tokas 09.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Zwracam sie z zapytaniem : czy istnieje zasada co do % ilości powierzchni ogrzewanej przez podłogówke i kaloryfery. Plan - CO CWU z pieca na eko-groszekParter - 1 korytarz - 9 mkw - podłogówka2 korytarz - 15 mkw - podłogówkaWC - 3,5 mkw - podłogówkaKuchnia - 19 mkw - podłogówkaSalon - 41 mkw - podłogówka + kaloryfery pod parkietem (ok. 20 mkw)Garaż - kaloryfer Pietro1 pokój - 22 mkw - kaloryfery2 pokój - 22 mkw - kaloryfery3 pokój - 25 mkw - kaloryferyłazienka - 14 mkw - podłogówka Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz.cy 09.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Zwracam sie z zapytaniem : czy istnieje zasada co do % ilości powierzchni ogrzewanej przez podłogówke i kaloryfery. Plan - CO CWU z pieca na eko-groszek Parter - 1 korytarz - 9 mkw - podłogówka 2 korytarz - 15 mkw - podłogówka WC - 3,5 mkw - podłogówka Kuchnia - 19 mkw - podłogówka Salon - 41 mkw - podłogówka + kaloryfery pod parkietem (ok. 20 mkw)Garaż - kaloryfer Pietro 1 pokój - 22 mkw - kaloryfery 2 pokój - 22 mkw - kaloryfery 3 pokój - 25 mkw - kaloryfery łazienka - 14 mkw - podłogówka Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? U mnie takie ogrzewanie funkcjonuje! Z taka różnicą że łazienki są ogrzewane jeszcze kaloryferami alu i drabinkami, w łazienkach utrzymuje około 23 stC, w całym domu średnio 21,5 stC. W salonie (28 mkw) mam dwa grzejniki (20 żeberek) bez podłogówki, w kuchni (16 mkw) grzeje podłogówka, grzejnik na ścianie jest zakręcony, bo po prostu było za gorąco ! Grzejnik na klatce też zakręcony ! Podsumowując mam do ogrzania około 140 mkw, przy temp w domu około 21 stC, piec SAS 1,7 kW, pali się prawie "na okrągło" - od października 2008r spaliłem 1,5 tony węgla i 400 kg peletów z trocin. Myślę ze każdy dom jest inny, każdy domownik ma swoje upodobania, więc te zależności będą sie różniły od siebie. Ogrzewam nowy dom już trzeci sezon i każda zima jest inna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 10.01.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Może ktos jeszcze sie wypowie w tej kwesti.Czy piec działajacy na wysokich temp. bedzie optymalnym rozwiązaniem przy podłogówce która wymaga nizszych temp. Czy warto może zainwestowac w gazowy kondensat (w moim przypadku dopłata ok 15.ooo - dociagniecie gazudo działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.01.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Może ktos jeszcze sie wypowie w tej kwesti. Czy piec działajacy na wysokich temp. bedzie optymalnym rozwiązaniem przy podłogówce która wymaga nizszych temp. Czy warto może zainwestowac w gazowy kondensat (w moim przypadku dopłata ok 15.ooo - dociagniecie gazudo działki) Zamontujesz w układzie c.o dla podłogówki mieszacz i wyższa temp z kotła nie będzie Twoim problemem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Czy warto może zainwestowac w gazowy kondensat (w moim przypadku dopłata ok 15.ooo - dociagniecie gazudo działki)Gaz oczywiście możesz sobie założyć, ale do tychże 15.ooo dolicz sobie jeszcze z jakies 2x na koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 11.01.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 WiemNatomiast interesuje mnie pozostała częsć pytania Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz.cy 11.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Czy warto może zainwestowac w gazowy kondensat (w moim przypadku dopłata ok 15.ooo - dociagniecie gazudo działki)Gaz oczywiście możesz sobie założyć, ale do tychże 15.ooo dolicz sobie jeszcze z jakies 2x na koszty ogrzewania. Przy podłogówce montuje sie zawory termostatyczne na powrocie (niestety nie znam fachowej nazwy) i piec może chodzić na wysokich temperaturach. Jeśli woda użytkowa pochodzi z wymiennika, to nawet lepiej żeby na piecu było około 50-60 stC. Co do gazu ? Mam gaz ale do termy i do kuchenki . Wystarczy poczytać ile koledzy zużywają gazu dobowo przy ogrzewaniu domu, policzyć koszty i wyciągnąć wnioski. No chyba że ktoś nie lubi wynosić popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abbas 15.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Wiem Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Tak, a wiekszość kotłół na eko-groszek ma w srerowniku opcje sterowania podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 16.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witaj.Połączenie pieca na ekogroszek z ogrzewaniem podłogowym nie stanowi problemu.wodę do ogrzewania podłogówki możesz uzyskać poprzez zainstalowanie zaworu mieszającego 3d.ewentualnie zawór termostatyczny. gaz owszem ale ta inwestycja nie jest tania a i póżniejsze rachunki za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Wiem Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Tak, a wiekszość kotłół na eko-groszek ma w srerowniku opcje sterowania podłogówki. No to mój jest w mniejszości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Wiem Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Tak, a wiekszość kotłół na eko-groszek ma w srerowniku opcje sterowania podłogówki. No to mój jest w mniejszościWygląda na to, że mój też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 16.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Należy podzielić ciepło dostarczone z pieca podzielić na dwa obwody jeden do zasila grzejników bezpośrednio z pieca lub zaworu 4d ktrury zalecany jest do tego typu pieców ze względu na żywotność pieca a drugi obwód z zaworem mieszającym 3d do obniżenia temperatury wody zasilającej podłogówkę .jak piszesz jest funkcja w sterowniku owszem obnżenie na piecu temperatury do 45 stopni nie jest zdrowe dla pieca ani grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 16.01.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Zwracam sie z zapytaniem : czy istnieje zasada co do % ilości powierzchni ogrzewanej przez podłogówke i kaloryfery. Plan - CO CWU z pieca na eko-groszek Parter - 1 korytarz - 9 mkw - podłogówka 2 korytarz - 15 mkw - podłogówka WC - 3,5 mkw - podłogówka Kuchnia - 19 mkw - podłogówka Salon - 41 mkw - podłogówka + kaloryfery pod parkietem (ok. 20 mkw)Garaż - kaloryfer Pietro 1 pokój - 22 mkw - kaloryfery 2 pokój - 22 mkw - kaloryfery 3 pokój - 25 mkw - kaloryfery łazienka - 14 mkw - podłogówka Czy taki podział na ogrzewanie podłogowe i kaloryferowe bedzie możliwe do funkcjonowania prze piecu na eko-groszek ? Podział jest dobry tylko instalację trzeba zrobić z dwoma zaworami trójdrożnymi i bocznym obwodem, który będzie miał temp. pieca, a w nim zasobnik CWU i grzejniki drabinkowe w łazienkach (zasobnik cwu bedzie pełnił rolę bufora i nie dopuszczał do schłodzenia powrotu CO). Instalację zrób rozdzielaczową, jeden rozdzielacz do grzejników (kazdy pokój to oddzielny obwód na rozdzielaczu) drugi do połlogowego tez z obwodami wyminionymi przez Ciebie. Piec kup z strownikiem PID. Jak dobrze poszukasz to zanajdziesz posty z przed 4-5 lat gdzie była dość mocna dyskusja na temat ogrzewania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 19.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Wygląda na to, że mój też... i mój również a wcale stary nie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Dwa mieszacze, pompa ładująca zasobnik cwu, ochrona zimnego powrotu, pompa kotłowa , pompa cyrkulacyjna c.w.u. - wszystko to obsługuje automatyka Kromschroder'a za ~350 euro. wszystko w języku polskim, krzywe grzewcze, temp. zadane i programy czasowe dla wszystkiego oddzielnie. To działa przy kotłach na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts