goike 09.01.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Naczytałem się o tynku perlitowym, że jest ciepły, że 2cm tynku zastępują 0,5 styropianu. Czy ktoś kładł taki tynk? Jakie są koszty w przeliczeniu na m2. Jak wygląda jego nakładanie. Czy poradzi sobie z tym ekipa kładąca zwykłe tynki cementowo-wapienne? Jaką firmę - producenta tynku polecacie? Pytanie powstaje stąd iż mam następujący problem. Ściana zewnętrzna to pustak keramzytowy 24 cm + 10 cm styropianu i na to jak narazie klej. Zastałem takie coś gdy kupiłem rozpoczętą budowę. Sam bym sobie takiej szkody nie zrobił i położył od razu 15 cm styropianu, bo wydaje mi się że te 10 cm to trochę mało. rozważam 2 opcje. Nie wiem która wyjdzie taniej. doklejam 2 cm styropianu i na to zwykły tynk cienkowarstwowy (czy będzie się to trzymać bez kołkowania? bo jeżeli nie to lepiej dać od razu 5 z kołkowaniem) kładę tynk perlitowy o grubości 3-4 cm Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Naczytałem się o tynku perlitowym, że jest ciepły, że 2cm tynku zastępują 0,5 styropianu. Czy jest to potwierdzone jakimiś badaniami czy są to tylko pobożne życzenia producenta? rozważam 2 opcje. Nie wiem która wyjdzie taniej. doklejam 2 cm styropianu i na to zwykły tynk cienkowarstwowy (czy będzie się to trzymać bez kołkowania? bo jeżeli nie to lepiej dać od razu 5 z kołkowaniem) kładę tynk perlitowy o grubości 3-4 cm Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Styropian kosztuje 100 zł/m3. Tynk ile? 20 razy drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ... kładę tynk perlitowy o grubości 3-4 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 10.01.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Tynki perlitowe (np.Thermoputz firmy Baumit )stosuje sie na sciany jednowarstwowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 10.01.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Tynki perlitowe (np.Thermoputz firmy Baumit )stosuje sie na sciany jednowarstwowe . Na pewno?? Są to informacje od producenta? Sprawdzę to. Jeżeli tak to ta opcja odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 10.01.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Naczytałem się o tynku perlitowym, że jest ciepły, że 2cm tynku zastępują 0,5 styropianu. Czy jest to potwierdzone jakimiś badaniami czy są to tylko pobożne życzenia producenta? rozważam 2 opcje. Nie wiem która wyjdzie taniej. doklejam 2 cm styropianu i na to zwykły tynk cienkowarstwowy (czy będzie się to trzymać bez kołkowania? bo jeżeli nie to lepiej dać od razu 5 z kołkowaniem) kładę tynk perlitowy o grubości 3-4 cm Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Styropian kosztuje 100 zł/m3. Tynk ile? 20 razy drożej? Ciepłochronność tynku perlitowego jest raczej sprawdzona. Widziałem takie opinie i nie były to strony producentów. Ale kwestia jest jeszcze do sprawdzenia Tak styropian kosztuje 100 zł za m3 a tynk dużo drożej ale jak doliczyć do styropianu kleje, siatkę, kołki no i jakiś tynk na zewnątrz to czy wyjdzie tak dużo taniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts