Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na zdrowie!

retrofood

Recommended Posts

...

Piwo

Kiedy pomaga

- Dostarcza witamin i minerałów. Złocisty napój ma sporo witamin, głównie z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminę PP i niewielkie ilości C. Bogate jest w ważne dla nas minerały, takie jak potas, fosfor i magnez. Ich źródłem są naturalne składniki użyte do produkcji piwa - słód i chmiel.

- Poprawia laktację. Choć picie alkoholu przez matki karmiące jest niewskazane, to mogą one przychylniej spojrzeć na piwo bezalkoholowe. To pozbawione mocy podnosi nieco poziom prolaktyny - hormonu regulującego wydzielanie mleka.

- Podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL).

1-2 szklanki piwa wypijane codziennie powodują wzrost HDL średnio o 7 procent. Piwo nie obniża jednak stężenia "złego" cholesterolu (LDL).

- Może chronić przez kamicą żółciową. Wypijanie pół szklanki piwa dziennie zmniejsza występowanie kamicy żółciowej o blisko 40 procent. Umiarkowane picie piwa sprawia, że mniej cholesterolu znajduje się w żółci, co ogranicza ryzyko tworzenia się złogów w pęcherzyku żółciowym.

- Łagodzi objawy menopauzy. Piwo, także bezalkoholowe, pite w niewielkich ilościach (np. szklanka dziennie) może powodować u kobiet w okresie menopauzalnym wzrost poziomu estrogenów we krwi. A wyższy poziom owych hormonów łagodzi przebieg menopauzy.

http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48634,6126457,Na_zdrowie_.html

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wino

Kiedy pomaga

- Działa odkażająco. Wino czerwone oraz białe ma właściwości bakteriobójcze. Wbrew pozorom nie działa w ten sposób zawarty w nim alkohol, lecz polifenole, a konkretnie antocyjany. Lekarze są zdania, że tę właściwość wina można wykorzystywać np. podczas dalekich podróży po świecie - jeśli nie jest się pewnym jakości wody pitnej, wówczas warto dolewać do niej wytrawnego wina w proporcji pół na pół.

- Chroni przed chorobami układu krążenia. Wino zawiera flawonoidy, które uznawane są za bardzo dobre antyoksydanty. A - jak powszechnie wiadomo - antyoksydanty, unieszkodliwiając niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki, chronią nas m.in. przed chorobami układu krążenia. Z przeprowadzonych badań wynika również, że picie jednej lampki wytrawnego wina dziennie powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) średnio o 7 procent.

- Rozrzedza krew. Umiarkowane picie czerwonego wina (lampka dziennie) zmniejsza zlepianie się płytek krwi, dzięki czemu maleje ryzyko tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów (odpowiadają m.in. za zawały serca i udary mózgu). Czynnikiem przeciwkrzepliwym jest resveratrol - substancja zawarta w skórce winogron.

- Łagodzi przebieg menopauzy. Wino powinny polubić kobiety zbliżające się do menopauzy, bowiem picie trzech lampek wina gronowego tygodniowo podnosi nieco poziom estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych, których jajniki wraz z wiekiem produkują coraz mniej. A wyższy poziom estrogenów to łagodniejsza menopauza.

- Dostarcza witamin. Zarówno wino białe, jak i różowe oraz czerwone bogate są w witaminy C, PP oraz z grupy B.

A za oknem zima sroga, śliskie są chodniki

krew mi w żyłach nie chce krążyć, kiepskie mam wyniki

szwagier długo nie przychodzi... czyżby miał mnie w dupie?

Z kim się napić, jak się wzmocnić? - chyba lustro kupię.

Kupię lustro i postawię tuż za monitorem

jak dziś szwagier tu nie przyjdzie, to wczesnym wieczorem

tylko oczy w bok skieruję, fajną znajdę postać...

zaraz lufę jej naleję... musi ze mnął zostać!

I nie będę już samotnie na okazję czekać

Mój towarzysz jest niegłupi, rozumie człowieka

I tak razem posiedzimy, flaszkę się osuszy...

A jak z mądrym kimś pogadasz, zaraz lżej na duszy!

Galicja, 10.01.2009

Chłopie, chłopie co ty robisz, przepijasz pieniądze

zdrowie niszczysz, życie skracasz, budzisz dzikie żądze

pamięć ci szwankuje, a wątroba gnije

taki chłop co pije, długo nie pożyje !

Dla rodziny swojej jest uciemiężeniem

ciągle spity, nieumyty, budzi odrażenie

ani to do łóżka, ani do kościoła

ciągle jakiś kumpel na wódkę go woła !

A w dodatku jeszcze, z pracy go zwolnili

siedzieli we trzech, wódkę ciągle pili

teraz mają wolne, od rana do nocy

chlają dalej wódkę, rozrabiają potem !

Za chwilę ich żony zgłoszą do leczenia

nie mają naprawdę, nic do utracenia

taki chłop darmozjad przeszkadza w rodzinie

lepiej już by było skręcić kark gadzinie !

Ale za to czeka na człeka więzienie

Lepiej więc jest znosić swoje utrapienie

Czekać se spokojnie, niech se dalej pije

ta gadzina zdechnie sama, jak wątroba zgnije !

Galicja, 10.01.2009

• 5 weeks później...
A co ciekawe wcale się pod względem spożycia trunków nie plasujemy w europejskiej czołówce. A inne nacje przy nas pod stół spadają

to jest proste.

ja na przykład nie piję często, bo to nieinteresujące. Zaprawę ogólnorozwojową i trening specjalistyczny w tej branży przechodziłem na wschodzie, to co może teraz byc interesującego w piciu alkoholu z ludźmi, którzy spadają pod stół kiedy ja dopiero zaczynam czuć trochę adrenaliny we krwi? głupio się wtedy czuję, bo ani z kim pogadać, ani się napić... Moge pic ze szwagrem, bo on tez tą wschodnia zaprawę przeszedł, więc też gra w wyższej lidze, ale on rzadko przyjeżdża, te parę razy w roku, więc i statystyk często nie psujemy.

Wot i wsio.

spadają pod stół kiedy ja dopiero zaczynam czuć trochę adrenaliny we krwi? głupio się wtedy czuję, bo ani z kim pogadać, ani się napić... Moge pic ze szwagrem, bo on tez tą wschodnia zaprawę przeszedł, więc też gra w wyższej lidze,

Wot i wsio.

retroooooooo !!!!! na litośc Boską czy Ty w ogóle jesteś czlowiekiem z krwi i kości ...? :D :D :D