Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obiło mi się o uszy, że na pięrze/poddaszu domu dolna krawędź okna nie powina być niżej nad podłogą niż 85 cm. Zburzyło mi to spokój, bo okazało się, że u mnie obecnie jest tylko 80, a jak będzie wlana podłoga, to zrobi się jeszcze mniej :evil: .

Czy możecie napisać jak jest u Was i jeśli mniej niż 85, czy urzędnik przed wydaniem pozwolenia na zamieszkanie zwrócił na to uwagę?

Zgodnie z przepisami 85 cm to minimalna odległość między podłogą a górną krawędzią parapetu okna w pomieszczeniach na piętrze. Okno z niżej umieszczonym parapetem wymaga zabezpieczenia balustradą o wysokości 80 cm lub zastosowania wersji nieotwieralnej z szybą o podwyższonej wytrzymałości.
Obiło mi się o uszy, że na pięrze/poddaszu domu dolna krawędź okna nie powina być niżej nad podłogą niż 85 cm. Zburzyło mi to spokój, bo okazało się, że u mnie obecnie jest tylko 80, a jak będzie wlana podłoga, to zrobi się jeszcze mniej ...

mogą Ci dzieci przez okna wypadac /urzedników to raczej mało interesuje, raczej BHP - owca /

p.s.

wysokość po parapet dotyczy wszystkich okien /nie tylko tych na poddaszu/

Obiło mi się o uszy, że na pięrze/poddaszu domu dolna krawędź okna nie powina być niżej nad podłogą niż 85 cm. Zburzyło mi to spokój, bo okazało się, że u mnie obecnie jest tylko 80, a jak będzie wlana podłoga, to zrobi się jeszcze mniej :evil: .

A jaką masz wyskośc otworu na okno? Czasem murarze zostawiają wyższy otwór który można podmurować dołem. Szczególnie jak im "tak wyjdzie" z wysokości bloczka/pustaka i nie chce sie im docinać.