Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić krzywą grzewczą dla kotła kondensacyjnego???

sierocki

Recommended Posts

Witam,

Testuję mój kocioł na różnych temp. wyjścia. Doszedłem do wniosku, że kocioł przy temp. wyjścia 40st, taje mi temp. w mieszkaniu ok. 18, natomiast przy temp. wyjścia 52 st. temp. w mieszkaniu wynosi 20st. Jak ustawić krzywą na kotle abym miał w/w temp???

Kocioł od pn-pt ma chodzić następująco: od 20 do 14 na temp. 18 st, natomiast od 14 do 20 przy temp. 20st. W soboty i niedziele od 9 do 19 przy temp. 20st., od 19 do 9 przy temp. 18 st.

Czy jest to możliwe do ustawienia przy automatyce pogodowej???

Kocioł Saunier Duval F24E.

Wszystko masz opisane w instrukcji obsługi kotła - jak ją masz - czytaj , jak nie masz - szukaj TUTAJ - wybierasz kotły kondensacyjne ISOTWIN i ściągasz instrukcję / ca 5MB / , na bodajże 26-27-28 stronie instrukcji masz ustawienia specjalne i tam jest wszystko opisane .

Ludziska - więcej własnej inwencji - więcej zaangażowania w rozwiązywaniu problemów ... 8)

Ok. Mam własną inwencję, ale przeczytałem instrukcję obsługi mojego kotła od a do z i nic na temat ustawiania automatyki pogodowej. Dodatkowo w instrukcji jest informacja jakoby przed uruchomieniem kotła należy wykręcić pojemniczek gdzie idzie kondensat i uzupełnić go w 3/4 wodą. W rzeczywistości nic nie da się odkręcić.Dlatego pytam, bo wiem, że instrukcje obsługi pozostawiają wiele do życzenia.

Ps. Powyższy link nie działa! Mój kocioł to nie isotwin ale Themacondens.

http://www.saunierduval.pl/manuals/pdf/current_products/Instrukcja_Thema_Condens.pdf - sorry - strona Sauniera działa jak chce ...

Tu od razu zassasz instrukcję do Thema...

Przeczytaj dokładnie - pisze na pewno jak zmieniać krzywe grzewcze i jak ustawiać cykle pracy dziennej i zredukowanej :D

Otwierasz klapkę którą Ci zaznaczyłem na focie kotła w innym wątku i tam znajdziesz wyświetlacz LCD i mnóstwo przycisków funkcyjnych do zmiany parametrów kotła .

Hej,

Instrukcja naprawę rozbudowana. Jeszcze nie doczytałem dokładnie jak ustalać tą krzywą ale wiem , że to znajduje się w tej instrukcji. Natomiast znalazłem informację, iż mój kocioł pracuje na mocy fabrycznej 15 Kw, zmieniłem tą moc na 8 Kw czy to może mieć jakiś wpływ na pracę kotła?

Natomiast znalazłem informację, iż mój kocioł pracuje na mocy fabrycznej 15 Kw, zmieniłem tą moc na 8 Kw czy to może mieć jakiś wpływ na pracę kotła?

Oczywiście - na przykład czas podgrzania zasobnika c.w.u / nie wiem jaki masz / ale jak zmniejszyłeś mu moc max do poziomu minimalnej / a u Ciebie to 8-24kW / to zasobnik załóżmy 120l będzie ci podgrzewał godzinę a nie 5 minut ...

Nie mam zasobnika wcale. Kocioł jest bez zasobnika. Chyba znów mylisz model :D. Zmniejszyłem moc C.O z 15kw na 8Kw, nie wpływa to na moc grzania C.W.O, ta pozostała na 24 Kw. Narazie pracuję tylko i wyłącznie na centralnym. Chciałbym wszystko wyregulować zanim podłączę sondę i ustawie krzywe. Wiec czy to zmniejszenie mocy CO zmieni coś?

Nie pomyliłem - ja kotłów Saunier nie znam w ogóle ... :lol: / ja jestem Viessmann Vitodens200 / .

Piszę do Ciebie podstawowe informacje które sa takie same dla wszystkich kotłów kondensacyjnych gaziowych ...

Wg mnie w swoim postępowaniu popełniasz jeden podstawowy błąd - usiłujesz na siłę ustawiać parametry pracy kotła zanim jeszcze przeczytałeś instrukcję od początku do końca - uwierz mi - w instrukcji jest zawarta odpowiedź na znakomitą większość Twoich wątpliwości ...

Może więc jednak usiądź wygodnie w fotelu i zacznij czytać ...

Heh, wiem że dużo chcę wiedzieć na raz. Ale w instrukcji nie ma informacji dot. co daje obniżenie mocy kotła na C.O. Wiem, z wielu przeczytanych wątków, iż moje mieszkanie powinien obsługiwać kocioł o mocy ok 5Kw, dlatego też ustawiłem obecny na 8kW ale teraz zastanawiam się czy to obniżenie do czegoś prowadzi?Instrukcja nie daje odpowiedzi na takie pytanie. Dlatego postanowiłem pytać fachowców jak np. Ciebie:).

Heh, wiem że dużo chcę wiedzieć na raz. Ale w instrukcji nie ma informacji dot. co daje obniżenie mocy kotła na C.O. Wiem, z wielu przeczytanych wątków, iż moje mieszkanie powinien obsługiwać kocioł o mocy ok 5Kw, dlatego też ustawiłem obecny na 8kW ale teraz zastanawiam się czy to obniżenie do czegoś prowadzi?Instrukcja nie daje odpowiedzi na takie pytanie. Dlatego postanowiłem pytać fachowców jak np. Ciebie:).

Twój kocioł jest bardzo przewymiarowany - zmiana mocy max dla c.o w Twoim kotle nic Ci nie da ...

Problemem w przewymiarowaniu mocy kotła jest zbyt duża moc minimalna tego urządzenia . Co z tego że zmniejszyłeś moc max skoro Twój kocioł dla Twojej instalacji c.o. i powierzchni ogrzewanej mógłby spokojnie pracować z mocą np 4kW i taka moc wystarczyłaby do ogrzania Twoich pomieszczeń a kocioł pracowałby długo pięknie modulując a nie włączając się i wyłączając co kilkanaście minut z dużo wiekszą mocą niż potrzeba ...

Niestety mocy minimalnej nie da się zmniejszyć - jest to związane z wymianą dyszy gazu i zmiany wtyku kodowego kotła , oraz zmiana wielu jego parametrów pracy .

Witam,

pablitoo przejrzałem instrukcję od A do Z. Rzeczywiście pojawiło się hasło ustawienia specjalne. Wiem już jak ustawić krzywą dla c.o i jak ustawić krzywą obniżoną. To co pokazywałeś mi na fotce w innym wątku to rzeczywiście mój kocioł jednak nie ma tam już więcej żadnego wyświetlacza ani przycisków. Wszystkim steruje się na tym małym wyświetlaczu, który widać na fotce. Jednak jak już ustawie krzywe to skąd kocioł będzie wiedział kiedy ma pracować na krzywej normalnej a kiedy na obniżonej, skoro nie ma ustawień dla określonych pór dnia czy godzin?

• 2 years później...

Witam !

Pablitoo , piszesz, że masz Viessmana Vitodens200 . Mam taki sam piec z zasobnikiem 120l (sterowanie pogodowe). Użytkuję go od Sierpnia 2011. Od kilkunastu dni robię codzienne zapiski typu- ile razy włacza się palnik, ile godzin grzeje, jaka temp jest na zewnątrz i ile m3 zużyto. Z tych zapisków wyszło, że :

Jeżeli piec jest włączony na temp. nocną (16st) to palnik włącza się około 6 do 7 razy/h. Zużycie gazu w tym czasie to koło 0,16 m3/h. Natomiast przy zadanej temp. pomieszczeń 21st zużycie gazu to 0,6 m3/h. palnik włącza się już rzadziej , około 2 razy/h. Pytanko.

Czy jest dobrze, czy coś powinienem ruszać na ustawieniach (krzywa grzewcza)? Co prawda czytałem instrukcje, ale nie wiem jak w ogóle dojśc do tych ustawień.

Jedyne co zrobiłem, to ustawiłem 21st na grzanie od 05:30 do 07:00 oraz od 18:30 do 21:30 oraz 16st na grzanie obniżone (tzw. nocne) w pozostałe godziny.

Sorka, że zawracam głowę czymś takim, ale jestem cieka jak u Ciebie to chodzi.

Dom 140kmw, ogrzewanie podłogowe dół, kaloryfery góra. Phoroterm 25cm + 15 cm styropian. Dach - 25 cm wełna.

A może wyłączać piec jak wychodzę do pracy ?

Pozdrawiam

• 2 months później...

Saunier Duval Posiadam Kocioł F 30 As + sterownik exacontrol EA7R te kotły mają WADĘ FABRYCZNĄ

w oprogramowaniu sterownika .Skutek taki że piec bez jakiejkolwiek kontroli

pracował z pełną mocą ,mimo zupełnie innych nastaw, wybiło zwór bezpieczeństwa a on dalej pracował . W ciągu jednej doby

zużył gazu za ponad 200 zł w domu było ponad 27 stopni. Sprawa nie dotyczy jednego urządzenia

wszystkie mają taką wadę , oprogramowanie nr 2.1 .Wymieniono mi sterownik z czujnikiem temperatury wesja 2,2

i w momencie przejścia na 2012 kocioł znowu przestał pracować !. Czekam ponad 1.5 miesiąca na naprawę

dostałem nowe exacontrol radio wersja 2,2 strefa 1 i na następny dzień nowa usterka nie czyta temperatury zewnętrznej czyli krzywe grzewcze

nie działają .

Vaillant i Saunier Duval - na dzień dzisiejszy to chyba jedna firma ten sam serwis etc!!!!

Osobiście zastanawia mnie jak taki zestaw mógł otrzymać certyfikat ten zestaw jest po prostu niebezpieczny.

Zachowanie Centrali w Warszawie jest nie na miejscu , Serwis tu nie wiele może zrobić bo wadę oprogramowania

naprawić nie mogą muszą czekać od producenta ,żebym chociaż usłyszał przepraszam !!!!

Przestrzegam wszystkich właścicieli sterowników exacontrol Radio -saunier teraz je wymienia ale

przyznać do błędu i zagrożeń się nie chce .

Dla przestrogi innych będe opisywał sprawę gdzie się da !!!