Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam nowo pobudowany domek iniemoge palic w piecu poniewaz

Recommended Posts

jaka moze byc tego przyczyna

Żeby ktokolwiek cokolwiek doradził muisz dokładnie opisac problem. Jak na razie wiemy jedno że nie jest to czad bo jak Rom-Kon pisze nie pisałabyć tego postu.

Powoli dokładnie co i jak. Jaki piec, jaki komin, jaka kotłownia jaka wentylacja itd itp.

w nowo wybudowanym domu trzeba zacząć palić tak, aby komin złapał "cug" czyli ciąg. Sposobem na to jest zapalenie czegoś - np. gazet - głęboko w piecu, tak, aby rozgrzać słup powietrza we wnetrzu komina. Ciepłe powietrze ujdzie do góry i wtedy ciąg powinien "zaskoczyć". Potem trzeba paręnaście minut popalić coraz bliżej drzwiczek, aż ciąg się ustabilizuje i to wszystko. Oczywiście, nalezy to robić w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza. Ja otwieram wszystkie drzwi, nawet gdy jest zimno. Bo w domu wtedy wiele cieplej nie jest.

Ja nie bywam w moim domu tygodniami, a po takiej przerwie komin jest tak wystudzony, że muszę taką operację robić.

I nie przesadzajmy z tym czadem. Czad wydziela się z gazu lub węgla w procesie niepełnego spalania, tzn. słabego natleniania. Przy rozpalaniu drzewem czy tam papierami, to wydziela się zwykły dym, a nie czad.

w nowo wybudowanym domu trzeba zacząć palić tak, aby komin złapał "cug" czyli ciąg. Sposobem na to jest zapalenie czegoś - np. gazet - głęboko w piecu, tak, aby rozgrzać słup powietrza we wnetrzu komina. Ciepłe powietrze ujdzie do góry i wtedy ciąg powinien "zaskoczyć". Potem trzeba paręnaście minut popalić coraz bliżej drzwiczek, aż ciąg się ustabilizuje i to wszystko. Oczywiście, nalezy to robić w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza. Ja otwieram wszystkie drzwi, nawet gdy jest zimno. Bo w domu wtedy wiele cieplej nie jest.

Ja nie bywam w moim domu tygodniami, a po takiej przerwie komin jest tak wystudzony, że muszę taką operację robić.

I nie przesadzajmy z tym czadem. Czad wydziela się z gazu lub węgla w procesie niepełnego spalania, tzn. słabego natleniania. Przy rozpalaniu drzewem czy tam papierami, to wydziela się zwykły dym, a nie czad.

no wiesz Retrofucie :oops:

negujesz możliwość wytworzenia się tlenku węgla

w procesie spalania drewna/gazet

przecież celuloza główny ich składnik zawiera jednak węgiel :-?

co innego gdybyś spalał np czysty wodór to przyznaję

nie występuje przy tym możliwość powstania tlenku węgla

no wiesz Retrofucie :oops:

negujesz możliwość wytworzenia się tlenku węgla

w procesie spalania drewna/gazet

przecież celuloza główny ich składnik zawiera jednak węgiel :-?

co innego gdybyś spalał np czysty wodór to przyznaję

nie występuje przy tym możliwość powstania tlenku węgla

nie neguję.

tylko od teorii do praktyki tutaj daleko. Piszę przecież wyraźnie: "w warunkach pełnej wentylacji z dużym dostepem świeżego powietrza."

gdzie tu miejsce na niepełne spalanie? :o :o :o :o

PS. nie przekręcaj żebyś se nie ukręcił.

mam nowo pobudowany domek i nie moge palic w piecu poniewaz czad wychodzi na dom koszmar kominiarz byl i powiedzial ze jest wszystko w porzadku a czad jak szedl tak idzie na dom co mam robic i jaka moze byc tego przyczyna
Toż przecież kominiarz powinien się znać na rzeczy. Trzeba było go poprosić o poprawne rozpalenie ;) Siedlibyście sobie przy kominie razem, pogadali.

mam nowo pobudowany domek i nie moge palic w piecu poniewaz czad wychodzi na dom koszmar kominiarz byl i powiedzial ze jest wszystko w porzadku a czad jak szedl tak idzie na dom co mam robic i jaka moze byc tego przyczyna

Gdyby to był czad, to tak, jak piszą poprzednicy nie napisałabyś tego postu. Czad jest bezwonny, niewidoczny, zabija cicho :-?

przy rozpalaniu kominka nalezy uchylic okno ponieważ.

Przy rozpalaniu za mało dochodzi powietrza kanałem zewnatrznym, więc uchyla sie popielnik co powoduje pobieranie powietrza z pomieszczenia..Okna szczelne wiec powstaje w domu podciśnienie.Wentylacja grawitacyjna zaczyna pracowac odwrotnie. i zaciaga dym do wewnątrz.