiem miały prawo do pobierania od gruntów przekształconych podatków od gruntów budowlanych, a nie rolnych, jak jest to obecnie.

- Podatek od gruntów budowlanych jest wyższy i w związku z tym dzięki odrolnieniu zwiększą się także dochody gmin - wyjaśnia Jerzy Tokajuk.

Zdaniem Olgierda Dziekońskiego takie rozwiązanie będzie sprzyjało przyspieszeniu procesu inwestycyjnego.

- Właściciel nieruchomości będzie musiał płacić wyższy podatek, a to powinno skłonić go do szybszej inwestycji lub sprzedaży gruntu - wyjaśnia wiceminister infrastruktury."

Zadzwonilem do urzedu w Krk i nic nie wiedza o zmianie podatkow i o odrolnieniach :/

Chyba rzeczywiście weto prezydenta zostało odrzucone.

Jednak zmiana podatku z rolnego na płaconego od nieruchomości następuje w następnym roku po faktycznej zmianie sposobu wykorzystania gruntu (nie po zmianie w PZP czy wydaniu zgody na odrolnienie gruntu). Następuje to po wypełnieniu przez właściciela nowej deklaracji podatkowej. Wydaje się to logiczne albowiem wniosek o zmianę w miejscowym planie zagospodarowania gruntów rolnych na budowlane może złożyć każdy - nie tylko właściciel. A właściciel np. dalej chce tam żytko siać.

Może podatek katastralny to zmieni...

Oj, ludzie, nie trujcie

To odrolnienie nie ma absolutnie zadnego znaczenia dla kwesti podatkowej. Podatek od nieruchomosci (budowlanych np) albo gruntowych (podatek gruntowy) ustala sie na podstawie wpisu w ewidencji gruntow. Jesli w ewidencji jest wpisane, ze dzialka jest gruntem rolnym kl. IV to placisz podatek gruntowy ustalony w zaleznosci od klasy gruntu i sredniej ceny skupu zyta oglaszanego przez GUS. Nawet jesli jest to dzialka na Starym Rynku w Wawie. Jesli natomiast budowales sie, musiales odrolnic grunt pod budynkiem oraz pod dojazdami do niego. Wowczas dokonuje sie zmian w ewidencji gruntow i placisz potatek od nieruchomosci, ktorego wartosc ustalana jest przez rade gminy. Zazwyczaj podatek pod mieszkaniowka nie jest wcale taki drogi i latwo go obliczyc majac wyciag z ewidencji gruntow, ale to juz inna bajka.

To co piszesz nijak ma sie do tego co pisza na necie ...

a ich teksty o odrolnieniu wszystkich gruntów i wyzszych podatkach i dopisku ze kogo nie bedzie stac na inwestowanie to bedzie sprzedawal bo placic za hektary podatku budowlanego to ....

Dzwonilem wczoraj do geodezji w Krakowie i powiedzieli mi ze nie ma juz czegos takiego jak odralnianie np skladajac pnb , w moim przypadku podzielilem dzialke na mniejsze wytyczajac droge dojazdowa 2 msc temu mowili o odrolnieniu platnym okolo 10 tys jakies przeliczniki kwintale zyta cos tam...

teraz juz tego nie ma musze wziasc tylko geodete ktory zrobi operat o zmianie kwalifikacji gruntu i tyle

To co piszesz nijak ma sie do tego co pisza na necie ...

a ich teksty o odrolnieniu wszystkich gruntów i wyzszych podatkach i dopisku ze kogo nie bedzie stac na inwestowanie to bedzie sprzedawal bo placic za hektary podatku budowlanego to ....

Dzwonilem wczoraj do geodezji w Krakowie i powiedzieli mi ze nie ma juz czegos takiego jak odralnianie np skladajac pnb , w moim przypadku podzielilem dzialke na mniejsze wytyczajac droge dojazdowa 2 msc temu mowili o odrolnieniu platnym okolo 10 tys jakies przeliczniki kwintale zyta cos tam...

teraz juz tego nie ma musze wziasc tylko geodete ktory zrobi operat o zmianie kwalifikacji gruntu i tyle

Kto pisze na necie? Tacy fachowcy jak tutaj? Czy moze politycy, dla ktorych odrolnienie jest rownowazne z natychmiastowa mozliwoscia zabudowy :) Oprocz tego co ty napisales ustawodawcy chodzilo o skrocenie terminu uchwalania mpzp, gdzie trzeba dlugo czekac na odrolnienie z min. rolnictwa. Teraz to zniknie. Oprocz tego ze odrolniono wszelnie grunty w miescie odrolniono tez grunty na wsi kat. IV, V i VI. Wiesz ile tego milionow jest w polsce? Okolo 20 mln. Myslisz, ze ci wszyscy rolnicy beda placic podatek budowlany od 20 mln ha? Pomysl i przeczytaj ustawe, zanim cos palniesz.

Pozdrawiam

Czytam te wszystkie wasze posty i nie do konca wiem co zrobic. Moze ma ktos jakis pomysl odnosnie podatku. Sytuacja wyglada tak, iz wiekszosc mojej dzialki jest zalesiona oraz stanowi sad. I tu narzuca sie pytanie czy lepiej uwzglednic do podatku te lasy i sady czy tylko jako grunty rolne ? Czy wogole jest jakas inna opcja. Dzialke mam na terenie miasto wiec moze to cos zmienia? dostalem pismo, w ktorym kaza mi sie okreslic z gruntami i potrzebuje pomocy, aby jak najwiecej zaoszczedzic ;) pozdrawiam i z gory dzieki

• 6 years później...

A powiedzcie mi co w takim przypadku...

Babcia ma dom (od ponad 25let), dom ten stoi na działce 2300m2 (dodam, że jest to teren zalewowy, 20metrów do rzeki). Wszsytko było dobrze póki nie przekształcili ziemi z rolnej na budowlaną.... Teraz sam podatek to grubo ponad 1000zł. Można coś z tym zrobić?

Edytowane przez daamiann88