jolanta1 09.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 mam nowo pobudowany domek i nie moge palic w piecu poniewaz czad wychodzi na dom koszmar kominiarz byl i powiedzial ze jest wszystko w porzadku a czad jak szedl tak idzie na dom co mam robic i jaka moze byc tego przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.01.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A skąd wiesz że to czad? Czujesz jego zapach? Widzisz go? Jeśli tak to nie jest czad tylko zwykły dym.... Gdyby to był czad nie napisałabyś już tego postu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 jaka moze byc tego przyczyna Żeby ktokolwiek cokolwiek doradził muisz dokładnie opisac problem. Jak na razie wiemy jedno że nie jest to czad bo jak Rom-Kon pisze nie pisałabyć tego postu. Powoli dokładnie co i jak. Jaki piec, jaki komin, jaka kotłownia jaka wentylacja itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 09.01.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 To był jednak czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.01.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 To był jednak czad ...miejmy nadzieję że jednak nie... ale zobaczymy czy się odezwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 w nowo wybudowanym domu trzeba zacząć palić tak, aby komin złapał "cug" czyli ciąg. Sposobem na to jest zapalenie czegoś - np. gazet - głęboko w piecu, tak, aby rozgrzać słup powietrza we wnetrzu komina. Ciepłe powietrze ujdzie do góry i wtedy ciąg powinien "zaskoczyć". Potem trzeba paręnaście minut popalić coraz bliżej drzwiczek, aż ciąg się ustabilizuje i to wszystko. Oczywiście, nalezy to robić w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza. Ja otwieram wszystkie drzwi, nawet gdy jest zimno. Bo w domu wtedy wiele cieplej nie jest.Ja nie bywam w moim domu tygodniami, a po takiej przerwie komin jest tak wystudzony, że muszę taką operację robić. I nie przesadzajmy z tym czadem. Czad wydziela się z gazu lub węgla w procesie niepełnego spalania, tzn. słabego natleniania. Przy rozpalaniu drzewem czy tam papierami, to wydziela się zwykły dym, a nie czad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.01.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 w nowo wybudowanym domu trzeba zacząć palić tak, aby komin złapał "cug" czyli ciąg. Sposobem na to jest zapalenie czegoś - np. gazet - głęboko w piecu, tak, aby rozgrzać słup powietrza we wnetrzu komina. Ciepłe powietrze ujdzie do góry i wtedy ciąg powinien "zaskoczyć". Potem trzeba paręnaście minut popalić coraz bliżej drzwiczek, aż ciąg się ustabilizuje i to wszystko. Oczywiście, nalezy to robić w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza. Ja otwieram wszystkie drzwi, nawet gdy jest zimno. Bo w domu wtedy wiele cieplej nie jest. Ja nie bywam w moim domu tygodniami, a po takiej przerwie komin jest tak wystudzony, że muszę taką operację robić. I nie przesadzajmy z tym czadem. Czad wydziela się z gazu lub węgla w procesie niepełnego spalania, tzn. słabego natleniania. Przy rozpalaniu drzewem czy tam papierami, to wydziela się zwykły dym, a nie czad. no wiesz Retrofucie negujesz możliwość wytworzenia się tlenku węgla w procesie spalania drewna/gazet przecież celuloza główny ich składnik zawiera jednak węgiel co innego gdybyś spalał np czysty wodór to przyznaję nie występuje przy tym możliwość powstania tlenku węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.01.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 no wiesz Retrofucie negujesz możliwość wytworzenia się tlenku węgla w procesie spalania drewna/gazet przecież celuloza główny ich składnik zawiera jednak węgiel co innego gdybyś spalał np czysty wodór to przyznaję nie występuje przy tym możliwość powstania tlenku węgla nie neguję. tylko od teorii do praktyki tutaj daleko. Piszę przecież wyraźnie: "w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza." gdzie tu miejsce na niepełne spalanie? PS. nie przekręcaj żebyś se nie ukręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.01.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ja nie bywam w moim domu tygodniami, a po takiej przerwie komin jest tak wystudzony, że muszę taką operację robić. Zauważyłem tutaj zalete systemowców w porównaniu z ceglanym. Odpala od "pierwszego kopa"no ale i stygnie krócej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 ... co mam robic i jaka moze byc tego przyczyna przyczyna - brak cugu co robic - nauczyc sie palic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 mam nowo pobudowany domek i nie moge palic w piecu poniewaz czad wychodzi na dom koszmar kominiarz byl i powiedzial ze jest wszystko w porzadku a czad jak szedl tak idzie na dom co mam robic i jaka moze byc tego przyczynaToż przecież kominiarz powinien się znać na rzeczy. Trzeba było go poprosić o poprawne rozpalenie Siedlibyście sobie przy kominie razem, pogadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.01.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 właśnie kominiarz pogrzebał by w kominie i było by jak w niebie nie mogłem sie powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 11.01.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 jak rozpalasz to otwórz jkaies okno, może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 11.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Teraz to i okno nie pomoże Sory, ja też nie mogłem się powstrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.01.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 mam nowo pobudowany domek i nie moge palic w piecu poniewaz czad wychodzi na dom koszmar kominiarz byl i powiedzial ze jest wszystko w porzadku a czad jak szedl tak idzie na dom co mam robic i jaka moze byc tego przyczyna Gdyby to był czad, to tak, jak piszą poprzednicy nie napisałabyś tego postu. Czad jest bezwonny, niewidoczny, zabija cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 13.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Napisać zdążyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 13.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 przy rozpalaniu kominka nalezy uchylic okno ponieważ.Przy rozpalaniu za mało dochodzi powietrza kanałem zewnatrznym, więc uchyla sie popielnik co powoduje pobieranie powietrza z pomieszczenia..Okna szczelne wiec powstaje w domu podciśnienie.Wentylacja grawitacyjna zaczyna pracowac odwrotnie. i zaciaga dym do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts