szadi 10.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam. Poszukuje pomysłu na wygłuszenie mieszkania. Jestem "maniakiem" filmowym i lubię oglądać filmy dość głośno. Nie chcę przez to hobby stać się uciążliwym sąsiadem. Jakie zastosować materiały na ściany i podłogę aby skutecznie ograniczyć hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 10.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Na sufit można dać kasetony styropianowe, lub zrobić sufit podwieszany z warstwą wełny. Na podłodze może być coś takiego: wykładzina dywanowa na warstwie gąbki. Moi znajomi zastosowali to w sypialniach. Nie wiem niestety gdzie to można dostać, ale rewelacyjnie się po tym chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro3003 10.01.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ad1 Kiedyś gdzieś wyczytałam, że styropian nie jest zbyt szczęśliwym izolatorem akustycznym, potrafi wpadać w rezonans, ze względu na swą sztywność, i wzmacniać dźwięki - lepsza jest wełna mineralna miękka i tłumiąca.Ad.2 Potwierdzam, chodzi się super - jak po niewiarygodnie miękkim dywanie.Podaję link http://www.pianomat.pl/pianomat_carpet.php Szadi - jestem pod wrażenie , przywróciłeś mi wiarę w ludzi, chciałabym mieć tak świadomego sąsiada!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szadi 11.01.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ten pianomat jest dość ciekawy. I jest "w wersji" pod panele To mnie bardzo cieszy PS. aro3003 "Jak Kuba Bogu tak Bóg kubańczykom" - więc co się dziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.01.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Na Twoim miejscu wybrałabym zamiast paneli wykładzinę z tą pianką (współczynnik pochłaniania dźwięku = 35dB - Pianomat 5 mm) Na ściany - tak jak na sufit, wełna i kartongipsy Weź pod uwagę także gąbkę tapicerską albo podobne wytwory. Dobre są też ciężkie płótna i wykładziny. Jest też aku mata do wypełniania ścianek z kartongipsów, którą niektórzy wykładają ściany we własnych mini studiach nagrań/pokojach do prób kapel Mogą być też specjalne wygłuszające panele z korka (Dom Korkowy to ma) Pod tymi linkami jest trochę więcej wiadomości nt.wygłuszania pomieszczeń: http://www.sciaga.pl/tekst/59055-60-akustyka_pomieszczen http://www.ecophon.pl/templates/webpuffpage____101372.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-Agata 11.01.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A moze doradzilibyscie cos komus kto mieszka pod ,,nie-uswiadomionym,, sasiadem z 2 dzieci-sloni???? Jak zaizolowac akustycznie sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Sufity podwieszone (zarówno te wykonane z płyt gipsowo-kartonowych, jak i kasetonowe po wypełnieniu wełna mineralną) bardzo dobrze tłumią dźwięki powietrzne, w mniejszym zaś stopniu uderzeniowe. Niestety, dopóki sąsiad nie zrobi u siebie podłóg z wygłuszeniem, nadal w pewnym stopniu będziesz słyszała stąpanie "dzieci-słoni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-Agata 11.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 niestety na to nie ma szansy Musi wystarczyc sufit podwieszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 04.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 dzwieki daja sie tlumic od strony, z ktorej powstaja. podwieszenie sufitu od twojej strony niewiele da. Gdyby jednak, to pamietaj o gumowch podkladkach pod sruby mocujące, zeby nie powstawaly mostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts